Witam w Nowym Roku, życzę wszystkim zdrowia i szczęścia. Spełnienia postanowień noworocznych.....jeśli takowe są :D
Jako pierwsze w tym roku "wskakuje" na bloga-Ciasto amerykańskie, ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami.
Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami.
Polecam, ciasto robi się szybko i smakuje wyśmienicie;)
Do ciacha pyszna herbata i można się rozmarzyć;)
5 jajek (L)
4 szklanki mąki
½ - ¾ szklanki cukru (ilość zależy od słodkości jabłek)
1 i ½ szklanki oleju
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 i ½ kg jabłek
Całe jajka wbijam do misy miksera i dokładnie miksuję z cukrem, masa podwoi objętość.
Wlewam powoli olej stale miksując.
Mąkę mieszam z cynamonem, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
Dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam, masa jest bardzo gęsta.
Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość.
Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę godzinę, w 180 st. C
Ciasto posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam serduszkowymi cukierkami.
Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość.
Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę godzinę, w 180 st. C
Ciasto posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam serduszkowymi cukierkami.
Nie znałam tego ciasta:)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuńo takim salcesonie to ja jeszcze nie słyszałam :)
OdpowiedzUsuńWarto upiec:)
Usuńmoje ulubione ciasto z dziecinstwa, kiedys z kolezanka zjadlysmy całą michę jeszcze przed upieczeniem :D
OdpowiedzUsuńmama jak przyszla to z bezsilnosci az przysiadla, ale drugie zrobiła
Super wspomnienia :D
Usuńbardzo lubię to ciacho i przeważnie na jesieni je robię :)
OdpowiedzUsuńu nas zawsze jak najdzie kogos ochota :)
UsuńTeż mam przepis na ciasto amerykańskie i często je robię, bo zawsze się udaje i nigdy nie ma zakalce. Tylko u mnie różni się ono jednym szczegółem - zamiast takiej ilości oleju, w przepisie mam 1/2 szk. mleka i 3/4 szkl. oleju.
OdpowiedzUsuńSpróbuję następnym razem :)
UsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńI jest pyszne, dziekuję :)
UsuńMoje ulubione :) Pyszne jest!
OdpowiedzUsuńPyszności- taki "salceson" to ja mogę szamać i szamać:)))
OdpowiedzUsuńOj tak, proste a smaczne :)
UsuńZosia. Ile jajek?
OdpowiedzUsuńWitam,można dodac jeszcze gruszki i orzechy włoskie,też pycha
OdpowiedzUsuńOczywiście, wszelakie modyfikacje mile widziane :)
Usuń