Tradycji nigdy nie za wiele, dzisiaj kotlety mielone, moja Babcia mówiła "siekane".
Podane z młodą kapustką smakują wybornie;)
Polecam!
Składniki:
1 i ½ kg mięsa wieprzowego( łopatka, karczek, szynka)
2 cebule
6 ząbków czosnku
3 jajka
3 łyżki bułki tartej ( do mięsa)+ do obtoczenia kotletów
Mleko około 100 ml
Sól, pieprz i przyprawa w płynie
Tłuszcz do smażenia
Wykonanie:
Mięso myję, kroję na kawałki i mielę wraz z obranym czosnkiem. Cebulę obieram, myję, kroję i dodaję do mielenia razem z mięsem. W między czasie 3 łyżki bułki tartej zalewam mlekiem i mieszam, ma być rzadka masa( zgęstnieje) odstawiam aby napęczniała. Do zmielonego mięsa wbijam jajka. Dodaję bułkę z mlekiem, pieprz, sól i maggi. Mieszam razem dokładnie. Następnie formuję kotlety, i obtaczam w bułce tartej. Na patelni rozgrzewam Plantę z olejem i smażę kotlety.
Podaję z ziemniakami i młodą kapustą.
Powiem tak, jest po północy, ale gdybym te aromaty miała przed sobą, to bym przynajmniej 2 pochłonęła z tymi wszystkimi dodatkami z fotki. Pycha :) !!!!!!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Dziękuję za miły komentarz)
OdpowiedzUsuńPyszne! Takie mega czosnkowe to i ja lubię, gorzej z moimi chłopakami... ALe przepis super!
OdpowiedzUsuńMożesz dodać mniej czosnku, też będą dobre:)
Usuń