sobota, 26 kwietnia 2014

Kurczak w szpinaku z makaronem

Szpinak i kurczak z makaronem to idealne danie. Doprawione czosnkiem, imbirem i pieprzem cytrynowym, zasmakuje każdemu.





połowa sporej piersi z kurczaka 



łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka 

makaron u mnie rurka cięta  , około 20 dag 

5 kostek mrożonego szpinaku 

olej 

sól czosnkowa lub sól, suszona natka pietruszki i czosnek w granulkach ( wg smaku) 

imbir 2 szczypty ( wg smaku) 

pół łyżeczki pieprzu cytrynowego ( wg smaku) 

około 100 ml śmietanki 30%








Mięso z piersi kurczaka myję i osuszam, następnie kroję w kostkę i mieszam z olejem i przyprawą.

W między czasie gotuję makaron odcedzam.

Szpinak duszę w małej ilości wody ( 150 ml) około10 minut, przyprawiam go solą czosnkową, w tym czasie obsmażam kurczaka w woku. Jak się ładnie przyrumieni dodaję podduszony szpinak. Przyprawiam imbirem i pieprzem cytrynowym, duszę całość chwilę , po czym wlewam śmietankę, duszę jakieś 5 minut i gotowe.

Makaron można dodać do sosu i całość zmieszać, ale bardziej apetycznie wygląda podany obok mięsa i sosu:) 




*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*


Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety