Witam serdecznie i zapraszam na obiecany konkurs.
Konkurs przeprowadzam dla wszystkich fanów i gości mojego blogu z okazji przekroczenia 2000 polubień na fb.
Mam nadzieję że nagrody Wam się spodobają i licznie weźmiecie udział w konkursie;)
Konkurs jest łatwy i przyjemny.
*trzeba podać w tym poście przepis na lekką sałatkę, smaki i dodatki dowolne, mięso, ryby , owoce, byle było lekko i smacznie
*ponieważ najpierw „jemy oczami” proszę o przesłanie fotki gotowej sałatki na maila takietampichcenie@gmail.com, każde zdjęcie umieszczę w konkursowym albumie na fb
*przepisy mogą być wcześniej publikowane przez autora na innych portalach i blogach
*ilość zgłoszeń nieograniczona, proszę tylko o dodawanie propozycji w osobnych postach
*konkurs trwa od 16 – 31 maja br.
*wyniki podam do 5ciu dni od zakończenia konkursu
* w konkursie może brać udział każdy, jednak adres do wysyłki musi być na terenie kraju
Nagrody ufundowałam sama , są to książki kulinarne , wybiorę 3 osoby które obdaruję :
I nagroda „Słodki jak miód kwaśny jak cytryny”
II nagroda „ Miłość, Bóg i kuchnia francuska”
III nagroda „Dania z chleba” i „Domowy wypiek chleba”
Jeśli zgłoszeń będzie dużo , mam jeszcze nagrodę wyróżnienie „Surówki na każdą okazję „
** Udział w konkursie jest równoznaczny ze zgodą na dobrowolne podanie danych do wysyłki w przypadku wygranej, oraz do publikacji przepisów i zdjęć na FB i moim blogu.
*** Konkurs nie podlega przepisom Ustawy z dnia 29 lipca 1992 roku o grach i zakładach wzajemnych /Dz. U. z 2004 roku Nr 4, poz. 27 z późn. zm./
Zapraszam do wspólnej zabawy. Jeśli o czymś zapomniałam proszę pisać :)
Proszę także o udostępnienie postu konkursowego na fb, będzie mi bardzo miło jeśli uczestników będzie dużo :)
sałatka z łososiem i suszonymi pomidorami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 puszka łososia w sosie własnym
1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie
1 lub 2 kulki sera mozarella
mieszanka sałat
garść pestek słonecznika i garść sezamu (uprażyć na suchej patelni)
kawałek ogórka zielonego
pomidor obrany ze skórki
3 jajka ugotowane na twardo
Wykonanie:
Do miski wrzucić sałatę, łososia i pomidory odcedzić i pokroić drobno.
Ser mozarella,ogórka, pomidora i jajka pokroić w kostkę. Wszystko razem wymieszać wraz z ziarenkami. Ja nie przyprawiałam sałatki, bo suszone pomidory nadały jej intensywny smak.
Pysznie komponuje się ze świeżą bagietką.
Lekka i prosta sałatka, ale za to jedna z moich ulubionych do grilla lub obiadu. :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1/2 główki sałaty lodowej
sok z 1/4 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
zioła prowansalskie
oregano
Wykonanie:
Liście sałaty porwać na małe kawałki. Zrobić sos: sok z cytryny, oliwę i przyprawy połączyć. Wszystko wymieszać z sałatą.
Sałatka brokułowa
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1/2 brokuła
1 jajko ugotowane na twardo
2 ogórki kiszone/ konserwowe/ małosolne
1 pomidor obrany ze skórki
2 listki świeżej bazylii
kawałek ogórka zielonego
3 plasterki ulubionej chudej szynki
sezam
pestki dyni
pestki słonecznika
sól
pieprz
opcjonalnie jogurt naturalny
Wykonanie:
Brokuła ugotować. Jajko, ogórki, pomidora, szynkę pokroić w kostkę. Bazylię posiekać. Sezam, dynię i słonecznik uprażyć na suchej patelni. Ugotowanego brokuła podzielić na mniejsze różyczki.
Wszystko razem wymieszać w misce lub ułożyć warstwami. Dodać świeżo mieloną sól i pieprz. Opcjonalnie można dodać łyżkę lub więcej jogurtu naturalnego.
:)
Dziękuję za smaczne sałatki, zdjecia zamieszczam na fp https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=1
UsuńPyszna sałatka brokuł z kurczakiem :-)
OdpowiedzUsuńJest wiosna, zielono wokoło i zielono w mojej kuchni. Zapraszam na pyszną sałatkę, zdrową i lekką.
Składniki:
- 1 brokuł
- połowę filetu z kurczaka
- pół puszki kukurydzy
- 3 jajka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy sarepskiej ostrej
- sól i pieprz
- 1 łyżka przyprawy do gyrosa
Wykonanie:
Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Filet z kurczaka kroimy
w małą kostkę, przyprawiamy łyżką przyprawy do gyrosa i podsmażamy na patelni. Brokuła jak i kurczaka musimy przestudzić.
Jajka gotujemy na pół twardo i też studzimy, obieramy i kroimy w większą kostkę.
Do miski wsypujemy kukurydzę, jajka, brokuła i kurczaka.
Robimy sos - w misce mieszamy jogurt z musztardą, solą i pieprzem.
Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i zajadamy ze smakiem :-)
Smacznego :-)
Sałatka z kiełkami :-)
OdpowiedzUsuńPyszna i zdrowa sałatka z kiełkami, wciąż na zielono :-)
Składniki:
- 1 sałata lodowa
- 1 ogórek zielony długi
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- kiełki rzodkiewki i fasoli mung
- 1 mały jogurt naturalny
- 1 łyżeczka musztardy
- pół łyżeczki chrzanu
- 2 gałązki koperku
- sól i pieprz
Wykonanie:
Do dużej miski wsypujemy pokrojoną sałatę ( ja kroję nożem plastikowym specjalnym do sałat, nie kroimy nożem zwykłym), dodajemy obranego i pokrojonego ogórka, pokrojoną rzodkiewkę, szczypiorek i kiełki.
Przygotowujemy sos : jogurt naturalny mieszamy z musztardą, chrzanem, solą i pieprzem oraz koperkiem.
Warzywa polewamy sosem i mieszamy.
Smacznego :-)
Sałatka z kaszą kus-kus i warzywami :-)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 400 g kaszy kus-kus (1 opakowanie)
- 2 papryki czerwone
- 2 pomidory
- 2 małe cukinie
- 1 bakłażan
- szklanka pestek słonecznika
- sól, pieprz
- 2 gałązki świeżej bazylii
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Wykonanie:
Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy łyżeczkę soli, łyżkę oleju i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą 0,5 cm ponad wysokość kaszy (przepis na każdym opakowaniu). Odstawiamy.
Na patelnię wysoką lub garnek wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinie, bakłażana, papryki i pomidorki. Zalewamy szklanką wody i dusimy do miękkości, w razie potrzeby wody dolewamy. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem.
Kaszę przegarniamy widelcem aby ją rozdzielić i wrzucamy do warzyw. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku.
Na suchej patelni prażymy na złoty kolor słonecznik, świeżą bazylię siekamy i dodajemy do kaszy. Mieszamy. Przekładamy do miseczki i przechowujemy w lodówce.
