piątek, 2 stycznia 2015

Schab duszony w rękawie


Delikatne mięso ze schabu, w pysznym, aksamitnym sosie , doskonałe  na świąteczny obiad . 

Minimum przypraw, maksimum smaku :)

Buraczki i kluski śląskie są doskonałym uzupełnieniem.  




Schab duszony w rękawie 





1,5 kg schabu 

olej ( około 15 ml) 

sól morska 

pieprz czosnkowy 

majeranek

Schab duszony w rękawie 





Schab po umyciu osuszam  i nacieram olejem wymieszanym z przyprawami . Wkładam go do rękawa, zawijam i odkładam na noc do lodówki.

Po tym czasie worek nakłuwam  igłą w kilku miejscach i piekę w piekarniku  90 minut  na  180 st. C

Po upieczeniu  odstawiam na chwilę aby mięso „odpoczęło” 

Następnie zlewam wytworzony sosik  do rondla, zagęszczam go  skrobią i jeśli trzeba doprawiam solą i pieprzem. 

Mięso kroję w grube plastry i układam w rondlu z sosem, lub wykładam od razu na talerze  i polewam sosem . 

Doskonale smakują w towarzystwie klusek śląskich i tartych buraczków.

schab, kluski śląskie i tarte buraczki

pyszny obiad 

Schab duszony w rękawie 

Schab duszony w rękawie 

8 komentarzy:

  1. Pyszny schabik. A do tego te dodatki.. idealne na swiateczny obiax ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak zagęszcza się sosik skrobią? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak mąką :) Można rozprowadzić skrobię w niewielkiej ilości wody i wlać do sosu, albo oprószyć i wymieszać :)

      Usuń
  3. pięknie wygląda - uwielbiam takie smaki :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...