piątek, 16 maja 2014

Konkurs lekkie sałatki

Witam serdecznie i zapraszam na obiecany konkurs. 

Konkurs przeprowadzam dla wszystkich fanów i gości mojego blogu z okazji przekroczenia 2000 polubień na fb.

Mam nadzieję że nagrody Wam się spodobają i licznie weźmiecie udział w konkursie;)














Konkurs jest łatwy i przyjemny.

*trzeba podać w tym poście przepis na lekką sałatkę, smaki i dodatki dowolne, mięso, ryby , owoce, byle było lekko i smacznie

*ponieważ najpierw „jemy oczami” proszę o przesłanie fotki gotowej sałatki na maila takietampichcenie@gmail.com, każde zdjęcie umieszczę w konkursowym albumie na fb

*przepisy mogą być wcześniej publikowane przez autora na innych portalach i blogach

*ilość zgłoszeń nieograniczona, proszę tylko o dodawanie propozycji w osobnych postach

*konkurs trwa od 16 – 31 maja br.

*wyniki podam do 5ciu dni od zakończenia konkursu

* w konkursie może brać udział każdy, jednak adres do wysyłki musi być na terenie kraju


Nagrody ufundowałam sama , są to książki kulinarne , wybiorę 3 osoby które obdaruję :

I nagroda „Słodki jak miód kwaśny jak cytryny”

II nagroda „ Miłość, Bóg i kuchnia francuska”

III nagroda „Dania z chleba” i „Domowy wypiek chleba”

Jeśli zgłoszeń będzie dużo , mam jeszcze nagrodę wyróżnienie „Surówki na każdą okazję „















** Udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na dobrowolne podanie danych do wysyłki w przypadku wygranej, oraz do publikacji przepisów i zdjęć na FB i moim blogu.



*** Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych /Dz. U. z 2004 roku Nr 4, poz. 27 z późn. zm./




Zapraszam do wspólnej zabawy. Jeśli o czymś zapomniałam proszę pisać :)

Proszę także o udostępnienie postu konkursowego na fb, będzie mi bardzo miło jeśli uczestników będzie dużo :)


87 komentarzy:

  1. sałatka z łososiem i suszonymi pomidorami

    Składniki:
    1 puszka łososia w sosie własnym
    1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie
    1 lub 2 kulki sera mozarella
    mieszanka sałat
    garść pestek słonecznika i garść sezamu (uprażyć na suchej patelni)
    kawałek ogórka zielonego
    pomidor obrany ze skórki
    3 jajka ugotowane na twardo
    Wykonanie:
    Do miski wrzucić sałatę, łososia i pomidory odcedzić i pokroić drobno.
    Ser mozarella,ogórka, pomidora i jajka pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać wraz z ziarenkami. Ja nie przyprawiałam sałatki, bo suszone pomidory nadały jej intensywny smak.

    Pysznie komponuje się ze świeżą bagietką.

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekka i prosta sałatka, ale za to jedna z moich ulubionych do grilla lub obiadu. :)
    Składniki:
    1/2 główki sałaty lodowej
    sok z 1/4 cytryny
    2 łyżki oliwy z oliwek
    sól
    zioła prowansalskie
    oregano
    Wykonanie:
    Liście sałaty porwać na małe kawałki. Zrobić sos: sok z cytryny, oliwę i przyprawy połączyć. Wszystko wymieszać z sałatą.

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka brokułowa
    Składniki:
    1/2 brokuła
    1 jajko ugotowane na twardo
    2 ogórki kiszone/ konserwowe/ małosolne
    1 pomidor obrany ze skórki
    2 listki świeżej bazylii
    kawałek ogórka zielonego
    3 plasterki ulubionej chudej szynki
    sezam
    pestki dyni
    pestki słonecznika
    sól
    pieprz
    opcjonalnie jogurt naturalny
    Wykonanie:
    Brokuła ugotować. Jajko, ogórki, pomidora, szynkę pokroić w kostkę. Bazylię posiekać. Sezam, dynię i słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ugotowanego brokuła podzielić na mniejsze różyczki.
    Wszystko razem wymieszać w misce lub ułożyć warstwami. Dodać świeżo mieloną sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać łyżkę lub więcej jogurtu naturalnego.
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za smaczne sałatki, zdjecia zamieszczam na fp https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=1

      Usuń
  4. Pyszna sałatka brokuł z kurczakiem :-)

    Jest wiosna, zielono wokoło i zielono w mojej kuchni. Zapraszam na pyszną sałatkę, zdrową i lekką.

    Składniki:

    - 1 brokuł
    - połowę filetu z kurczaka
    - pół puszki kukurydzy
    - 3 jajka
    - 3 łyżki jogurtu naturalnego
    - łyżeczka musztardy sarepskiej ostrej
    - sól i pieprz
    - 1 łyżka przyprawy do gyrosa

    Wykonanie:

    Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Filet z kurczaka kroimy
    w małą kostkę, przyprawiamy łyżką przyprawy do gyrosa i podsmażamy na patelni. Brokuła jak i kurczaka musimy przestudzić.


    Jajka gotujemy na pół twardo i też studzimy, obieramy i kroimy w większą kostkę.

    Do miski wsypujemy kukurydzę, jajka, brokuła i kurczaka.

    Robimy sos - w misce mieszamy jogurt z musztardą, solą i pieprzem.

    Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i zajadamy ze smakiem :-)

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sałatka z kiełkami :-)

    Pyszna i zdrowa sałatka z kiełkami, wciąż na zielono :-)

    Składniki:

    - 1 sałata lodowa
    - 1 ogórek zielony długi
    - pęczek rzodkiewek
    - pęczek szczypiorku
    - kiełki rzodkiewki i fasoli mung
    - 1 mały jogurt naturalny
    - 1 łyżeczka musztardy
    - pół łyżeczki chrzanu
    - 2 gałązki koperku
    - sól i pieprz


    Wykonanie:


    Do dużej miski wsypujemy pokrojoną sałatę ( ja kroję nożem plastikowym specjalnym do sałat, nie kroimy nożem zwykłym), dodajemy obranego i pokrojonego ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek i kiełki.

    Przygotowujemy sos : jogurt naturalny mieszamy z musztardą, chrzanem, solą i pieprzem oraz koperkiem.

    Warzywa polewamy sosem i mieszamy.

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sałatka z kaszą kus-kus i warzywami :-)

    Składniki:

    - 400 g kaszy kus-kus (1 opakowanie)
    - 2 papryki czerwone
    - 2 pomidory
    - 2 małe cukinie
    - 1 bakłażan
    - szklanka pestek słonecznika
    - sól, pieprz
    - 2 gałązki świeżej bazylii
    - 2 łyżki oleju
    - 2 łyżeczki ziół prowansalskich



    Wykonanie:

    Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli, łyżkę oleju i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą 0,5 cm ponad wysokość kaszy (przepis na każdym opakowaniu). Odstawiamy.

    Na patelnię wysoką lub garnek wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinie, bakłażana, papryki i pomidorki. Zalewamy szklanką wody i dusimy do miękkości, w razie potrzeby wody dolewamy. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.

    Kaszę przegarniamy widelcem aby ją rozdzielić i wrzucamy do warzyw. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.

    Na suchej patelni prażymy na złoty kolor słonecznik, świeżą bazylię siekamy i dodajemy do kaszy. Mieszamy. Przekładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sałatka hiszpańska
    sałata lodowa
    puszka kukurydzy
    puszka tuńczyka
    2 pomidory
    100 g oliwek
    2 łyżki oliwy+ łyżka wody
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1 łyżeczka bazylii
    Sałatę rwiemy i dodajemy pokrojone pomidory, kukurydzę, tuńczyka i całe oliwy. Całość zalewamy oliwą wymieszaną z wodą i ziołami i dokładnie mieszamy. Solimy do smaku.
    Smacznego!
    majkos26@wp.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Sałata wiejska

    Składniki (1 porcja )

    1 garść dowolnej sałaty ( masłowa, lodowa, karbowana, mix sałat )
    2 jajka
    1/3 ogórka szklarniowego
    1 pomidor
    1 łyżka pokrojonego szczypiorku
    2 łyżki serka wiejskiego
    sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki
    2. Sałatę umyć i porwać na mniejsze części.
    3. Na sałacie ułożyć obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka oraz pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki.
    4. Ułożyć jajka, posypać pokrojonym szczypiorem, oprószyć solą oraz pieprzem.
    5. Na całość ułożyć serek wiejski.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też lubię serek wiejski :) Dziękuję za zgłoszenie, zdjęcie sałatki na fb :)

      Usuń
  9. Sałatka z jajkiem na twardo

    pół opakowania mix sałat z roszponką
    2 - 3 jajka na twardo
    pęczek szczypioru
    pęczek kopru
    pomidor
    2 rzodkiewki
    1 łyżka majonezu
    przyprawy: sól, pieprz

    WYKONANIE:
    Do półmiska włożyć pół opakowania mix sałat z roszponką.
    Jajka ugotować na twardo i pozostawić do wystygnięcia.
    Pomidor i rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry.
    Koper i szczypiorek posiekać.
    Ostudzone jajka pokroić w kostkę i wrzucić do sałatki, to samo zrobić z pozostałymi przygotowanymi składnikami.
    Następnie dodać majonez oraz przyprawić do smaku.
    Wszystko dokładnie wymieszać. I gotowe.
    Smacznego!

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  10. SAŁATKA Z KURCZAKIEM.

    Lekka i pożywna sałatka w sam raz na wiosnę ;) połączenie piersi z kurczaka, sera i jajka jest świetne. Do tego orzeźwiająca sałata i pomidorki, a na koniec chrupiące grzanki. A wszystko powstało z lenistwa – nie chciało mi się kroić piersi z kurczaka oraz gotować jajek, czekać aż wystygną, obierać ich i kroić... ;)

    Składniki na 2 porcje:
    -pierś z kurczaka
    -2 jajka
    -2 plastry sera topionego (np. Hochland)
    -pomidorki koktajlowe lub truskawkowe
    -kilka liści sałaty lodowej
    -parę garści roszponki
    -2 kromki chleba orkiszowego/razowego/z ziarnami
    -sól
    -pieprz czarny grubo mielony
    -oliwa
    -posypka ziołowa (mieszanka różnych ziół)

    Przygotowanie:
    Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, wykładamy na talerze. Na nią kładziemy roszponkę i połówki pomidorków. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i przekrajamy tak by powstały 2 plastry. Przyprawiamy je pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni. Usmażone mięso przykrywamy, by nie wystygło. Smażymy jajka (wcześniej doprawiamy je solą i pieprzem) tak, by żółtko było płynne. Na sałatę kładziemy kolejno: mięso, plasterek sera, jajko. Całość posypujemy grzankami i ziołami ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM.

    Sycąca sałatka obiadowa idealna na majowe chłodne dni. Połączenie sałaty, tuńczyka, ziemniaków, jajka i oliwek sprawdza się świetnie ;) Do tego domowy sos winegret i pyszne danie gotowe!
    Ziemniaki i jajka możemy dodawać ciepłe lub zimne.

    Składniki na 2 porcje:
    -puszka tuńczyka w sosie własnym
    -pół główki sałaty lodowej
    -dwie garści rukoli
    -4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
    -2 jajka ugotowane na twardo
    -oliwki (zielone lub czarne)
    -sos winegret
    -czarny pieprz grubo mielony

    Przygotowanie:
    Sałatę lodową rwiemy na mniejsze części i układamy na talerzach, następnie dodajemy po garści rukoli. Ziemniaki i jajka kroimy w ósemki, układamy dookoła sałat. Tuńczyka odsączamy z zalewy i na każdy talerz wykładamy po pół porcji ryby z puszki. Całość przyozdabiamy oliwkami, oprószamy pieprzem i bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem winegret.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Apetyczne sałatki ;) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=2

      Usuń
  12. Sałatka z kuskusem i gruszką
    Składniki :
    * pół szklanki kaszy kuskus
    * pół cukinii
    * gruszka
    * 5 pomidorków koktajlowych
    * kilka liści sałaty lodowej
    * łyżka sezamu
    * sos : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, pieprz
    Przygotowanie :
    Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Sałatę lodową posiekać drobno, przełożyć do miski. Cukinię pokroić w plastry, można lekko przyprawić i ułożyć na patelni grillowej, opiekać po kilka minut z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gruszkę pokroić w półplasterki, można lekko skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, sezam podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do miseczek, szklanki czy pojemników. Posypać każdą porcję sezamem. W słoiczku połączyć wszystkie składniki sosu. Mieszać chwilkę energicznie, aż powstanie kremowa emulsja. Polać odrobiną każdą porcję sałatki i wymieszać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fotka oczywiście na fb https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.451152021654830.1073741846.224966624273372/452250594878306/?type=3&theater

      Usuń
  13. Sałatka z rukolą.

    Składniki:

    140 g rukoli,
    130 g czarnych oliwek,
    garść listków świeżej bazylii,
    15 pomidorków koktajlowych, przekrojone na pół,
    1 świeża czerwona papryka, pokrojona w kostkę,
    150 g suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki,
    125 g mini mozzarelli.
    Ponadto:
    grzanki,
    jajka, ugotowane na twardo,
    4 łyżki oleju z pomidorów lub oliwy z oliwek wymieszanego ze szczyptą soli i łyżką oregano.
    Przygotowanie:

    Składni ki na sałatkę wymieszać razem. Tuż przed podaniem wymieszać z oliwą. Po podzieleniu na porcje dodać po jednym jajku pokrojonym na cztery części oraz dodać grzanki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Sałatka z suszonymi pomidorami i mozzarellą.

    Składniki: (nie ma potrzeby trzymania się ściśle gramatury)

    mix sałat - 115 g (można zastąpić sałatą lodową),
    155 g małych pomidorków ( mogą być duże), małe pomidorki przekrojone na pół lub na ćwiartki ( duże pokrojone w grubą kostkę),
    1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę,
    100 g suszonych pomidorów, pokrojone w większą kostkę,
    90 g zielonych oliwek - przekrojone na pół,
    125 g kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella),
    140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę,
    garść listków świeżej bazylii.

    sos:

    50ml oliwy extra virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać.