Smacznego :-)
Dziękuję, ta z kus kus mnie zaciekawiła :)
UsuńSałatka hiszpańska
OdpowiedzUsuńsałata lodowa
puszka kukurydzy
puszka tuńczyka
2 pomidory
100 g oliwek
2 łyżki oliwy+ łyżka wody
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazylii
Sałatę rwiemy i dodajemy pokrojone pomidory, kukurydzę, tuńczyka i całe oliwy. Całość zalewamy oliwą wymieszaną z wodą i ziołami i dokładnie mieszamy. Solimy do smaku.
Smacznego!
majkos26@wp.pl
Dziękuję za zgłoszenie, zdjęcie na fb :)
UsuńSałata wiejska
OdpowiedzUsuńSkładniki (1 porcja )
1 garść dowolnej sałaty ( masłowa, lodowa, karbowana, mix sałat )
2 jajka
1/3 ogórka szklarniowego
1 pomidor
1 łyżka pokrojonego szczypiorku
2 łyżki serka wiejskiego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki
2. Sałatę umyć i porwać na mniejsze części.
3. Na sałacie ułożyć obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka oraz pomidora pokrojonego na mniejsze kawałki.
4. Ułożyć jajka, posypać pokrojonym szczypiorem, oprószyć solą oraz pieprzem.
5. Na całość ułożyć serek wiejski.
Też lubię serek wiejski :) Dziękuję za zgłoszenie, zdjęcie sałatki na fb :)
UsuńSałatka z jajkiem na twardo
OdpowiedzUsuńpół opakowania mix sałat z roszponką
2 - 3 jajka na twardo
pęczek szczypioru
pęczek kopru
pomidor
2 rzodkiewki
1 łyżka majonezu
przyprawy: sól, pieprz
WYKONANIE:
Do półmiska włożyć pół opakowania mix sałat z roszponką.
Jajka ugotować na twardo i pozostawić do wystygnięcia.
Pomidor i rzodkiewkę pokroić w cienkie plastry.
Koper i szczypiorek posiekać.
Ostudzone jajka pokroić w kostkę i wrzucić do sałatki, to samo zrobić z pozostałymi przygotowanymi składnikami.
Następnie dodać majonez oraz przyprawić do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszać. I gotowe.
Smacznego!
Pozdrawiam
Kasia
Dziękuję za zgłoszenie, fotka na fb :)
UsuńSAŁATKA Z KURCZAKIEM.
OdpowiedzUsuńLekka i pożywna sałatka w sam raz na wiosnę ;) połączenie piersi z kurczaka, sera i jajka jest świetne. Do tego orzeźwiająca sałata i pomidorki, a na koniec chrupiące grzanki. A wszystko powstało z lenistwa – nie chciało mi się kroić piersi z kurczaka oraz gotować jajek, czekać aż wystygną, obierać ich i kroić... ;)
Składniki na 2 porcje:
-pierś z kurczaka
-2 jajka
-2 plastry sera topionego (np. Hochland)
-pomidorki koktajlowe lub truskawkowe
-kilka liści sałaty lodowej
-parę garści roszponki
-2 kromki chleba orkiszowego/razowego/z ziarnami
-sól
-pieprz czarny grubo mielony
-oliwa
-posypka ziołowa (mieszanka różnych ziół)
Przygotowanie:
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze kawałki, wykładamy na talerze. Na nią kładziemy roszponkę i połówki pomidorków. Pierś z kurczaka oczyszczamy z błon i przekrajamy tak by powstały 2 plastry. Przyprawiamy je pieprzem i solą, skrapiamy oliwą i smażymy na rozgrzanej patelni. W międzyczasie chleb kroimy w kostkę i podpiekamy na suchej patelni. Usmażone mięso przykrywamy, by nie wystygło. Smażymy jajka (wcześniej doprawiamy je solą i pieprzem) tak, by żółtko było płynne. Na sałatę kładziemy kolejno: mięso, plasterek sera, jajko. Całość posypujemy grzankami i ziołami ;)
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM.
OdpowiedzUsuńSycąca sałatka obiadowa idealna na majowe chłodne dni. Połączenie sałaty, tuńczyka, ziemniaków, jajka i oliwek sprawdza się świetnie ;) Do tego domowy sos winegret i pyszne danie gotowe!
Ziemniaki i jajka możemy dodawać ciepłe lub zimne.
Składniki na 2 porcje:
-puszka tuńczyka w sosie własnym
-pół główki sałaty lodowej
-dwie garści rukoli
-4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
-2 jajka ugotowane na twardo
-oliwki (zielone lub czarne)
-sos winegret
-czarny pieprz grubo mielony
Przygotowanie:
Sałatę lodową rwiemy na mniejsze części i układamy na talerzach, następnie dodajemy po garści rukoli. Ziemniaki i jajka kroimy w ósemki, układamy dookoła sałat. Tuńczyka odsączamy z zalewy i na każdy talerz wykładamy po pół porcji ryby z puszki. Całość przyozdabiamy oliwkami, oprószamy pieprzem i bezpośrednio przed podaniem polewamy sosem winegret.
Apetyczne sałatki ;) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=2
UsuńSałatka z kuskusem i gruszką
OdpowiedzUsuńSkładniki :
* pół szklanki kaszy kuskus
* pół cukinii
* gruszka
* 5 pomidorków koktajlowych
* kilka liści sałaty lodowej
* łyżka sezamu
* sos : 2 łyżki oleju lnianego, łyżka soku z cytryny, ulubione przyprawy np. bazylia, oregano, pieprz
Przygotowanie :
Kaszę zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Sałatę lodową posiekać drobno, przełożyć do miski. Cukinię pokroić w plastry, można lekko przyprawić i ułożyć na patelni grillowej, opiekać po kilka minut z każdej strony. Odstawić do wystygnięcia. Pomidorki pokroić na ćwiartki. Gruszkę pokroić w półplasterki, można lekko skropić sokiem z cytryny. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, sezam podprażyć na suchej patelni. Tak przygotowaną sałatkę przełożyć do miseczek, szklanki czy pojemników. Posypać każdą porcję sezamem. W słoiczku połączyć wszystkie składniki sosu. Mieszać chwilkę energicznie, aż powstanie kremowa emulsja. Polać odrobiną każdą porcję sałatki i wymieszać.
Ciekawe połączenie:)
Usuńfotka oczywiście na fb https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.451152021654830.1073741846.224966624273372/452250594878306/?type=3&theater
UsuńSałatka z rukolą.
OdpowiedzUsuńSkładniki:
140 g rukoli,
130 g czarnych oliwek,
garść listków świeżej bazylii,
15 pomidorków koktajlowych, przekrojone na pół,
1 świeża czerwona papryka, pokrojona w kostkę,
150 g suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki,
125 g mini mozzarelli.
Ponadto:
grzanki,
jajka, ugotowane na twardo,
4 łyżki oleju z pomidorów lub oliwy z oliwek wymieszanego ze szczyptą soli i łyżką oregano.
Przygotowanie:
Składni ki na sałatkę wymieszać razem. Tuż przed podaniem wymieszać z oliwą. Po podzieleniu na porcje dodać po jednym jajku pokrojonym na cztery części oraz dodać grzanki.
Sałatka z suszonymi pomidorami i mozzarellą.
