niedziela, 3 stycznia 2016

Ciasto amerykańskie zwane salcesonem

 Witam w Nowym Roku, życzę wszystkim zdrowia i szczęścia. Spełnienia postanowień noworocznych.....jeśli takowe są :D


Jako pierwsze w tym roku "wskakuje" na bloga-Ciasto amerykańskie, ciasto salceson, to cynamonowo kakaowe ciasto z jabłkami.

 Pyszne, wilgotne, kusi zapachem. Można dodać do niego bakalie lub orzechy, ale my wolimy z samymi jabłkami. 

Polecam, ciasto robi się szybko i smakuje wyśmienicie;)

Do ciacha pyszna herbata i  można się rozmarzyć;)








5 jajek (L) 

4 szklanki mąki 

½ - ¾ szklanki cukru (ilość zależy od słodkości jabłek) 

1 i ½ szklanki oleju 

2 łyżeczki cynamonu 

2 łyżeczki kakao 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka sody 

1 i ½ kg jabłek




Całe jajka wbijam do misy miksera i dokładnie miksuję z cukrem, masa podwoi objętość. 



Wlewam powoli olej stale miksując.




Mąkę mieszam z cynamonem, kakao, sodą i proszkiem do pieczenia. 

Dodaję porcjami do masy jajecznej i mieszam, masa jest bardzo gęsta.

Na koniec dodaję jabłka, pokrojone w grubą kostkę i łączę całość.

Ciasto przekładam do blaszki (32 x 22) wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę godzinę, w 180 st. C

Ciasto posmarowałam gorzką czekoladą i posypałam serduszkowymi cukierkami.















18 komentarzy:

  1. o takim salcesonie to ja jeszcze nie słyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje ulubione ciasto z dziecinstwa, kiedys z kolezanka zjadlysmy całą michę jeszcze przed upieczeniem :D
    mama jak przyszla to z bezsilnosci az przysiadla, ale drugie zrobiła

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię to ciacho i przeważnie na jesieni je robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam przepis na ciasto amerykańskie i często je robię, bo zawsze się udaje i nigdy nie ma zakalce. Tylko u mnie różni się ono jednym szczegółem - zamiast takiej ilości oleju, w przepisie mam 1/2 szk. mleka i 3/4 szkl. oleju.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moje ulubione :) Pyszne jest!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszności- taki "salceson" to ja mogę szamać i szamać:)))

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,można dodac jeszcze gruszki i orzechy włoskie,też pycha

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...