Długo nie mogłam się przekonać do szparagów, teraz wiem co straciłam, ale lepiej późno ...
Dzisiaj zupa krem z zielonych szparagów. Pyszna, delikatna i pożywna. Można ją podać z ziemniakami, grzankami lub groszkiem ptysiowym.
50 dag zielonych szparagów
udko z kurczaka
2 szalotki
4-5 gałązek koperku
marchewka
mała pietruszka
ćwiartka małego selera
3 kulki ziela ang.
łyżeczka zielonego pieprzu
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego
sól wg smaku
serek topiony 10 dag
100 ml śmietany 12%
Najpierw gotuję wywar z kurczaka z przyprawami.
Marchew, pietruszkę i
seler myję i obieram , ścieram na tarce.
Ugotowane mięso wyciągam a do wywaru (
około 2 l) dodaję starte warzywa,
szalotkę obieram , kroję i również dodaję do garnka. Gotuję około 15
minut.
Ze szparagów odrywam twarde końcówki, kroję na połowę,
dodaję do zupy i gotuję jeszcze około 10 minut. Pod koniec gotowania wyciągam parę
sztuk szparagów z łebkami . Resztę miksuję dokładnie
za pomocą blendera . Następnie dodaję
serek topiony i posiekany drobniutko koperek. Mieszam ( cały czas zupa się
gotuje) aż serek całkiem się rozpuści.
Na koniec wlewam śmietanę.
Na talerzu zalewam szparagi z „łebkami” doskonałym dodatkiem
będą grzanki lub groszek ptysiowy.
to ja wpadam na talerzyk:) u mnie tylko jeden sklep ma szparagi i cene zkosmosu:(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Oj drogie te szparagi, cena jak cena ale żeby chociaż jakość była, a to różnie bywa: Pozdrawiam Reniu :)
UsuńU nas pęczek po 8/12 zł.
OdpowiedzUsuńZupa pierwsza klasa :)
No tak jak u nas;)
UsuńZupa, która i mi by smakowała :)
OdpowiedzUsuńNa pewno :)
UsuńBardzo ciekawa zupa. Nigdy takiej nie jadłam, czas to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńNadrabiaj Madziu, pycha :)
UsuńMadziu, a te szparagi z głowami na wierzchu to po to aby się nie potopić? :D
OdpowiedzUsuńSmakowicie tu :) Bardzo fajny blog:) Będę zaglądać częściej :)
OdpowiedzUsuńhttp://przepisnazycie2f.blog.pl/
Miło mi bardzo;)
Usuń