czwartek, 24 kwietnia 2014

Zupa jarzynowa porosołowa

Przeważnie w poniedziałek robimy pomidorówkę na rosole, ja proponuje zrobić pyszną, pożywną zupę warzywną. 



Około 2 l rosołu( u mnie wołowo drobiowy) z mięsem i włoszczyzną
30 dag mrożonki warzywnej
150 ml śmietany  lub jogurtu


Z rosołu wyciągam mięso ( wołowina, kaczka) i warzywa.  Porcje kaczki obieram z kości, kroję razem z wołowiną w kostkę. Marchewki, pietruszkę i seler też  kroję w kosteczkę.

Makaron gotuję, odcedzam.

Rosół zagotowuję i wsypuję mrożonkę, gotuję do miękkości warzyw, pod koniec dodaję kawałki mięsa i warzywa. Zabielam śmietaną lub jogurtem. 

Podaję z kokardkami. 





Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety