Brukselka, to jedno z moich ulubionych warzyw. "Wciskam" ją gdzie tylko mogę.
Tym razem "wylądowała" w pulpetach.
Ugotowałam lekką zupę warzywną, zmiksowałam na krem i jako dodatek do niej, zrobiłam pulpety nadziane brukselką.
Wyszło smaczne, syte i dietetyczne danie.
Pulpety można także panierować ,usmażyć i podać z ziemniakami i ulubioną surówką.
|
Zupa krem z pulpetami z brukselką
2 litry bulionu drobiowego
2-3 różyczki kalafiora
2-3 różyczki brokułu
marchewka
30 dag brukselki
jogurt do zabielenia zupy
sól
pieprz cytrynowy
Na pulpety :
50 dag mięsa z indyka
1 jajko
sól
pieprz mielony
2 łyżeczki cebulki granulowanej
2 łyżki otrąb gryczanych
ugotowana brukselka ( około 15 -20 sztuk)
Warzywa myję i obieram, można użyć mrożonych. Następnie
przekładam do bulionu i gotuję do miękkości.
W międzyczasie przygotowuję pulpety.
Mięso mielę, do
zmielonego wbijam jajko, dodaję przyprawy i otręby, wyrabiam dokładnie. Następnie
lepię pulpety, nabieram łyżką
masę mięsną , rozpłaszczam na dłoni i wkładam brukselkę, oblepiam
mięsem, jeśli masa się lepi do dłoni, moczą ręce zimną wodą.
Pulpety gotuję w
lekko osolonej wodzie , około 15 minut.
Jak zupa jest prawie gotowa, miksuję ją dokładnie, doprawiam solą i
pieprzem cytrynowym.
Podaję z pulpetami i kleksikami jogurtu.
|
Nie znoszę brukselki, ale ten krem wygląda tak apetycznie, że skusiłabym się spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu:)
Usuń