Zapraszam do wypróbowania przepisu, połączenie śledzi i pieczarek, doskonałe!!!
Do tego pyszny sos pomidorowy, rewelacja, zakochacie się w tej przystawce . U nas na święta obowiązkowo:)
Śledzie i pieczarki, zgrany duet...kto by pomyślał |
______________________________
30 dag pieczarek
4 płaty śledziowe
marynowane
cebula
ketchup lub koncentrat pomidorowy ( 200 g)
sól i pieprz do smaku
łyżeczka mielonej włoszczyzny
olej około 3 łyżek
___________________________________________
Pieczarki myję, obieram i kroje w plasterki. Ja zawsze najpierw je obgotowuję i przelewam zimną wodą, przekładam na patelnię, podlewam wodą i duszę. Dodaję zmieloną włoszczyznę. Obraną cebulę kroję w kostkę, jak pieczarki są już odpowiednio miękkie dodaję olej i cebulę, przesmażam razem do miękkości cebuli. Można podlewać delikatnie gorącą wodą. Na koniec dodaję ketchup lub koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem.
Obrane ze skóry śledzie kroję na kawałki.
Na półmisek wykładam część przestudzonych pieczarek, na to układam śledzie, i przykrywam resztą pieczarek. Wstawiam do lodówki, w celu „przegryzienia” się składników.
Wygląda świetnie, pewno też tak smakuje!
OdpowiedzUsuńOj smakuje:)
UsuńZ pewnością to danie jest pyszne. Proszę mi powiedzieć, jak długo można je przechowywać w lodówce (ile dni?)
OdpowiedzUsuńOj bardzo pyszne;) U nas znikają szybko, nie przechowywałam ich dłużej niż 5 dni Zazwyczaj przygotowuję 2 dnie przed konsumpcją.
Usuń