OdpowiedzUsuńSkładniki: (nie ma potrzeby trzymania się ściśle gramatury)
mix sałat - 115 g (można zastąpić sałatą lodową),
155 g małych pomidorków ( mogą być duże), małe pomidorki przekrojone na pół lub na ćwiartki ( duże pokrojone w grubą kostkę),
1 świeża, czerwona papryka, pokrojona w kostkę,
100 g suszonych pomidorów, pokrojone w większą kostkę,
90 g zielonych oliwek - przekrojone na pół,
125 g kulek mozzarelli ( tzw. mini mozzarella),
140 g sera feta, pokrojona w grubą kostkę,
garść listków świeżej bazylii.
sos:
50ml oliwy extra virgin (4 i 1/2łyżki), szczypta soli, łyżka oregano - wymieszać.
Dodatkowo:
grzanki, np. czosnkowe.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki razem wymieszać (dodatkowo można dodać czerwoną cebulę pokrojoną w cienkie paski). Sałatkę z sosem wymieszać najlepiej tuż przed podaniem. Grzankami posypać gdy sałatka jest już podzielona na porcje.
Sałatka z awokado.
OdpowiedzUsuńSkładniki: ( jedna duża porcja lub dwie mniejsze)
2 duże liście sałaty,
łyżeczka pestek słonecznika,
łyżka pestek dyni,
łyżeczka oliwy z oliwek,
6 grubszych plasterków ogórka świeżego,
1 pomidor,
4 rzodkiewki,
1 awokado,
gałązka bazylii.
Sos:
mała łyżeczka octu jabłkowego,
łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin),
2-3łyżeczki soku z cytryny,
odrobina soli,
pieprz grubo mielony.
Przygotowanie:
Pestki słonacznika razem z pestkami dyni przyprażyć na patelni, z łyżeczką oliwy z oliwek. Uwaga bo strzelają. Po uprażeniu można wyłożyć je na ręczniki papierowe by je odsączyć.
Sałatę poszarpać na małe kawałki. Resztę warzyw i awokado pokroić wedle własnego uznania. Sałatę wyłożyć na talerz, na nią warzywa i awokado. Polać sosem (sos: wszystkie składniki razem wymieszać). Posypać uprażonymi pestkami dyni i słonecznika. Na wierzch położyć gałązkę bazylii.
http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/2013/11/saatka-z-awokado.html
Szybka sałatka z jajkiem.
OdpowiedzUsuńSkładniki: ( 1 większa porcja)
duża garść mieszanki sałat,
3-4 rzodkiewki,
4 suszone pomidory,
łyżeczka słonecznika,
łyżeczka pestek dynii,
2 jajka,
Sos:
pół łyżeczki octu jabłkowego,
łyżeczka oliwy z oliwek (extra virgin),
pół łyżeczki soku z cytryny,
pieprz grubo mielony.
Przygotowanie:
Jajka ugotować w koszulkach.
Sałatę rozłożyć na talerzu. Pokroić rzodkiewkę i położyć na sałacie. Pomidory suszone odsączyć ( niekoniecznie), pokroić i dodać do reszty składników. Polać sosem: składniki na sos razem wymieszać (jeżeli wolisz wyraźniejsze smaki zrób sos z podwójnej porcji). Pestki dyni i słonecznik podsmażyć w minimalnej ilości oliwy z oliwy (uwaga gdyż mogą strzelać), odsączyć. Dodać do sałatki. Ugotowane jajka położyć na wierzch i gotowe.
http://wkuchniumoniki.blogspot.co.uk/2013/12/szybka-saatka-z-jajkiem.html
Mniam ) Fotki na fb :) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=3
UsuńSałatka PP z fetą i prażonym sezamem.
OdpowiedzUsuń200 g fety – smak słony
6 koktajlowych pomidorków lub jeden większy – smak kwaśny
0,5 sałaty lodowej – smak gorzki
3 łyżki szczypiorku – smak ostry
3 łyżki sezamu – smak słodki
4 rzodkiewki – smak ostry
4 suszone śliwki – smak gorzki
Sos:
łyżeczka miodu – s słodki
łyżka soku cytryny – s kwaśny
2 łyżki soku z pomarańczy – s kwaśny
sól – s słony
1/4 kurkumy – s gorzki
czarny pieprz- s ostry
2 łyżki oliwy lub oleju – s słodki
ząbek czosnku- s ostry
Połowę sezamu prażymy na suchej patelni aż się ładnie zarumieni. Sezam to smak słodki, jednak po spotkaniu z ogniem zmienia swój smak i należy do grupy gorzkiej, a więc dodajemy go razem z sałatą.Zaczynamy od pomidorów bo to smak kwaśny, kroimy je w kostkę.Po chwili dodajemy gorzką sałatę porwaną w małe kawałki, prażony sezam oraz pokrojone śliwki. Po upływie 3 – 4 minut dodajemy nieprażony sezam i za każdym razem pamiętamy aby zamieszać sałatkę.Znów przerwa i teraz dodajemy szczypiorek i rzodkiewkę, a całość lekko posypujemy czarnym świeżo mielonym pieprzem….to jest smak ostry.Po ostatniej przerwie dodajemy smak słony czyli pokrojoną w kostkę fetę. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Robimy sos składniki dodajemy również w krótkich odstępach..najpierw sok z cytryny i pomarańczy ; kurkuma ; miód i oliwa; pieprz i czosnek przegnieciony przez praskę i na sam koniec sól. Pozwalamy mu postać z 10 min, takie sosy najlepiej pracują jak zostawiamy go w temperaturze pokojowej. Odstawienie go do chłodu spowalnia ten proces, a co za tym idzie i smak jest mniej intensywny. Przed polaniem sałaty dokładnie mieszamy sos, a później już polaną sałatkę.
http://dietamojapasja.pl/salatka-wedlug-kuchni-pieciu-przemian/
Ciekawe to PP :) Dziękuję za propozycję, zdjecie sałatki na fb :)https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/pb.224966624273372.-2207520000.1400663655./452702594833106/?type=3&theater
UsuńPrzepis jest banalnie prosty, a to mój ulubiony przysmak:
OdpowiedzUsuń- Półtłusty twarożek zmieszany z mielonymi orzechami włoskimi i podprażonymi migdałami.
- Liście świeżego szpinaku.
- Konfitura z czarnej porzeczki.
- Truskawki.
Można polać miodem lub domowym syropem śliwkowym, albo zostawić jak ja tutaj :D. Dobra wersja jest też z tartym jabłkiem/marchewką i rodzynkami zamiast orzechów. Robię tak, jeśli w domu jest deficyt orzechowy ;). Zdjęcie już wysłane :).
Zapraszam również na mój nowo-powstający blog www.eatshrimps.blogspot.com
Dziękuję :)Fotka na fb :)
UsuńDziękuję :) Fotka na fb :)
UsuńPrzepis jest banalnie prosty, a to mój ulubiony przysmak:
OdpowiedzUsuń- Półtłusty twarożek zmieszany z mielonymi orzechami włoskimi i podprażonymi migdałami.
- Liście świeżego szpinaku.
- Konfitura z czarnej porzeczki.
- Truskawki.
Można polać miodem lub domowym syropem śliwkowym, albo zostawić jak ja tutaj :D. Dobra wersja jest też z tartym jabłkiem/marchewką i rodzynkami zamiast orzechów. Robię tak, jeśli w domu jest deficyt orzechowy ;). Zjęcie już wysłane. Pozdrawiam i zapraszam do mnie. Mam fajny przepis na sernik ;) - Agata K.
