Pyszny wypiek Marzenki, mojej synowej :)
Wbrew pozorom nie jest trudne do wykonania. Słodziutkie, ale można dostosować ilość cukru do własnego smaku, dżem porzeczkowy przełamuje lekko tą słodycz.
Zachęcam do wypróbowania, ciasto poezja :)
Pani Walewska |
Kruche ciasto:
50 dag mąki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
20 dag masła
6 żółtek
Na bezę:
6 białek
szklanka cukru
1 łyżka skrobi
Dodatkowo:
1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki (około 40 dag )
10 dag płatków
migdałowych
Masa
½ l mleka
budyń śmietankowy bez
cukru
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru z wanilią
200 g masła
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na dwie
części i wylepiamy dno blaszki (26 x 30)
wyłożonej papierem do pieczenia.
Jedno i drugie ciasto
posmarować dżemem.
Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy partiami
cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodajemy przesianą skrobię i mieszamy
delikatnie. Pianę wykładamy na ciasta
wysmarowane dżemem. Wierzch jednego posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy od razu dwie blaszki , ten z migdałami pieczemy na
dolnym poziomie ,termo obieg 40 minut w 165 -170 st. C
Po upieczeniu placki całkowicie wystudzić .
Przygotowujemy krem.
Na mleku gotujemy budyń wymieszany z mąką i cukrami.
Odstawiamy do wystudzenia, całkiem zimny miksujemy z miękkim masłem.
Gotową masą przekładamy oba placki. Po paru godzinach można
degustować :)
uwielbiam to ciasto!! pycha!!
OdpowiedzUsuńOj tak pycha, ja go uwielbiam za bardzo :D
Usuńpo prostu pyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńwygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńNie pozostaje mi nic innego jak tylko się oblizać ze smakiem na myśl o tym co Ty próbowałaś. Mniam mniam...
OdpowiedzUsuńOj tam, wystarczy upiec :) Warto :)
UsuńTo ciasto rzeczywiście smakuje wspaniale! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ją, śliczna ci wyszła <3
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńJuż raz pisałam......zdolna bestyja :))
OdpowiedzUsuńBardzo wytwornie wygląda. Cudna. :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuń