piątek, 16 maja 2014

Udka duszone po rosołowe

Często słyszę pytanie co zrobić z mięsa po rosole.  U nas nie ma takiego problemu, przeważnie panieruję i smażę, ale można też poddusić jak tym razem  z cebulą, przyprawy można dobierać wg gustu . Można zrobić kotleciki, farsz do pierogów lub krokietów, poddusić i zrobić z sosem.. można mrozić małe porcje i wykorzystać później na farsz lub pasztet i wiele innych kombinacji.   


2 udka z rosołu
2 spore cebule
Sól czosnkowa
Papryka słodka
Czubrica  czerwona
2-3 łyżki planty





Cebule obieram i kroje w kostkę, podsmażam na rozgrzanej plancie, posypuję solą czosnkową, na lekko podsmażoną  wykładam udka. 
Oprószam je każdej strony czerwoną papryką i  czubrycą .
 Podlewam  wodą ( około 100 ml) i duszę pod przykryciem około 15 minut. 
Po tym czasie redukuję płyn i delikatnie rumienię mięso.
Podajemy z ulubionymi dodatkami :)













1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...