wtorek, 18 lutego 2014

Ukwiecona sałatka z roszponką

Zdrowa, lekka i smaczna sałatka. Roszponka posypana przyprawą z suszonymi kwiatami, raj dla podniebienia.


2 garście roszponki
3-4 szalotki  lub młode cebulki
pomidor
ogórek sałatkowy
4-5 plasterków szynki drobiowej
ocet balsamiczny
olej z pestek  dyni






Roszponkę opłukuję pod bieżącą wodą i osuszam w wirówce do sałaty. Wykładam na talerz.  Umytego pomidora ( mogą być koktajlowe)  kroję na kawałki i układam na sałacie, posypuję ziołami i spryskuję octem balsamicznym i olejem. Ogórka myję (można obrać lub użyć ze skórką ) kroję  na mniejsze części i układam na wierzchu i po bokach . Rozkładam krążki cebuli. Plasterki szynki zwijam w ruloniki i układam na sałatce. Całość posypuję świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem. Podaję od razu.







5 komentarzy:

  1. Bardzo efektownie wygląda, do tego prosta i pewnie bardzo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam roszponkę. Sałatka wygląda wiosennie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super wygląda i taka wiosennie kolorowa :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...