Ryż z jabłkami......smak dzieciństwa.
Pachnący cynamonem....pyszotka ;)
Chyba każdy lubi to danie ? Można jeszcze gorący polać gęstą śmietaną lub jogurtem , każda wersja jest smaczna .
Ryż można ugotować na mleku lub wodzie jak kto woli.
Dzielę się z Wami moim sposobem na pyszną zapiekankę, jabłkowo ryżową z nutą cynamonu :)
Smacznego :)
|
Ryż zapiekany z jabłkami
4 woreczki ryżu
około kg jabłek
masło
cukier cynamonowy lub cynamon i cukier trzcinowy
Woda i / lub mleko
Ryż przepłukuję pod bieżącą wodą i gotuję.
Jeśli ma być dietetycznie to w samej wodzie, jeśli nie to proponuję ugotować w mleku, lub pół na pół woda i mleko.
Po ugotowaniu odsączam z płynu przesypuje do miski.
Jabłka myję , obieram i ścieram na tarce ( grubsze oczka)
Naczynie żaroodporne smaruję masłem ( ewentualnie margaryna) Wykładam część ryżu ( można połowę , ale ja wolę więcej warstw) na ryż część startych jabłek, które oprószam cukrem cynamonowym , znowu warstwa ryżu i jabłek z cynamonem , do wyczerpania składników , na wierzchu musi być ryż i kawałki masła.
Całość zapiekam jakieś 40 minut w 200 st C
Podaję oprószone cukrem cynamonowym, można dodać kleks gęstej śmietany lub jogurtu.
|
Ale bym zjadła taką porcyjkę, najlepiej polaną skłodką śmietaną, pychota
OdpowiedzUsuńsmak dzieciństwa:)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda, z chęcią bym zjadła taki :):)
OdpowiedzUsuń