    Dodatkowo:
    grzanki, np. czosnkowe.
    Przygotowanie:
    Wszystkie składniki razem wymieszać (dodatkowo można dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paski). Sałatkę z sosem wymieszać najlepiej tuż przed podaniem. Grzankami posypać gdy sałatka jest już podzielona na porcje.

    OdpowiedzUsuń
  15. Sałatka z awokado.

    Składniki: ( jedna duża porcja lub dwie mniejsze)

    2 duże liście sałaty,
    łyżeczka pestek słonecznika,
    łyżka pestek dyni,
    łyżeczka oliwy z oliwek,
    6 grubszych plasterków ogórka świeżego,
    1 pomidor,
    4 rzodkiewki,
    1 awokado,
    gałązka bazylii.
    Sos:
    mała łyżeczka octu jabłkowego,
    łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin),
    2-3łyżeczki soku z cytryny,
    odrobina soli,
    pieprz grubo mielony.
    Przygotowanie:
    Pestki słonacznika razem z pestkami dyni przyprażyć na patelni, z łyżeczką oliwy z oliwek. Uwaga bo strzelają. Po uprażeniu można wyłożyć je na ręczniki papierowe by je odsączyć.

    Sałatę poszarpać na małe kawałki. Resztę warzyw i awokado pokroić wedle własnego uznania. Sałatę wyłożyć na talerz, na nią warzywa i awokado. Polać sosem (sos: wszystkie składniki razem wymieszać). Posypać uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Na wierzch położyć gałązkę bazylii.

    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/2013/11/saatka-z-awokado.html

    OdpowiedzUsuń
  16. Szybka sałatka z jajkiem.

    Składniki: ( 1 większa porcja)

    duża garść mieszanki sałat,
    3-4 rzodkiewki,
    4 suszone pomidory,
    łyżeczka słonecznika,
    łyżeczka pestek dynii,
    2 jajka,
    Sos:
    pół łyżeczki octu jabłkowego,
    łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin),
    pół łyżeczki soku z cytryny,
    pieprz grubo mielony.
    Przygotowanie:
    Jajka ugotować w koszulkach.
    Sałatę rozłożyć na talerzu. Pokroić rzodkiewkę i położyć na sałacie. Pomidory suszone odsączyć ( niekoniecznie), pokroić i dodać do reszty składników. Polać sosem: składniki na sos razem wymieszać (jeżeli wolisz wyraźniejsze smaki zrób sos z podwójnej porcji). Pestki dyni i słonecznik podsmażyć w minimalnej ilości oliwy z oliwy (uwaga gdyż mogą strzelać), odsączyć. Dodać do sałatki. Ugotowane jajka położyć na wierzch i gotowe.

    http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/2013/12/szybka-saatka-z-jajkiem.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam ) Fotki na fb :) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=3

      Usuń
  17. Sałatka PP z fetą i prażonym sezamem.

    200 g fety – smak słony
    6 koktajlowych pomidorków lub jeden większy – smak kwaśny
    0,5 sałaty lodowej – smak gorzki
    3 łyżki szczypiorku – smak ostry
    3 łyżki sezamu – smak słodki
    4 rzodkiewki – smak ostry
    4 suszone śliwki – smak gorzki
    Sos:

    łyżeczka miodu – s słodki
    łyżka soku cytryny – s kwaśny
    2 łyżki soku z pomarańczy – s kwaśny
    sól – s słony
    1/4 kurkumy – s gorzki
    czarny pieprz- s ostry
    2 łyżki oliwy lub oleju – s słodki
    ząbek czosnku- s ostry

    Połowę sezamu prażymy na suchej patelni aż się ładnie zarumieni. Sezam to smak słodki, jednak po spotkaniu z ogniem zmienia swój smak i należy do grupy gorzkiej, a więc dodajemy go razem z sałatą.Zaczynamy od pomidorów bo to smak kwaśny, kroimy je w kostkę.Po chwili dodajemy gorzką sałatę porwaną w małe kawałki, prażony sezam oraz pokrojone śliwki. Po upływie 3 – 4 minut dodajemy nieprażony sezam i za każdym razem pamiętamy aby zamieszać sałatkę.Znów przerwa i teraz dodajemy szczypiorek i rzodkiewkę, a całość lekko posypujemy czarnym świeżo mielonym pieprzem….to jest smak ostry.Po ostatniej przerwie dodajemy smak słony czyli pokrojoną w kostkę fetę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Robimy sos składniki dodajemy również w krótkich odstępach..najpierw sok z cytryny i pomarańczy ; kurkuma ; miód i oliwa; pieprz i czosnek przegnieciony przez praskę i na sam koniec sól. Pozwalamy mu postać z 10 min, takie sosy najlepiej pracują jak zostawiamy go w temperaturze pokojowej. Odstawienie go do chłodu spowalnia ten proces, a co za tym idzie i smak jest mniej intensywny. Przed polaniem sałaty dokładnie mieszamy sos, a później już polaną sałatkę.

    http://dietamojapasja.pl/salatka-wedlug-kuchni-pieciu-przemian/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe to PP :) Dziękuję za propozycję, zdjecie sałatki na fb :)https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/pb.224966624273372.-2207520000.1400663655./452702594833106/?type=3&theater

      Usuń
  18. Przepis jest banalnie prosty, a to mój ulubiony przysmak:
    - Półtłusty twarożek zmieszany z mielonymi orzechami włoskimi i podprażonymi migdałami.
    - Liście świeżego szpinaku.
    - Konfitura z czarnej porzeczki.
    - Truskawki.
    Można polać miodem lub domowym syropem śliwkowym, albo zostawić jak ja tutaj :D. Dobra wersja jest też z tartym jabłkiem/marchewką i rodzynkami zamiast orzechów. Robię tak, jeśli w domu jest deficyt orzechowy ;). Zdjęcie już wysłane :).
    Zapraszam również na mój nowo-powstający blog www.eatshrimps.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis jest banalnie prosty, a to mój ulubiony przysmak:
    - Półtłusty twarożek zmieszany z mielonymi orzechami włoskimi i podprażonymi migdałami.
    - Liście świeżego szpinaku.
    - Konfitura z czarnej porzeczki.
    - Truskawki.
    Można polać miodem lub domowym syropem śliwkowym, albo zostawić jak ja tutaj :D. Dobra wersja jest też z tartym jabłkiem/marchewką i rodzynkami zamiast orzechów. Robię tak, jeśli w domu jest deficyt orzechowy ;). Zjęcie już wysłane. Pozdrawiam i zapraszam do mnie. Mam fajny przepis na sernik ;) - Agata K.

