Pyszne , aromatyczne danie z mięsa królika, można zrobić syty obiad z małej ilości mięsa.
Podałam z ziemniakami z wody , słodycz potrawki
przełamuje kwaśny dodatek - ogórek
kiszony.
królik , u mnie przodek około 600 g
łyżka suszonej włoszczyzny
łyżeczka zielonego pieprzu
listek laurowy
2 ziela angielskie
sól czosnkowa
Ponadto:
masło klarowane
3 szalotki
1 papryka czerwona
5-6 łyżek kukurydzy konserwowej
łyżka czubrycy
łyżka pieprzu ziołowego
łyżeczka posiekanego tymianku i oregano
sos sojowy grzybowy
łyżeczka suszonych i zmielonych grzybów
2 łyżki gęstej śmietany (18%)
pełna łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Mięso myję i dzielę na kawałki, zalewam wodą ( 500 ml) dodaję przyprawy i wstawiam do gotowania. Po ugotowaniu odcedzam, bulion zostawiam, mięso obieram z kości .
W szerokim rondlu rozpuszczam masło klarowane, podsmażam na nim krążki szalotki, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę ,odsączaną kukurydzę i mięso. Dodaję zioła i przyprawy, mieszam , chwilkę duszę po czym zalewam bulionem , jeśli bulionu jest mało dodaję wody. Całość gotuje jakieś 15 minut, na małym „ogniu”. Papryka jest miękka ale chrupiąca.
Na koniec zagęszczam skrobią wymieszaną w odrobinie wody i 2 łyżkach śmietany.
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Wygląda naprawdę smacznie, ładnie kolorowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale było ciężko z fotka hihi
Usuńsmacznie i kolorowo na talerzu chętnie bym zjadła porcyjkę
OdpowiedzUsuńPysznie Alinko, spróbuj :)
UsuńBardzo lubię jak jest tak kolorowa na talerzu :) Bo przede wszystkim je się oczami :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
UsuńPięknie wygląda i zapewne smakuje :)) przyznam, że nie jadłam i nie robiłam jeszcze królika....
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Warto kupić i przyrządzić, bardzo dobre mięsko:)
UsuńPięknie wygląda i zapewne smakuje :)) przyznam, że nie jadłam i nie robiłam jeszcze królika....
OdpowiedzUsuń