Pyszne, chrupiące udka i ziemniaki , upieczone bez dodatku tłuszczu we Frytkownicy ActiFry
Składniki:
2-3 szt. udek z kurczaka
6 ziemniaków
2 pełne łyżki
czerwonej papryki w proszku
Czosnek w granulkach
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Udka dokładnie myję , osuszam i dzielę na połówki . Nacieram
porządnie papryką, posypuję czosnkiem,
solą i pieprzem ( czarnym mielonym). Przekładam do frytkownicy Actifry. Nastawiam czas 45 minut. Ziemniaki obieram, myję i gotuję. Po
ugotowaniu odcedzam i pozostawiam aby
odparowały. Gdy kurczak jest już upieczony wykładam go na miskę, przykrywam
folią aby nie ostygł. Ziemniaczki przekładam do frytkownicy i piekę około 10
minut na pozostałym z kurczaka tłuszczu.
Podaję z surówkami.
nie ma to jak udka na niedzielę
OdpowiedzUsuńW ilu stopniach Pani piekła?
OdpowiedzUsuńW ilu stopniach piekła Pani kurczaka i ziemniaki?
OdpowiedzUsuńNie ustawiam temperatury, to frytkownica beztłuszczowa.
Usuń