Przepis jest banalnie prosty, a to mój ulubiony przysmak:
OdpowiedzUsuń- Półtłusty twarożek zmieszany z mielonymi orzechami włoskimi i podprażonymi migdałami.
- Liście świeżego szpinaku.
- Konfitura z czarnej porzeczki.
- Truskawki.
Można polać miodem lub domowym syropem śliwkowym, albo zostawić jak ja tutaj :D. Dobra wersja jest też z tartym jabłkiem/marchewką i rodzynkami zamiast orzechów. Robię tak, jeśli w domu jest deficyt orzechowy ;). Zdjęcie już wysłane :).
Zapraszam również na mój nowo-powstający blog www.eatshrimps.blogspot.com
Sałatka brokułowa
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1 brokuł
2 jajka
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
3 łyżki świeżego koperku
1 łyżka majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sok z cytryny
sól, pieprz
Brokuły podzielić na różyczki, potem jeszcze na części, gotować do miękkości. Ostudzić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Do miski wrzucić odsączoną kukurydzę i fasolę, dodać brokuły i jajka. Wszystko wymieszać z majonezem, jogurtem i posiekanym koperkiem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Bogusia
Pyszna propozycja ;) Zdjęcie na fb https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.451152021654830.1073741846.224966624273372/452817991488233/?type=3&theater
UsuńSAŁATKA Z PAPRYKĄ, MOZZARELLĄ I MUSZTARDOWYM WINEGRETEM:
OdpowiedzUsuńgarść liści młodego szpinaku
garść ulubionej kruchej sałaty
pół czerwonej papryki
1 kulka mozzarelli (125g)
8-10 pomidorków koktajlowych
pół czerwonej cebuli
SOS:
2 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
pół łyżeczki ostrej musztardy
szczypta soli, czarnego pieprzu i cukru
SOS:
Oliwę wymieszać z octem i musztardą. Przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
Na talerzu ułożyć liście sałaty i szpinaku. Następnie wyłożyć pokrojoną w paski paprykę, cebulę, połówki pomidorków i kawałki mozzarelli. Całość polać sosem. Podawać od razu.
SAŁATKA Z CIECIERZYCĄ:
OdpowiedzUsuńSkładniki na 3-4 porcje:
mała puszka ciecierzycy ok. 200 g
pół główki sałaty lodowej
1 czerwona cebula
pół świeżego długiego ogórka
3 łyżki kukurydzy konserwowej
50 g sera żółtego
SOS:
3 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka białego octu winnego
sól, pieprz
Ciecierzycę i kukurydzę przełożyć na sito, osączyć z zalewy.
Sałatę umyć, porwać na małe kawałki, ułożyć na dnie dużego talerza.
Cebulę pokroić w piórka, ogórka w kostkę lub grubsze pół-plastry. Ułożyć na sałacie. Posypać ciecierzycą i kukurydzą.
Ser pokroić w drobną kostkę, posypać nim wierzch sałatki.
SOS:
Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Sosem polać sałatkę
SAŁATKA Z MŁODYMI BURACZKAMI:
OdpowiedzUsuńSkładniki na 2 porcje:
2 młode buraki
2 średnie ziemniaki
1 długi świeży ogórek
pół czerwonej cebuli
SOS KOPERKOWY:
2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego koperku
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
2 łyżki białego octu winnego
sól, pieprz, szczypta cukru
Buraczki ugotować, następnie pokroić w kostkę.
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzone obrać i także pokroić w kostkę.
Ogórka obrać, pokroić w plastry. Cebulę pokroić w piórka.
Dno talerza wyłożyć plastrami ogórka, posypać pokrojoną cebulą. Następnie ułożyć kawałki ziemniaków i buraczków.
SOS:
Oliwę wymieszać z octem. Dodać posiekany koperek i wyciśnięty czosnek. Przyprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru.
Sałatkę polać sosem i od razu podawać.
SAŁATKA Z FASOLĄ I SOSOEM "TYSIĄC WYSP":
OdpowiedzUsuń3-4 garście mieszanki sałat (u mnie sałata lodowa, rukola, roszponka i czerwona sałata)
pół puszki czerwonej fasoli
3 łyżki kukurydzy konserwowej
1 czerwona papryka
pół czerwonej cebuli
3 łyżki sosu "Tysiąc Wysp"
sól, pieprz
Fasolę przepłukać na sicie, kukurydzę osączyć. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, przyprawić solą i pieprzem. Polać sosem i gotowe!
SAŁATKA Z FETĄ:
OdpowiedzUsuńpół główki kruchej sałaty
2 duże pomidory
1 czerwona lub żółta papryka
pół cebuli
200 g sera feta
SOS:
1 łyżeczka drobno posiekanej świeżej bazylii (może być suszona, wtedy dać jej pół łyżeczki)
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżka octu
sól, pieprz, odrobina cukru
Wszystkie warzywa umyć. Sałatę porwać na drobne kawałki. Resztę warzyw pokroić dowolnie (ja lubię większe cząstki pomidora, paski papryki i bardzo cienkie piórka cebuli). Wszystkie warzywa wymieszać. Na końcu dodać pokrojony w kostkę ser feta.
Wszystkie składniki sosu wymieszać. Sosem polać sałatkę.
SAŁATKA Z KOZIM SEREM I WINOGRONAMI:
OdpowiedzUsuńgarść młodego szpinaku i rukoli
100 g koziego sera
ok. 10-12 zielonych winogron
garść orzechów włoskich
garść ziołowych grzanek
SOS:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Na talerzu ułożyć szpinak i rukolę. Ser pokroić w drobną kostkę. Winogrona przekroić wzdłuż na pół. Na zieleninie ułożyć kawałki sera i połówki winogron. Posypać orzechami i grzankami. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Sałatkę polać przed podaniem przygotowanym dressingiem.