    OdpowiedzUsuń
  20. Przepis jest banalnie prosty, a to mój ulubiony przysmak:
    - Półtłusty twarożek zmieszany z mielonymi orzechami włoskimi i podprażonymi migdałami.
    - Liście świeżego szpinaku.
    - Konfitura z czarnej porzeczki.
    - Truskawki.
    Można polać miodem lub domowym syropem śliwkowym, albo zostawić jak ja tutaj :D. Dobra wersja jest też z tartym jabłkiem/marchewką i rodzynkami zamiast orzechów. Robię tak, jeśli w domu jest deficyt orzechowy ;). Zdjęcie już wysłane :).
    Zapraszam również na mój nowo-powstający blog www.eatshrimps.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Sałatka brokułowa

    Składniki:

    1 brokuł
    2 jajka
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasoli
    3 łyżki świeżego koperku
    1 łyżka majonezu
    2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
    sok z cytryny
    sól, pieprz

    Brokuły podzielić na różyczki, potem jeszcze na części, gotować do miękkości. Ostudzić.
    Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
    Do miski wrzucić odsączoną kukurydzę i fasolę, dodać brokuły i jajka. Wszystko wymieszać z majonezem, jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

    Bogusia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszna propozycja ;) Zdjęcie na fb https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.451152021654830.1073741846.224966624273372/452817991488233/?type=3&theater

      Usuń
  22. SAŁATKA Z PAPRYKĄ, MOZZARELLĄ I MUSZTARDOWYM WINEGRETEM:

    garść liści młodego szpinaku
    garść ulubionej kruchej sałaty
    pół czerwonej papryki
    1 kulka mozzarelli (125g)
    8-10 pomidorków koktajlowych
    pół czerwonej cebuli

    SOS:

    2 łyżki oliwy
    2 łyżki octu winnego
    pół łyżeczki ostrej musztardy
    szczypta soli, czarnego pieprzu i cukru

    SOS:
    Oliwę wymieszać z octem i musztardą. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
    Na talerzu ułożyć liście sałaty i szpinaku. Następnie wyłożyć pokrojoną w paski paprykę, cebulę, połówki pomidorków i kawałki mozzarelli. Całość polać sosem. Podawać od razu.

    OdpowiedzUsuń
  23. SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ:
    Składniki na 3-4 porcje:

    mała puszka ciecierzycy ok. 200 g
    pół główki sałaty lodowej
    1 czerwona cebula
    pół świeżego długiego ogórka
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    50 g sera żółtego

    SOS:

    3 łyżki oliwy
    2 łyżki soku z cytryny
    1 łyżka białego octu winnego
    sól, pieprz



    Ciecierzycę i kukurydzę przełożyć na sito, osączyć z zalewy.
    Sałatę umyć, porwać na małe kawałki, ułożyć na dnie dużego talerza.
    Cebulę pokroić w piórka, ogórka w kostkę lub grubsze pół-plastry. Ułożyć na sałacie. Posypać ciecierzycą i kukurydzą.
    Ser pokroić w drobną kostkę, posypać nim wierzch sałatki.
    SOS:
    Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Sosem polać sałatkę

    OdpowiedzUsuń
  24. SAŁATKA Z MŁODYMI BURACZKAMI:
    Składniki na 2 porcje:

    2 młode buraki
    2 średnie ziemniaki
    1 długi świeży ogórek
    pół czerwonej cebuli

    SOS KOPERKOWY:

    2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
    1 ząbek czosnku
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki białego octu winnego
    sól, pieprz, szczypta cukru



    Buraczki ugotować, następnie pokroić w kostkę.
    Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i także pokroić w kostkę.
    Ogórka obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka.
    Dno talerza wyłożyć plastrami ogórka, posypać pokrojoną cebulą. Następnie ułożyć kawałki ziemniaków i buraczków.
    SOS:
    Oliwę wymieszać z octem. Dodać posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
    Sałatkę polać sosem i od razu podawać.

    OdpowiedzUsuń
  25. SAŁATKA Z FASOLĄ I SOSOEM "TYSIĄC WYSP":

    3-4 garście mieszanki sałat (u mnie sałata lodowa, rukola, roszponka i czerwona sałata)
    pół puszki czerwonej fasoli
    3 łyżki kukurydzy konserwowej
    1 czerwona papryka
    pół czerwonej cebuli
    3 łyżki sosu "Tysiąc Wysp"
    sól, pieprz


    Fasolę przepłukać na sicie, kukurydzę osączyć. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić solą i pieprzem. Polać sosem i gotowe!

    OdpowiedzUsuń
  26. SAŁATKA Z FETĄ:

    pół główki kruchej sałaty
    2 duże pomidory
    1 czerwona lub żółta papryka
    pół cebuli
    200 g sera feta

    SOS:

    1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii (może być suszona, wtedy dać jej pół łyżeczki)
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka octu
    sól, pieprz, odrobina cukru

    Wszystkie warzywa umyć. Sałatę porwać na drobne kawałki. Resztę warzyw pokroić dowolnie (ja lubię większe cząstki pomidora, paski papryki i bardzo cienkie piórka cebuli). Wszystkie warzywa wymieszać. Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser feta.
    Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  27. SAŁATKA Z KOZIM SEREM I WINOGRONAMI:

    garść młodego szpinaku i rukoli
    100 g koziego sera
    ok. 10-12 zielonych winogron
    garść orzechów włoskich
    garść ziołowych grzanek
    SOS:
    2 łyżki oliwy
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka miodu
    sok z połowy cytryny
    sól, pieprz

    Na talerzu ułożyć szpinak i rukolę. Ser pokroić w drobną kostkę. Winogrona przekroić wzdłuż na pół. Na zieleninie ułożyć kawałki sera i połówki winogron. Posypać orzechami i grzankami. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Sałatkę polać przed podaniem przygotowanym dressingiem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ależ pyszności :) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3

      Usuń
  28. 1.Sałatka studencka- czyli wrzuć do michy co masz w lodówce :D

    Składniki:
    Sałata, lub mix ze szpinakiem i rukolą
    makaron
    łosoś wędzony
    kiełki
    pomidor
    ogórek
    papryka
    czerwona fasola
    ziemniaczki pokrojone w malutką kosteczkę i podsmażone
    koperek
    ocet jabłkowy
    oliwa z oliwek
    sól
    pepperoncino

    Wszystkie składniki łączymy z podsmażonym łososiem i zalewamy dresingiem zrobionym z octu odrobiny soli (możemy również dodać cukier) oliwy i pepperoncino :)

    2. Sałatka marokańskie klimaty Marysi:

    Składniki:
    60 gram cous cousu (przyrządź wg wskazówek na opakowaniu)
    1/2 ogórka
    jeden pomidor
    1/2 papryki
    1/2 czerwonej cebuli
    szczypiorek
    pepperoncino
    sól
    sok z limonki i pomarańczy, tak dużo jak tylko lubisz
    100 gram mięsa mielonego z indyka (lub krewetki) usmaż z trawą cytrynową, solą i pieprzem

    Warzywa pokroić w kostkę, wymieszaj z couscousem i mięsem dodaj sól, pepperoncino i soki z limonki i pomarańczy, i gotowe :D


    OdpowiedzUsuń
  29. 1.Sałatka studencka- czyli wrzuć do michy co masz w lodówce :D

