piątek, 21 lutego 2014

Kapuśniak na golonce indyczej

Kapuśniak z kiszonej kapusty, na indyczej golonce. Pyszna i pożywna zupa, można ją podać z ziemniakami.




golonka indycza 

50 -60 dag kiszonej kapusty z marchewką 

4 ząbki czosnku 

2 listki laurowe u mnie Kamis

3 ziela angielskie u mnie Kamis

parę ziarenek pieprzu czarnego 


Pół łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą Kamis



Golonkę myję, przekładam do garnka i zalewam wodą, dodaję plasterki czosnku, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach i liście laurowe, solę i gotuję do momentu aż mięso da się obierać. Dość miękkie obieram z kości, i kroję na mniejsze kawałki.
Do wywaru  przekładam pokrojoną kapustę kiszoną,  pokrojone mięso i  gotuję. Pod koniec dodaję pół łyżeczki pieprzu z kolendrą, jeśli jest potrzeba można dodać soli lub przyprawy w płynie.
Do kapuśniaku  można podać , ugotowane osobno ziemniaki. 




12 komentarzy:

  1. Uwielbiam taką zupkę, rozgrzewa i zapycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam :) Kapuśniaczek idealny na kapryśną pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No proszę , pyszna zupa na obiad, a mój w lesie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie dzisiaj barszczyk, zapraszam :)

      Usuń
  4. Wyczuwam między Tobą a moim dziecięciem jakieś telepatyczne połączenie. Od dłuższego czasu latorośl cytuję: skomli o kapuśniak. No to klamka zapadła robimy w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hahahaa, polecam na idyku, jest przepyszny:) Pozdrowienia dla latorosli :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)