środa, 11 lipca 2012

Zupa ogórkowa


Lekka zupa z kiszonych ogórków, przysmak mojego syna, zajadamy ją wszyscy z ochotą. 
Można podać z ryżem lub z ziemniakami. 






Składniki:


6 kiszonych ogórków


1 duża marchew


1 średnia pietruszka


kawałek selera


3 ząbki czosnku


2 liście laurowe


3 kulki ziela ang


8 – 10 kulek pieprzu


Śmietana około 200 ml


Przyprawa w płynie i pieprz mielony do smaku 



Wykonanie:


Warzywa obieram i myję, ścieram razem z ogórkami  (w blenderze) na wiórki. Przekładam do garnka i zalewam wodą ( około 2 l) dodaję pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek i przyprawy. Gotuję jakieś pół godziny. Po tym czasie dodaję śmietanę zahartowaną zupą, mieszam i doprawiam do smaku. Podaję z ziemniakami lub ryżem.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...