    Składniki:
    Sałata lub mix sałat ze szpinakiem i rukolą
    dowolny makaron
    łosoś wędzony
    ogórek
    pomidor
    papryka
    fasola czerwona (gotowana na parze)
    koperek
    ziemniaczki pokrojone w kosteczkę i podsmażone na złoty kolor
    kiełki rzodkiewki
    ocet jabłkowy
    oliwa z oliwek
    sól
    pepperoncino


    Wykonanie:
    Wszystkie składniki połącz i wymieszaj dodaj sos zrobiony z octu, oliwy z oliwek, odrobiny soli i pepperoncino, plus koperek (można dodać ewentualnie cukier)
    Smacznego życzy: http://kuchnia-pasja-marysi.blogspot.com/ i Crazy passion of Maria na facebook

    OdpowiedzUsuń
  30. Sałatka marokańskie klimaty Marysi :)

    Składniki:
    60 gram couscousu (przyrządź wg wskazówek na opakowaniu)
    1/2 ogórka
    jeden pomidor
    1/2 papryki
    1/2 czerwonej cebuli
    szczypiorek
    pepperoncino
    sól
    sok z limonki i pomarańczy, tak dużo jak tylko lubisz
    100 gram mięsa mielonego z indyka lub krewetki usmaż z trawą cytrynową, solą i pieprzem

    Warzywa pokroić w kostkę, wymieszaj z couscousem i mięsem dodaj sól i soki z limonki i pomarańczy, i gotowe :D

    Życzę smacznego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne propozycje , dziękuję :) Zdjecia na fb :)https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=3

      Usuń
  31. Sałatka z makaronem i kabanosami :-) Składniki:

    - 120 g kabanosów drobiowych
    - 400 g drobnego makaronu kokardki
    - 100 g sera żółtego wędzonego
    - puszka kukurydzy
    - 1 ogórek zielony długi
    - kawałek pora
    - 1 ząbek czosnku
    - 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
    - sól i pieprz
    - szczypta chili lub pieprzu cayenne



    Przygotowanie:


    Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy go zimną wodą i odsączamy.
    Wykładamy do miski.

    Dodajemy kukurydzę, pokrojony w kostkę por, kabanosy pokrojone na kawałki i podsmażone chwilkę na patelni bez tłuszczu, starkowany ser żółty, obranego ze skórki i pokrojonego
    w kostkę ogórka. Razem mieszamy.

    Robimy sos - jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz oraz chili.

    Sos dodajemy do sałatki i mieszamy.

    Smacznego :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, fotka na fb :) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=3

      Usuń
  32. Witaj Magdo :)

    Wiosenna sałatka z truskawkami i mozzarellą
    ______________________________

    Składniki :

    4 liście sałaty
    5-6 dużych truskawek
    4 połówki brzoskwiń z puszki
    6 wędzonych śliwek
    1 kulka mozzarelli
    kilka gałązek rzeżuchy
    kilka listków melisy

    Sos:

    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka płynnego miodu ( ja dałam malinowy)
    sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Dookoła porozkładać pokrojone truskawki i brzoskwinie. W środku umieścić połówkę brzoskwini. Mozzarellę rozdrobnić na kawałeczki i równomiernie porozkładać po całości. Śliwki pokroić w paseczki i ułożyć na serze. Całość posypać rzeżucha i udekorować melisą.

    Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć i polać nim sałatkę tuż przed podaniem.

    Pozdrawiam, zdjęcie przesłałam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi smacznie , dziękuję :) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=1

      Usuń
  33. Orzeźwiająca i lekka
    Sałatka z awokado, mango i pomarańczy z pikantnym serem

    1 mango
    awokado
    2 pomarańcze
    pęk rukoli
    ser w pikantnej panierce paprykowej

    dressing:
    sok z 1/2 pomarańczy
    1/4 szklanki oliwy
    skórka otarta z pomarańczy (1 łyżeczka)
    odrobina octu winnego (opcjonalnie)
    sól
    płatki chili

    do posypania suszona lawenda

    Obieramy awokado i owoce i kroimy w podłużne kawałki.
    Pomarańcz obieramy ze skórki, tak by pozbyć się gorzkich białych części i kroimy w plastry a potem w mniejsze cząstki.
    Awokado i mango w paseczki.
    Rukolę płuczemy, suszymy na durszlaku. Łączymy wszystkie składniki, polewamy dressingiem i posypujemy suszonymi kwiatami lawendy.

    http://zufikowo.blogspot.com/2014/04/saatka-z-awokado-mango-i-pomaranczy.html

    OdpowiedzUsuń
  34. Szybka i lekka sałatka z surimi

    250 g paluszków krabowych
    2 spore garście rukoli
    połowa sałaty lodowej
    1 średnia marchewka

    dressing:
    sok i skórka z cytryny
    oliwa
    sól, pieprz
    sezam prażony do posypania

    Dość ważnym składnikiem jest u skórka z cytryny, bez tego sałatka wiele traci.
    Rukolę łączymy z pokrojoną w paski sałatą, mieszamy, polewamy lekko oliwą (1-2 łyżki) i solimy odrobiną soli.
    Robimy wstążki z marchewki za pomocą obieraczki, paluszki kroimy na mniejsze cząstki.
    Polewamy dressingiem, posypujemy sezamem. Podajemy od razu.

    http://zufikowo.blogspot.com/2013/04/szybka-saatka-z-surimi.html

    OdpowiedzUsuń
  35. Ulubiona sałatka z tuńczykiem


    250 g tuńczyka w oleju (filet, kawałki) nie ten rozdrobniony
    pół czerwonej papryki
    1 szklanka ugotowanego lekko osolonego ryżu
    pół puszki kukurydzy
    opcjonalnie 6 cm kawałek pora
    2-3 łyżki dobrego majonezu
    garść czarnych oliwek podzielonych na mniejsze kawałki
    sól, pieprz świeżo mielony
    koperek

    Tuńczyka lekko odsączamy, rozdzielamy na mniejsze kawałki.
    Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łączymy ryż z warzywami, dodajemy tuńczyka, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec posypujemy koperkiem. Podajemy z kawałkiem cytryny, skrapiamy do smaku.

    OdpowiedzUsuń

  36. Sałatka warstwowa


    6 jajek
    1 pęczek szczypiorku
    250 g żółtego sera
    250 g szynki
    mała puszka kukurydzy (dla lubiących ostrzejsze smaki może być kukurydza z chili)
    2 pęczki rzodkiewki
    5 - 6 łyżek majonezu
    sól, pieprz do smaku
    Jajka na twardo. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do szklanego naczynia bądź układać warstwowo w obręczach. Posypać solą i pieprzem do smaku. Drugą warstwą jest równomiernie rozprowadzany majonez. Trzecia warstwa to drobno posiekany szczypiorek. Kolejna warstwa to kukurydza, a na to pokrojona w kostkę szynka. Ponownie dajemy cienką warstwę majonezu. Przedostatnim składnikiem jest starty żółty ser, a na samą górę dajemy startą na małych oczkach rzodkiewkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może nie lekka, ale na pewno smaczna, dziękuję ) Fotka na fb https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.451152021654830.1073741846.224966624273372/453829188053780/?type=3&theater

      Usuń
  37. Witam,

    Moja kolejna propozycja to Sałatka z papryki, anchois i jajek

    Sałatka z przepisu Nigelli Lawson. Dla wielbicieli anchois i kaparów.