Dziękuję, ależ pyszności :) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3
Usuń1.Sałatka studencka- czyli wrzuć do michy co masz w lodówce :D
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Sałata, lub mix ze szpinakiem i rukolą
makaron
łosoś wędzony
kiełki
pomidor
ogórek
papryka
czerwona fasola
ziemniaczki pokrojone w malutką kosteczkę i podsmażone
koperek
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
sól
pepperoncino
Wszystkie składniki łączymy z podsmażonym łososiem i zalewamy dresingiem zrobionym z octu odrobiny soli (możemy również dodać cukier) oliwy i pepperoncino :)
2. Sałatka marokańskie klimaty Marysi:
Składniki:
60 gram cous cousu (przyrządź wg wskazówek na opakowaniu)
1/2 ogórka
jeden pomidor
1/2 papryki
1/2 czerwonej cebuli
szczypiorek
pepperoncino
sól
sok z limonki i pomarańczy, tak dużo jak tylko lubisz
100 gram mięsa mielonego z indyka (lub krewetki) usmaż z trawą cytrynową, solą i pieprzem
Warzywa pokroić w kostkę, wymieszaj z couscousem i mięsem dodaj sól, pepperoncino i soki z limonki i pomarańczy, i gotowe :D
1.Sałatka studencka- czyli wrzuć do michy co masz w lodówce :D
OdpowiedzUsuńSkładniki:
Sałata lub mix sałat ze szpinakiem i rukolą
dowolny makaron
łosoś wędzony
ogórek
pomidor
papryka
fasola czerwona (gotowana na parze)
koperek
ziemniaczki pokrojone w kosteczkę i podsmażone na złoty kolor
kiełki rzodkiewki
ocet jabłkowy
oliwa z oliwek
sól
pepperoncino
Wykonanie:
Wszystkie składniki połącz i wymieszaj dodaj sos zrobiony z octu, oliwy z oliwek, odrobiny soli i pepperoncino, plus koperek (można dodać ewentualnie cukier)
Smacznego życzy: http://kuchnia-pasja-marysi.blogspot.com/ i Crazy passion of Maria na facebook
Sałatka marokańskie klimaty Marysi :)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
60 gram couscousu (przyrządź wg wskazówek na opakowaniu)
1/2 ogórka
jeden pomidor
1/2 papryki
1/2 czerwonej cebuli
szczypiorek
pepperoncino
sól
sok z limonki i pomarańczy, tak dużo jak tylko lubisz
100 gram mięsa mielonego z indyka lub krewetki usmaż z trawą cytrynową, solą i pieprzem
Warzywa pokroić w kostkę, wymieszaj z couscousem i mięsem dodaj sól i soki z limonki i pomarańczy, i gotowe :D
Życzę smacznego :)
Pyszne propozycje , dziękuję :) Zdjecia na fb :)https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=3
UsuńSałatka z makaronem i kabanosami :-) Składniki:
OdpowiedzUsuń- 120 g kabanosów drobiowych
- 400 g drobnego makaronu kokardki
- 100 g sera żółtego wędzonego
- puszka kukurydzy
- 1 ogórek zielony długi
- kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- sól i pieprz
- szczypta chili lub pieprzu cayenne
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Przelewamy go zimną wodą i odsączamy.
Wykładamy do miski.
Dodajemy kukurydzę, pokrojony w kostkę por, kabanosy pokrojone na kawałki i podsmażone chwilkę na patelni bez tłuszczu, starkowany ser żółty, obranego ze skórki i pokrojonego
w kostkę ogórka. Razem mieszamy.
Robimy sos - jogurt przekładamy do miseczki, dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku, sól i pieprz oraz chili.
Sos dodajemy do sałatki i mieszamy.
Smacznego :-)
dziękuję, fotka na fb :) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=3
UsuńWitaj Magdo :)
OdpowiedzUsuńWiosenna sałatka z truskawkami i mozzarellą
______________________________
Składniki :
4 liście sałaty
5-6 dużych truskawek
4 połówki brzoskwiń z puszki
6 wędzonych śliwek
1 kulka mozzarelli
kilka gałązek rzeżuchy
kilka listków melisy
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka płynnego miodu ( ja dałam malinowy)
sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Sałatę umyć, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i ułożyć na talerzu. Dookoła porozkładać pokrojone truskawki i brzoskwinie. W środku umieścić połówkę brzoskwini. Mozzarellę rozdrobnić na kawałeczki i równomiernie porozkładać po całości. Śliwki pokroić w paseczki i ułożyć na serze. Całość posypać rzeżucha i udekorować melisą.
Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą połączyć i polać nim sałatkę tuż przed podaniem.
Pozdrawiam, zdjęcie przesłałam.
Brzmi smacznie , dziękuję :) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=1
UsuńOrzeźwiająca i lekka
OdpowiedzUsuńSałatka z awokado, mango i pomarańczy z pikantnym serem
1 mango
awokado
2 pomarańcze
pęk rukoli
ser w pikantnej panierce paprykowej
dressing:
sok z 1/2 pomarańczy
1/4 szklanki oliwy
skórka otarta z pomarańczy (1 łyżeczka)
odrobina octu winnego (opcjonalnie)
sól
płatki chili
do posypania suszona lawenda
Obieramy awokado i owoce i kroimy w podłużne kawałki.
Pomarańcz obieramy ze skórki, tak by pozbyć się gorzkich białych części i kroimy w plastry a potem w mniejsze cząstki.
Awokado i mango w paseczki.
Rukolę płuczemy, suszymy na durszlaku. Łączymy wszystkie składniki, polewamy dressingiem i posypujemy suszonymi kwiatami lawendy.
http://zufikowo.blogspot.com/2014/04/saatka-z-awokado-mango-i-pomaranczy.html
Pyszotka, dziękuję :) Fotka na fb :)
UsuńSzybka i lekka sałatka z surimi
OdpowiedzUsuń250 g paluszków krabowych
2 spore garście rukoli
połowa sałaty lodowej
1 średnia marchewka
dressing:
sok i skórka z cytryny
oliwa
sól, pieprz
sezam prażony do posypania
Dość ważnym składnikiem jest u skórka z cytryny, bez tego sałatka wiele traci.
Rukolę łączymy z pokrojoną w paski sałatą, mieszamy, polewamy lekko oliwą (1-2 łyżki) i solimy odrobiną soli.
Robimy wstążki z marchewki za pomocą obieraczki, paluszki kroimy na mniejsze cząstki.
Polewamy dressingiem, posypujemy sezamem. Podajemy od razu.
http://zufikowo.blogspot.com/2013/04/szybka-saatka-z-surimi.html
Ulubiona sałatka z tuńczykiem
OdpowiedzUsuń250 g tuńczyka w oleju (filet, kawałki) nie ten rozdrobniony
pół czerwonej papryki
1 szklanka ugotowanego lekko osolonego ryżu
pół puszki kukurydzy
opcjonalnie 6 cm kawałek pora
2-3 łyżki dobrego majonezu
garść czarnych oliwek podzielonych na mniejsze kawałki
sól, pieprz świeżo mielony
koperek
Tuńczyka lekko odsączamy, rozdzielamy na mniejsze kawałki.
Paprykę kroimy w drobną kostkę. Łączymy ryż z warzywami, dodajemy tuńczyka, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec posypujemy koperkiem. Podajemy z kawałkiem cytryny, skrapiamy do smaku.
OdpowiedzUsuńSałatka warstwowa
6 jajek
1 pęczek szczypiorku
250 g żółtego sera
250 g szynki
mała puszka kukurydzy (dla lubiących ostrzejsze smaki może być kukurydza z chili)
2 pęczki rzodkiewki
5 - 6 łyżek majonezu
sól, pieprz do smaku
Jajka na twardo. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce o dużych oczkach i przełożyć do szklanego naczynia bądź układać warstwowo w obręczach. Posypać solą i pieprzem do smaku. Drugą warstwą jest równomiernie rozprowadzany majonez. Trzecia warstwa to drobno posiekany szczypiorek. Kolejna warstwa to kukurydza, a na to pokrojona w kostkę szynka. Ponownie dajemy cienką warstwę majonezu. Przedostatnim składnikiem jest starty żółty ser, a na samą górę dajemy startą na małych oczkach rzodkiewkę.
Może nie lekka, ale na pewno smaczna, dziękuję ) Fotka na fb https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.451152021654830.1073741846.224966624273372/453829188053780/?type=3&theater
UsuńWitam,
OdpowiedzUsuńMoja kolejna propozycja to Sałatka z papryki, anchois i jajek
Sałatka z przepisu Nigelli Lawson. Dla wielbicieli anchois i kaparów.
