Szpinak i kurczak z makaronem to idealne danie. Doprawione czosnkiem, imbirem i pieprzem cytrynowym, zasmakuje każdemu.
połowa sporej piersi z kurczaka
łyżka ulubionej przyprawy do kurczaka
makaron u mnie rurka cięta , około 20 dag
5 kostek mrożonego szpinaku
olej
sól czosnkowa lub sól, suszona natka pietruszki i czosnek w granulkach ( wg smaku)
imbir 2 szczypty ( wg smaku)
pół łyżeczki pieprzu cytrynowego ( wg smaku)
około 100 ml śmietanki 30%
W między czasie gotuję makaron odcedzam.
Szpinak duszę w małej ilości wody ( 150 ml) około10 minut, przyprawiam go solą czosnkową, w tym czasie obsmażam kurczaka w woku. Jak się ładnie przyrumieni dodaję podduszony szpinak. Przyprawiam imbirem i pieprzem cytrynowym, duszę całość chwilę , po czym wlewam śmietankę, duszę jakieś 5 minut i gotowe.
Makaron można dodać do sosu i całość zmieszać, ale bardziej apetycznie wygląda podany obok mięsa i sosu:)
*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*
Mama zawsze nam robiła takie dania ze szpinakiem i ja też teraz je robię :) Mam już sporo szpinaku na działce i szaleję !
OdpowiedzUsuńZdrowe i smaczne, ale Ci zazdroszczę tego świeżego szpinaku :)
UsuńDobrze przyprawiony szpinak z dodatkiem czosnku to połowa sukcesu świetnej potrawy. Myślę, że Tobie to wyszło znakomicie. Zdjęcia zachęcają do zjedzenia tego pysznie przygotowanego makaronu z kurczakiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, wyszło wspaniale;)
Usuńuwielbiam to połączenie! bardzo smaczne danie
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńNiestety szpinak nie przechodzi mi przez gardło, ale sam kurczak wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie wczoraj jadłam taki makaron i przyznaję, że jest jednym z moich ulubionych. Po prostu kocham makaron i kurczaka :)
OdpowiedzUsuń