    Składniki :

    4 jajka
    2 słoiki pieczonej papryki ze słoika po odsączeniu (380 g )
    1 ząbek czosnku
    4 łyżki zwykłej oliwy
    sól, pieprz
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do posypania po wierzchu
    1 łyżka odsączonych kaparów ze słoika
    ok. 12 filecików anchois ze słoika ( proponuję dać mniej lub przepłukać je pod bieżącą wodą, żeby ie były tak słone)

    Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie paprykę kroimy w paseczki i układamy na dnie półmiska. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na papryce. Posypujemy po wierzchu odsączonymi kaparami. Anchois wyjmujemy z zalewy, odsączamy kroimy na niewielkie kawałki. W oryginalnym przepisie jak i na zdjęciu są dodane w całości ale proponuję pokroić je na mniejsze kawałki,będą wygodniejsze w konsumpcji.

    Czosnek obieramy.Wrzucamy z odrobiną soli i pieprzu do moździerza. Rozcieramy. Dodajemy oliwę, natkę pietruszki, mieszamy. Polewamy sałatkę. Ewentualnie posypujemy wierzch świeżą natką :)

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie

    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
  38. Marokańska sałatka z marchwi i migdałów

    Wspaniała lekka, chrupiąca sałatka polana przepysznym dressingiem.

    Składniki :

    ?285 g marchwi
    1 szklanka posiekanych w słupki i obranych ze skórki migdałów
    1/2 pęczka kolendry ( tak około 1/2 szklanki lub do smaku )
    1/2 szklanki octu jabłkowego
    1/3 szklanki oleju winogronowego lub oliwy z oliwek
    2 łyżki miodu ( najlepiej płynnego )
    1 łyżka kolendry sproszkowanej
    1 łyżka sproszkowanego kminu
    1 łyżeczka cynamonu

    Marchew kroimy w cienkie słupki. Migdały prażymy około 2 minut na patelni, odstawiamy do ostygnięcia. Zimne tniemy w słupki lub ćwiartki. Kolendrę siekamy.

    Z reszty składników robimy dressing. Łączymy : ocet, miód, olej lub oliwę, sproszkowaną kolendrę, kmin i cynamon.

    Marchew, migdały, kolendrę mieszamy razem. Polewamy całość dressingiem, mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną ale w temperaturze pokojowej też świetnie smakuje.??

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna

    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za pyszne propozycje;) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=2

      Usuń
  39. Sałatka z brokułów z sosem czosnkowym

    Składniki:
    brokuły 1 szt.
    10 szt. pieczarek
    puszka kukurydzy
    cebula
    3czubate łyżki majonezu
    3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
    2 ząbki czosnku
    czosnek granulowany
    pieprz ziołowy, sól
    łyżeczka cukru

    Wykonanie:

    Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Cukier sprawi, że brokuły będą miały piękny zielony kolor.
    Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i smażymy na odrobinie oleju.
    Sos: mieszamy ze sobą jogurt i majonez, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym.

    Składniki układamy warstwowo: Brokuły, pieczarki z cebulą, kukurydza, sos i tak aż do wyczerpania składników.
    Odstawiamy na godzinkę do lodówki do "przegryzienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  40. SAŁATKA OWOCOWA
    Składniki:

    2 dojrzałe banany
    2 kiwi
    garść kuleczek zielonego winogronu, najlepiej takich bez pestek (np. rodzynkowy)
    5 połówek brzoskwiń z puszki
    1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń
    2 łyżki jogurtu naturalnego

    Wykonanie:

    Banany kroimy w plasterki, kiwi i brzoskwinie w większą kostkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski i dodajemy winogrona. Z zalewy i jogurtu robimy sos i zalewamy owoce.
    Mieszamy i możemy zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  41. NISKOKALORYCZNA SAŁATKA

    Składniki:

    6-7 łodyg selera naciowego
    cebula czerwona
    puszka kukurydzy
    szczypiorek
    koperek
    jogurt naturalny
    pieprz ziołowy
    sól
    2 łyżeczki musztardy sarepskiej, lub innej, ważne żeby była trochę ostrzejsza ;)


    Wykonanie:
    Seler kroimy w paski, cebulę w półpiórka. Siekamy drobno koperek i szczypiorek. Wszystko razem wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę. Z jogurtu, musztardy i przypraw robimy sos i zalewamy składniki. Mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pysznosci, dziękuje:) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=3

      Usuń
  42. Bananowa sałatka dla dorosłych

    Elegancka sałatka bananowa z rumem i garścią chrupiących pyszności.

    1 banan
    2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
    1 łyżka rumu
    1 łyżeczka domowego cukru z prawdziwą wanilią
    garść suszonej żurawiny
    łyżka słupków migdałowych
    kilka pistacji

    Sok pomarańczowy wymieszać z rumem, cukrem waniliowym i żurawiną.
    Słupki migdałów podprażyć na suchej patelni.
    Pistacje obrać z łupinek, posiekać.
    Banana umyć, obrać, odciąć końce i pokroić w plasterki.
    Ułożyć je na talerzyku, polać sosem.
    Posypać słupkami migdałów i posiekanymi pistacjami.

    OdpowiedzUsuń
  43. Sałatka z grillowanej cukinii i fety

    1 średniej wielkości młoda cukinia o miękkiej skórce
    olej
    3-4 pomidory śliwkowe
    10 dag sera typu feta
    garść świeżych liści bazylii
    łyżka oliwy z oliwek
    1 ząbek czosnku
    świeżo zmielony pieprz

    Cukinię opłukać, osuszyć pokroić wzdłuż w kilkumilimetrowe plastry, posmarować olejem i z obu stron opiec na grillu, aż zacznie delikatnie mięknąć.
    Przestudzić, pokroić w mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki, przełożyć do naczynia, w którym sałatka będzie podawana.
    Pomidorki opłukać, osuszyć, pokroić w ósemki, rozłożyć na cukinii.
    Na wierzch rozkruszyć ser.
    Bazylię opłukać, otrzepać z wody, palcami podrzeć na mniejsze kawałki, posypać wierzch sałatki.
    Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z oliwą z oliwek i pieprzem, polać sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  44. Sałatka z kurczaka, fenkuła i ogórka

    1 pojedyncza pierś kurczaka
    sól
    pieprz
    łyżka oleju
    1 bulwa kopru włoskiego
    2-4 ogórki konserwowe (w zależności od wielkości)
    3 łyżki jogurtu greckiego
    2 łyżki mleka
    kilka gałązek koperku

    Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na łyżce oleju z obu stron na rumiano, a następnie dosmażyć na wolnym ogniu.
    Wystudzić, pokroić w plastry.
    Fenkuła opłukać, osuszyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w plasterki.
    Ogórki pokroić na długie paski obieraczką do warzyw.
    Na talerzyku ułożyć warzywa, na nich rozłożyć plastry mięsa.
    Jogurt roztrzepać z mlekiem i posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
    Sosem polać sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  45. Sałatka grecka z ziemniakami

    SKŁADNIKI:
    20 dag ziemniaków
    7 dag sera typu feta
    8 czarnych oliwek bez pestek
    łyżeczka kaparów
    1 młoda dymka ze szczypiorem
    świeże listki mięty
    SOS:
    2 łyżki jogurtu greckiego
    2 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka musztardy
    łyżka posiekanego koperku
    sól
    świeżo mielony pieprz

    WYKONANIE:
    Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
    Ser osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
    Oliwki i kapary osączyć z zalewy.
    Dymkę ze szczypiorem pokroić.
    Listki mięty porwać na kawałki.
    Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić go do smaku.
    Przed podaniem polać sałatkę sosem i delikatnie wymieszać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne sałateczki, dziękuje ;) Fotki na fb :)https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3

      Usuń
  46. eli_555

    Wiosenna sałatka Eli z makaronem

    20 dkg makaronu świderki
    sól
    2 pomidory
    27 dkg sera typu feta
    15 dkg listków młodego szpinaku
    1 pęczek szczypiorku
    1 podwójna pierś kurczaka upieczona na grillu
    sos
    5 łyżek oleju
    1 łyżka miodu
    2 łyżki octu jabłkowego
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie i ostudzić. Pomidory umyć,osuszyć i pokroić na ósemki. Ser feta pokroić w kostkę. Listki młodego szpinaku wymoczyć w wodzie z solą,żeby usunąć piasek. Szpinak wyjąć z miski,opłukać i odwirować do sucha. Szczypiorek umyć,osuszyć i posiekać. Piersi pieczone na grillu pokroić w plastry. Wszystkie składniki sosu włożyć do słoika. Słoik zakręcić i potrząsać nim aż zrobi się dość gęsta emulsja. Składniki sałatki włożyć do miski,polać sosem i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  47. eli_555

    Sałatka Eli z roszponki z kasztanami

    1 opakowanie-125 g roszponki
    200 g malin
    200 g sera typu feta
    200 g ugotowanego i obranego bobu
    150 g kasztanów gotowanych na parze
    sos:
    100 g malin
    1 duża łyżka miodu
    3 łyżki oleju
    sól
    pieprz

    Roszponkę umyć osuszyć w wirówce i wyłożyć do miski lub na duży półmisek. Kasztany obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Do roszponki dodać maliny,ser,bób i kasztany. Maliny,miód i olej zmiksować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem przed samym podaniem. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  48. eli_555

    Sałatka Eli z figami i szynką serrano

    60 g roszponki
    60 g rukoli
    90 g szynki serrano
    4 figi
    3 łyżki oleju
    1 łyżka syropu malinowego
    1 łyżka octu jabłkowego
    sól
    pieprz

    Roszponkę umyć,włożyć do wirówki do sałat i odwirować. Rukolę też umyć i odwirować w wirówce. Świeże figi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Umyte figi pokroić w ósemki. Szynkę serrano wyjąć z opakowania,rozdzielić plasterki i każdy przekroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę plasterka szynki zwinąć w różyczkę. Na półmisku rozłożyć rukolę i roszponkę. Na nich ułożyć różyczki z szynki i cząstki fig. Do małego słoika wlać olej,syrop malinowy i ocet jabłkowy. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik zamknąć i wstrząsać nim,aż składniki połączą się w emulsję. Powstałym sosem polać sałatkę przed samym podaniem. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  49. eli_555

    Sałatka Eli do dań z grilla

    1 opakowanie mix sałat z rukolą
    20 dkg pomidorków koktajlowych
    4 ogórki małosolne lub kiszone
    1 pęczek szczypioru z dymki
    4 łyżki oleju
    2 łyżki octu jabłkowego
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    sól
    pieprz

    Sałatę umyć,włożyć do wirówki i odwirować. Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Umyte pomidorki przekroić na połówki. Ogórki małosolne pokroić w ćwierć krążki razem ze skórką. Szczypior dymki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Osuszony szczypior pokroić. Do małego słoika wlać olej i ocet jabłkowy. Do sosu dodać zioła prowansalskie i doprawić solą i pieprzem. Słoik zakręcić i wstrząsać nim aż składniki się połączą i powstanie emulsja. Do miski włożyć sałatę,pomidorki,ogórki i szczypior. Dodać do sałatki powstały sos i wymieszać. Sałatkę podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  50. eli_555

    Sałatka śledziowa Eli w wafelkach

    3 wymoczone płaty słonego śledzia
    1 duży ogórek kiszony
    1 średnia cebula
    1 liść laurowy
    3 ziarenka ziela angielskiego
    3-4 łyżki octu
    1/4 szklanki oleju
    1 granat
    pieprz
    wafelki wafini


    Śledzie i ogórek pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.Śledzie,ogórek i cebulę włożyć do pojemnika,dodać liść laurowy,ziele angielskie,ocet,olej,doprawić pieprzem i wymieszać.Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny,żeby się wszystko przegryzło.Sałatkę wyjąć z lodówki,nałożyć do wafelków,posypać pestkami granata i od razu podawać.Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  51. eli_555

    Sałatka z botwinki Eli

    1 opakowamie sera Patros z ziołami
    2 pomidory
    liście młodej botwinki
    1 sos sałatkowy winegret
    3 łyżki oleju
    3 łyżki wody

    Liście botwinki umyć i osuszyć.Umyte pomidory pozbawić szypółek.Pomidory pokroić na ósemki.Do słoika wlać olej,wodę,wsypać sos winegret,zakręcić słoik i potrząsać aż wszystko się wymiesza.Do salaterki włożyć liście botwinki,ósemki pomidorów,posypać kosteczkami sera i polać sosem.Przed samym podaniem wymieszać.Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  52. eli_555

    Wiosenna sałatka Eli

    15 dkg szpinaku drobnego
    40 dkg truskawek
    1 kartonik sera feta-270 g
    4 łyżki oleju carottino-może być zwykły lub oliwa
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżki miodu
    sól
    pieprz

    Szpinak umyć i osuszyć w wirówce do sałaty.Truskawki umyć,osuszyć,usunąć szypułki i pokroić w grube plastry (małe truskawki na połówki).Ser feta pokroić w kostkę.Do słoika wlać olej,ocet winny,dodać miód,sól i pieprz.Słoik zakręcić i potrząsać aż zrobi się emulsja.W misce rozłożyć szpinak,ser,truskawki i polać sosem.Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  53. eli_555

    Sałatka z arbuzem i bobem Eli

    1 sałata masłowa
    30 dkg bobu
    40 dkg arbuza
    1 opakowanie sera Patros z ziołami w kostkach
    1 sos koperkowy Fit up
    6 łyżek oleju
    3 łyżki octu winnego