Składniki :
4 jajka
2 słoiki pieczonej papryki ze słoika po odsączeniu (380 g )
1 ząbek czosnku
4 łyżki zwykłej oliwy
sól, pieprz
2 łyżki posiekanej natki pietruszki + trochę do posypania po wierzchu
1 łyżka odsączonych kaparów ze słoika
ok. 12 filecików anchois ze słoika ( proponuję dać mniej lub przepłukać je pod bieżącą wodą, żeby ie były tak słone)
Jajka gotujemy na twardo. W tym czasie paprykę kroimy w paseczki i układamy na dnie półmiska. Ugotowane jajka obieramy, kroimy na ćwiartki i układamy na papryce. Posypujemy po wierzchu odsączonymi kaparami. Anchois wyjmujemy z zalewy, odsączamy kroimy na niewielkie kawałki. W oryginalnym przepisie jak i na zdjęciu są dodane w całości ale proponuję pokroić je na mniejsze kawałki,będą wygodniejsze w konsumpcji.
Czosnek obieramy.Wrzucamy z odrobiną soli i pieprzu do moździerza. Rozcieramy. Dodajemy oliwę, natkę pietruszki, mieszamy. Polewamy sałatkę. Ewentualnie posypujemy wierzch świeżą natką :)
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje
Marokańska sałatka z marchwi i migdałów
OdpowiedzUsuńWspaniała lekka, chrupiąca sałatka polana przepysznym dressingiem.
Składniki :
?285 g marchwi
1 szklanka posiekanych w słupki i obranych ze skórki migdałów
1/2 pęczka kolendry ( tak około 1/2 szklanki lub do smaku )
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/3 szklanki oleju winogronowego lub oliwy z oliwek
2 łyżki miodu ( najlepiej płynnego )
1 łyżka kolendry sproszkowanej
1 łyżka sproszkowanego kminu
1 łyżeczka cynamonu
Marchew kroimy w cienkie słupki. Migdały prażymy około 2 minut na patelni, odstawiamy do ostygnięcia. Zimne tniemy w słupki lub ćwiartki. Kolendrę siekamy.
Z reszty składników robimy dressing. Łączymy : ocet, miód, olej lub oliwę, sproszkowaną kolendrę, kmin i cynamon.
Marchew, migdały, kolendrę mieszamy razem. Polewamy całość dressingiem, mieszamy. Sałatkę podajemy schłodzoną ale w temperaturze pokojowej też świetnie smakuje.??
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje
Dziękuję za pyszne propozycje;) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=2
UsuńSałatka z brokułów z sosem czosnkowym
OdpowiedzUsuńSkładniki:
brokuły 1 szt.
10 szt. pieczarek
puszka kukurydzy
cebula
3czubate łyżki majonezu
3 czubate łyżki jogurtu naturalnego
2 ząbki czosnku
czosnek granulowany
pieprz ziołowy, sól
łyżeczka cukru
Wykonanie:
Brokuły gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Cukier sprawi, że brokuły będą miały piękny zielony kolor.
Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę i smażymy na odrobinie oleju.
Sos: mieszamy ze sobą jogurt i majonez, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą pieprzem i czosnkiem granulowanym.
Składniki układamy warstwowo: Brokuły, pieczarki z cebulą, kukurydza, sos i tak aż do wyczerpania składników.
Odstawiamy na godzinkę do lodówki do "przegryzienia" :)
SAŁATKA OWOCOWA
OdpowiedzUsuńSkładniki:
2 dojrzałe banany
2 kiwi
garść kuleczek zielonego winogronu, najlepiej takich bez pestek (np. rodzynkowy)
5 połówek brzoskwiń z puszki
1/3 szklanki zalewy z brzoskwiń
2 łyżki jogurtu naturalnego
Wykonanie:
Banany kroimy w plasterki, kiwi i brzoskwinie w większą kostkę. Wszystko wrzucamy do jednej miski i dodajemy winogrona. Z zalewy i jogurtu robimy sos i zalewamy owoce.
Mieszamy i możemy zajadać :)
NISKOKALORYCZNA SAŁATKA
OdpowiedzUsuńSkładniki:
6-7 łodyg selera naciowego
cebula czerwona
puszka kukurydzy
szczypiorek
koperek
jogurt naturalny
pieprz ziołowy
sól
2 łyżeczki musztardy sarepskiej, lub innej, ważne żeby była trochę ostrzejsza ;)
Wykonanie:
Seler kroimy w paski, cebulę w półpiórka. Siekamy drobno koperek i szczypiorek. Wszystko razem wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę. Z jogurtu, musztardy i przypraw robimy sos i zalewamy składniki. Mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Pysznosci, dziękuje:) Fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=3
UsuńBananowa sałatka dla dorosłych
OdpowiedzUsuńElegancka sałatka bananowa z rumem i garścią chrupiących pyszności.
1 banan
2 łyżki świeżego soku z pomarańczy
1 łyżka rumu
1 łyżeczka domowego cukru z prawdziwą wanilią
garść suszonej żurawiny
łyżka słupków migdałowych
kilka pistacji
Sok pomarańczowy wymieszać z rumem, cukrem waniliowym i żurawiną.
Słupki migdałów podprażyć na suchej patelni.
Pistacje obrać z łupinek, posiekać.
Banana umyć, obrać, odciąć końce i pokroić w plasterki.
Ułożyć je na talerzyku, polać sosem.
Posypać słupkami migdałów i posiekanymi pistacjami.
Sałatka z grillowanej cukinii i fety
OdpowiedzUsuń1 średniej wielkości młoda cukinia o miękkiej skórce
olej
3-4 pomidory śliwkowe
10 dag sera typu feta
garść świeżych liści bazylii
łyżka oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz
Cukinię opłukać, osuszyć pokroić wzdłuż w kilkumilimetrowe plastry, posmarować olejem i z obu stron opiec na grillu, aż zacznie delikatnie mięknąć.
Przestudzić, pokroić w mniejsze, wygodne do jedzenia kawałki, przełożyć do naczynia, w którym sałatka będzie podawana.
Pomidorki opłukać, osuszyć, pokroić w ósemki, rozłożyć na cukinii.
Na wierzch rozkruszyć ser.
Bazylię opłukać, otrzepać z wody, palcami podrzeć na mniejsze kawałki, posypać wierzch sałatki.
Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, wymieszać z oliwą z oliwek i pieprzem, polać sałatkę.
Sałatka z kurczaka, fenkuła i ogórka
OdpowiedzUsuń1 pojedyncza pierś kurczaka
sól
pieprz
łyżka oleju
1 bulwa kopru włoskiego
2-4 ogórki konserwowe (w zależności od wielkości)
3 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki mleka
kilka gałązek koperku
Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, obsmażyć na łyżce oleju z obu stron na rumiano, a następnie dosmażyć na wolnym ogniu.
Wystudzić, pokroić w plastry.
Fenkuła opłukać, osuszyć, przekroić na ćwiartki i pokroić w plasterki.
Ogórki pokroić na długie paski obieraczką do warzyw.
Na talerzyku ułożyć warzywa, na nich rozłożyć plastry mięsa.
Jogurt roztrzepać z mlekiem i posiekanym koperkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sosem polać sałatkę.
Sałatka grecka z ziemniakami
OdpowiedzUsuńSKŁADNIKI:
20 dag ziemniaków
7 dag sera typu feta
8 czarnych oliwek bez pestek
łyżeczka kaparów
1 młoda dymka ze szczypiorem
świeże listki mięty
SOS:
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
łyżka posiekanego koperku
sól
świeżo mielony pieprz
WYKONANIE:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać, pokroić w plastry.
Ser osączyć z zalewy i pokroić w kostkę.
Oliwki i kapary osączyć z zalewy.
Dymkę ze szczypiorem pokroić.
Listki mięty porwać na kawałki.
Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić go do smaku.
Przed podaniem polać sałatkę sosem i delikatnie wymieszać.
Pyszne sałateczki, dziękuje ;) Fotki na fb :)https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3
Usuńeli_555
OdpowiedzUsuńWiosenna sałatka Eli z makaronem
20 dkg makaronu świderki
sól
2 pomidory
27 dkg sera typu feta
15 dkg listków młodego szpinaku
1 pęczek szczypiorku
1 podwójna pierś kurczaka upieczona na grillu
sos
5 łyżek oleju
1 łyżka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
sól do smaku
pieprz do smaku
Makaron ugotować aldente w osolonej wodzie i ostudzić. Pomidory umyć,osuszyć i pokroić na ósemki. Ser feta pokroić w kostkę. Listki młodego szpinaku wymoczyć w wodzie z solą,żeby usunąć piasek. Szpinak wyjąć z miski,opłukać i odwirować do sucha. Szczypiorek umyć,osuszyć i posiekać. Piersi pieczone na grillu pokroić w plastry. Wszystkie składniki sosu włożyć do słoika. Słoik zakręcić i potrząsać nim aż zrobi się dość gęsta emulsja. Składniki sałatki włożyć do miski,polać sosem i wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego!
eli_555
OdpowiedzUsuńSałatka Eli z roszponki z kasztanami
1 opakowanie-125 g roszponki
200 g malin
200 g sera typu feta
200 g ugotowanego i obranego bobu
150 g kasztanów gotowanych na parze
sos:
100 g malin
1 duża łyżka miodu
3 łyżki oleju
sól
pieprz
Roszponkę umyć osuszyć w wirówce i wyłożyć do miski lub na duży półmisek. Kasztany obrać ze skorupek i pokroić w ćwiartki. Do roszponki dodać maliny,ser,bób i kasztany. Maliny,miód i olej zmiksować. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem przed samym podaniem. Smacznego!
eli_555
OdpowiedzUsuńSałatka Eli z figami i szynką serrano
60 g roszponki
60 g rukoli
90 g szynki serrano
4 figi
3 łyżki oleju
1 łyżka syropu malinowego
1 łyżka octu jabłkowego
sól
pieprz
Roszponkę umyć,włożyć do wirówki do sałat i odwirować. Rukolę też umyć i odwirować w wirówce. Świeże figi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Umyte figi pokroić w ósemki. Szynkę serrano wyjąć z opakowania,rozdzielić plasterki i każdy przekroić wzdłuż na połówki. Każdą połówkę plasterka szynki zwinąć w różyczkę. Na półmisku rozłożyć rukolę i roszponkę. Na nich ułożyć różyczki z szynki i cząstki fig. Do małego słoika wlać olej,syrop malinowy i ocet jabłkowy. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik zamknąć i wstrząsać nim,aż składniki połączą się w emulsję. Powstałym sosem polać sałatkę przed samym podaniem. Smacznego!
eli_555
OdpowiedzUsuńSałatka Eli do dań z grilla
1 opakowanie mix sałat z rukolą
20 dkg pomidorków koktajlowych
4 ogórki małosolne lub kiszone
1 pęczek szczypioru z dymki
4 łyżki oleju
2 łyżki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól
pieprz
Sałatę umyć,włożyć do wirówki i odwirować. Pomidorki koktajlowe umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Umyte pomidorki przekroić na połówki. Ogórki małosolne pokroić w ćwierć krążki razem ze skórką. Szczypior dymki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Osuszony szczypior pokroić. Do małego słoika wlać olej i ocet jabłkowy. Do sosu dodać zioła prowansalskie i doprawić solą i pieprzem. Słoik zakręcić i wstrząsać nim aż składniki się połączą i powstanie emulsja. Do miski włożyć sałatę,pomidorki,ogórki i szczypior. Dodać do sałatki powstały sos i wymieszać. Sałatkę podawać od razu po przyrządzeniu. Smacznego!
eli_555
OdpowiedzUsuńSałatka śledziowa Eli w wafelkach
3 wymoczone płaty słonego śledzia
1 duży ogórek kiszony
1 średnia cebula
1 liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego
3-4 łyżki octu
1/4 szklanki oleju
1 granat
pieprz
wafelki wafini
Śledzie i ogórek pokroić w kostkę.Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.Śledzie,ogórek i cebulę włożyć do pojemnika,dodać liść laurowy,ziele angielskie,ocet,olej,doprawić pieprzem i wymieszać.Pojemnik przykryć i wstawić do lodówki na 24 godziny,żeby się wszystko przegryzło.Sałatkę wyjąć z lodówki,nałożyć do wafelków,posypać pestkami granata i od razu podawać.Smacznego!
eli_555
OdpowiedzUsuńSałatka z botwinki Eli
1 opakowamie sera Patros z ziołami
2 pomidory
liście młodej botwinki
1 sos sałatkowy winegret
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
Liście botwinki umyć i osuszyć.Umyte pomidory pozbawić szypółek.Pomidory pokroić na ósemki.Do słoika wlać olej,wodę,wsypać sos winegret,zakręcić słoik i potrząsać aż wszystko się wymiesza.Do salaterki włożyć liście botwinki,ósemki pomidorów,posypać kosteczkami sera i polać sosem.Przed samym podaniem wymieszać.Smacznego!
eli_555
OdpowiedzUsuńWiosenna sałatka Eli
15 dkg szpinaku drobnego
40 dkg truskawek
1 kartonik sera feta-270 g
4 łyżki oleju carottino-może być zwykły lub oliwa
2 łyżki octu winnego
2 łyżki miodu
sól
pieprz
Szpinak umyć i osuszyć w wirówce do sałaty.Truskawki umyć,osuszyć,usunąć szypułki i pokroić w grube plastry (małe truskawki na połówki).Ser feta pokroić w kostkę.Do słoika wlać olej,ocet winny,dodać miód,sól i pieprz.Słoik zakręcić i potrząsać aż zrobi się emulsja.W misce rozłożyć szpinak,ser,truskawki i polać sosem.Smacznego!
eli_555
OdpowiedzUsuńSałatka z arbuzem i bobem Eli
1 sałata masłowa
30 dkg bobu
40 dkg arbuza
1 opakowanie sera Patros z ziołami w kostkach
1 sos koperkowy Fit up
6 łyżek oleju
3 łyżki octu winnego
Bób umyć,zalać osoloną wrzącą wodą i gotować około 10-15 minut,tak żeby był miękki ale nie przegotowany.Bób odcedzić,przelać zimną wodą i obrać ze skórek.Z arbuza wyjąć pestki i pokroić go w kostkę.Sałatę umyć,osuszyć,porwać na mniejsze kawałki i włożyć do miski.Do sałaty dodać bób,arbuz i ser.Do słoika wlać oliwę,ocet winny,wsypać sos w proszku,zakręcić słoik i potrząsać,aż wszystko się połączy.Odczekać 3 minuty,wlać sos do sałatki i wymieszać wszystki razem.Smacznego!
eli_555
OdpowiedzUsuńProsta sałatka Eli z pęczaku
50 dkg kaszy pęczak
1 papryka czerwona
1 biały por
1 pęczek cebulki dymki-szczypior
2 duże wędzone udka z kurczaka
2 sosy sałatkowe ziołowe
6 łyżek oleju
6 łyżek wody
sól
pieprz
Pęczak ugotować w osolonej wodzie,odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Mięso kurczaka oddzielić od skóry,kości i pokroić w kostkę.Z umytej papryki usunąć szypółkę,nasiona i pokroić w słupki.Pora umyć i pokroić w pół krążki.Umytą dymkę posiekać.Do słoika wlać olej i wodę,wsypać sosy sałtkowe,zakręcić,potrząsać aż wszystko się połączy i odstawić na 5 minut.Do miski włożyć pęczak,paprykę,por,kurczaka,dymkę,przyprawić do smaku solą,pieprzem,dodać sos i wymieszać.Podawać po 15 minutach.Smacznego!
eli_555
OdpowiedzUsuńSałatka makaronowa Eli ze szparagami
200 g makaronu penne
125 g roszponki
500 g-1 pęczek białych cienkich szparagów
3 średnie pomidory
400 g serka wiejskiego granulowanego
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1/2 łyżeczki ziół dalmatyńskich
1 łyżeczka płatków czosnkowych-można pominąć
1 łyżka cukru
sól do smaku
pieprz do smaku
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku,odcedzić,przelać zimną wodą,odsączyć i ostudzić. Roszponkę umyć i odwirować w wirówce do sałaty. Szparagi umyć,obrać strugaczką ze skórki i odłamać zdrewniałe końcówki. Szparagi związać białą,bawełnianą nicią kuchenną. W wąskim,wysokim garnku zagotować wodę z solą i cukrem. Do wrzątku włożyć związany pęczek szparagów,główkami do góry. Główki szparagów powinny wystawać nad wrzątkiem. Szparagi ugotować aldente,wyjąć ze wrzątku i przelać zimną wodą. Ugotowane szparagi pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Pomidory umyć,osuszyć i pokroić każdy na 12 pół krążków. Serek wiejski razem ze śmietanką przełożyć do miski,dodać czosnek granulowany,zioła dalmatyńskie,doprawić solą,pieprzem do smaku i wymieszać. Makaron włożyć do miski,dodać pokrojone szparagi,pomidory,roszponkę,dodać dosmaczony serek i wymieszać. Całość posypać płatkami czosnku. Jeśli ktoś nie lubi czosnku to może pominąć. Sałtkę od razu podawać. Smacznego!
Dziękuję za smaczne propozycje:) Zdjęcia już na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=1
UsuńSkładniki:
OdpowiedzUsuńok 300 g świeżych liści szpinaku
10 truskawek
1/2 opakowania sera fety
1/2 słoika suszonych pomidorów w oliwie
garść słonecznika prażonego na suchej patelni
Wykonanie:
Liście szpinaku umyć, osuszyć. Truskawki pokroić na 4 części. Ser feta pokroić w kostkę, tak samo suszone pomidory.
Wszystko razem wymieszać i gotowe :).
trufelkowo.blogspot.com
Dziękuję :) fotka na fb https://www.facebook.com/TakieTamPichcenie/photos/a.451152021654830.1073741846.224966624273372/454508667985832/?type=1¬if_t=like
UsuńSałatka z kurczakiem gotowanym na parze
OdpowiedzUsuńSkładniki (dla 2 osób):
2 duże kawałki z piersi kurczaka
pół pomidora
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
pół zielonego ogórka
pół główki sałaty lodowej
sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
3 łyżki oleju
3 łyżki wody
curry, pieprz
Wykonanie:
1. Kurczaka przyprawiamy curry i pieprzem, układamy w garnku do gotowania na parze i parujemy. Po ostygnięciu kroimy na plastry.
2. Sałatkę lodową rwiemy na kawałki i układamy na talerzach, na niej układamy pokrojone na kawałki pomidory, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki ogórki i cebulę.
3. Sos mieszamy z olejem i wodą.
4. Na sałatce układamy plastry kurczaka i polewamy sosem.
Orzeźwiająca sałatka z dresingiem miodowo-musztardowym
OdpowiedzUsuńSkładniki (dla 2 osób):
1 filet z kurczaka
sól, pieprz
zioła prowansalskie
pół sałaty lodowej
10 pomidorków koktajlowych
grejpfrut
garść liści bazylii
Dresing:
3 łyżeczki musztardy kremskiej
1 łyżka majonezu
łyżka soku z cytryny
pół łyżeczki soli
1 łyżka miodu
szczypta chili
świeżo zmielony pieprz
Wykonanie:
Filet podzielić na kawałki, lekko rozbić, przyprawić i grillować na mocno rozgrzanej patelni. Kawałki filetu zdjąć z patelni i pokroić w paski.
Grejpfrut obrać, oczyścić z białych i gorzkich błon.
Sałatę lodową porwać na małe kawałki, przełożyć do miski, dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe i pocięte liście bazylii. Wyłożyć porcjami na talerze. Grejpfruta podzielić na kawałki, ułożyć na sałacie.
Składniki dresingu wymieszać, polać sałatkę. Na tym ułożyć kawałki kurczaka.
Mniam :) Dziękuję, fotki na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=2
UsuńSałatka rabarbarowo-truskawkowa ze szpinakiem i orzechami
OdpowiedzUsuńOrzeźwiająca, idealna na przekąskę lub śniadanie.
Składniki :
garść świeżego szpinaku
1/2 łodygi rabarbaru
kilka truskawek
garść orzeszków piniowych ( można użyć innych orzechów : włoskich, pekan,migdałów itp. )
1,5 łyżeczki cukru
1-2 łyżeczki soku z cytryny
Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą, pozostawiamy na sicie aby odciekł. Rabarbar kroimy w cieniutkie plasterki, zasypujemy cukrem i zalewamy sokiem z cytryny,mieszamy. Odstawiamy na 30 minut. Truskawki kroimy na ćwiartki a orzeszki podprażamy na patelni.
Następnie po 30 minutach wszystkie składniki mieszamy razem.
Dressing z makiem :
1 czubata łyżka serka quark lub innego kremowego np. philadelphia
3 łyżki mleka
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka suchego maku
Serek mieszamy z mlekiem i sokiem z cytryny na gładką, płynną masę. Jeśli jest zbyt gęsta możemy dolać więcej mleka. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Polewamy sałatkę.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje
Dziękuję, fotka na fb https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=1:)
UsuńSałatka owocowa z serem pleśniowym.
OdpowiedzUsuń1 banan, 1 gruszka, kilka truskawek, ser pleśniowy, listki mięty i co kto lubi. Kroimy, lekko mieszamy i zajadamy. ja już niczego nie dodaje, żadnych zlepiaczy i żadnych dodatków.
Dziękuję , fotka na fb :) https://www.facebook.com/media/set/?set=a.451152021654830.1073741846.224966624273372&type=3&uploaded=1
Usuń