    Bób umyć,zalać osoloną wrzącą wodą i gotować około 10-15 minut,tak żeby był miękki ale nie przegotowany.Bób odcedzić,przelać zimną wodą i obrać ze skórek.Z arbuza wyjąć pestki i pokroić go w kostkę.Sałatę umyć,osuszyć,porwać na mniejsze kawałki i włożyć do miski.Do sałaty dodać bób,arbuz i ser.Do słoika wlać oliwę,ocet winny,wsypać sos w proszku,zakręcić słoik i potrząsać,aż wszystko się połączy.Odczekać 3 minuty,wlać sos do sałatki i wymieszać wszystki razem.Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  54. eli_555

    Prosta sałatka Eli z pęczaku

    50 dkg kaszy pęczak
    1 papryka czerwona
    1 biały por
    1 pęczek cebulki dymki-szczypior
    2 duże wędzone udka z kurczaka
    2 sosy sałatkowe ziołowe
    6 łyżek oleju
    6 łyżek wody
    sól
    pieprz

    Pęczak ugotować w osolonej wodzie,odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Mięso kurczaka oddzielić od skóry,kości i pokroić w kostkę.Z umytej papryki usunąć szypółkę,nasiona i pokroić w słupki.Pora umyć i pokroić w pół krążki.Umytą dymkę posiekać.Do słoika wlać olej i wodę,wsypać sosy sałtkowe,zakręcić,potrząsać aż wszystko się połączy i odstawić na 5 minut.Do miski włożyć pęczak,paprykę,por,kurczaka,dymkę,przyprawić do smaku solą,pieprzem,dodać sos i wymieszać.Podawać po 15 minutach.Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
  55. eli_555

    Sałatka makaronowa Eli ze szparagami

    200 g makaronu penne
    125 g roszponki
    500 g-1 pęczek białych cienkich szparagów
    3 średnie pomidory
    400 g serka wiejskiego granulowanego
    1 łyżeczka czosnku granulowanego
    1/2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
    1 łyżeczka płatków czosnkowych-można pominąć
    1 łyżka cukru
    sól do smaku
    pieprz do smaku

    Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku,odcedzić,przelać zimną wodą,odsączyć i ostudzić. Roszponkę umyć i odwirować w wirówce do sałaty. Szparagi umyć,obrać strugaczką ze skórki i odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi związać białą,bawełnianą nicią kuchenną. W wąskim,wysokim garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Do wrzątku włożyć związany pęczek szparagów,główkami do góry. Główki szparagów powinny wystawać nad wrzątkiem. Szparagi ugotować aldente,wyjąć ze wrzątku i przelać zimną wodą. Ugotowane szparagi pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Pomidory umyć,osuszyć i pokroić każdy na 12 pół krążków. Serek wiejski razem ze śmietanką przełożyć do miski,dodać czosnek granulowany,zioła dalmatyńskie,doprawić solą,pieprzem do smaku i wymieszać. Makaron włożyć do miski,dodać pokrojone szparagi,pomidory,roszponkę,dodać dosmaczony serek i wymieszać. Całość posypać płatkami czosnku. Jeśli ktoś nie lubi czosnku to może pominąć. Sałtkę od razu podawać. Smacznego!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za smaczne propozycje:) Zdjęcia już na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=1

      Usuń
  56. Składniki:
    ok 300 g świeżych liści szpinaku
    10 truskawek
    1/2 opakowania sera fety
    1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie
    garść słonecznika prażonego na suchej patelni
    Wykonanie:
    Liście szpinaku umyć, osuszyć. Truskawki pokroić na 4 części. Ser feta pokroić w kostkę, tak samo suszone pomidory.
    Wszystko razem wymieszać i gotowe :).
    trufelkowo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) fotka na fb https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.451152021654830.1073741846.224966624273372/454508667985832/?type=1&notif_t=like

      Usuń
  57. Sałatka z kurczakiem gotowanym na parze

    Składniki (dla 2 osób):

    2 duże kawałki z piersi kurczaka
    pół pomidora
    pół czerwonej papryki
    pół czerwonej cebuli
    pół zielonego ogórka
    pół główki sałaty lodowej
    sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
    3 łyżki oleju
    3 łyżki wody
    curry, pieprz

    Wykonanie:

    1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy. Po ostygnięciu kroimy na plastry.
    2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy pokrojone na kawałki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i cebulę.
    3. Sos mieszamy z olejem i wodą.
    4. Na sałatce układamy plastry kurczaka i polewamy sosem.

    OdpowiedzUsuń
  58. Orzeźwiająca sałatka z dresingiem miodowo-musztardowym

    Składniki (dla 2 osób):

    1 filet z kurczaka
    sól, pieprz
    zioła prowansalskie
    pół sałaty lodowej
    10 pomidorków koktajlowych
    grejpfrut
    garść liści bazylii

    Dresing:

    3 łyżeczki musztardy kremskiej
    1 łyżka majonezu
    łyżka soku z cytryny
    pół łyżeczki soli
    1 łyżka miodu
    szczypta chili
    świeżo zmielony pieprz

    Wykonanie:

    Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić, przyprawić i grillować na mocno rozgrzanej patelni. Kawałki filetu zdjąć z patelni i pokroić w paski.

    Grejpfrut obrać, oczyścić z białych i gorzkich błon.

    Sałatę lodową porwać na małe kawałki, przełożyć do miski, dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i pocięte liście bazylii. Wyłożyć porcjami na talerze. Grejpfruta podzielić na kawałki, ułożyć na sałacie.

    Składniki dresingu wymieszać, polać sałatkę. Na tym ułożyć kawałki kurczaka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mniam :) Dziękuję, fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=2

      Usuń
  59. Sałatka rabarbarowo-truskawkowa ze szpinakiem i orzechami

    Orzeźwiająca, idealna na przekąskę lub śniadanie.

    Składniki :

    garść świeżego szpinaku
    1/2 łodygi rabarbaru
    kilka truskawek
    garść orzeszków piniowych ( można użyć innych orzechów : włoskich, pekan,migdałów itp. )
    1,5 łyżeczki cukru
    1-2 łyżeczki soku z cytryny
    Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, pozostawiamy na sicie aby odciekł. Rabarbar kroimy w cieniutkie plasterki, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny,mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Truskawki kroimy na ćwiartki a orzeszki podprażamy na patelni.

    Następnie po 30 minutach wszystkie składniki mieszamy razem.

    Dressing z makiem :

    1 czubata łyżka serka quark lub innego kremowego np. philadelphia
    3 łyżki mleka
    1 łyżka miodu
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka suchego maku
    Serek mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać więcej mleka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Polewamy sałatkę.

    Smacznego :)
    Pozdrawiam serdecznie
    Justyna
    Kuchenne fascynacje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, fotka na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=1:)

      Usuń
  60. Sałatka owocowa z serem pleśniowym.
    1 banan, 1 gruszka, kilka truskawek, ser pleśniowy, listki mięty i co kto lubi. Kroimy, lekko mieszamy i zajadamy. ja już niczego nie dodaje, żadnych zlepiaczy i żadnych dodatków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję , fotka na fb :) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=1

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...