sobota, 8 grudnia 2012

Śledzie w pieczarkach


Zapraszam do wypróbowania przepisu, połączenie śledzi i pieczarek, doskonałe!!! 
Do tego pyszny sos pomidorowy, rewelacja, zakochacie się w tej przystawce . U nas na święta obowiązkowo:)




Śledzie i pieczarki, zgrany duet...kto by pomyślał 


______________________________

30 dag pieczarek
 4  płaty śledziowe  marynowane
cebula
ketchup lub koncentrat pomidorowy ( 200 g)
sól i pieprz do smaku
łyżeczka mielonej włoszczyzny
olej około 3 łyżek


___________________________________________





Pieczarki myję, obieram i kroje w plasterki.  Ja zawsze najpierw je obgotowuję i przelewam zimną wodą,  przekładam na patelnię, podlewam wodą i duszę. Dodaję zmieloną włoszczyznę. Obraną cebulę kroję w kostkę, jak pieczarki są już odpowiednio miękkie dodaję olej i cebulę, przesmażam razem do miękkości cebuli. Można podlewać delikatnie gorącą wodą.  Na koniec dodaję ketchup lub koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem. 
Obrane ze skóry śledzie kroję na kawałki.
Na półmisek wykładam część przestudzonych pieczarek, na to układam śledzie, i przykrywam resztą pieczarek.  Wstawiam do lodówki, w celu „przegryzienia” się składników.





Blogerzy wspierają Szlachetną Paczkę

4 komentarze:

  1. Wygląda świetnie, pewno też tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z pewnością to danie jest pyszne. Proszę mi powiedzieć, jak długo można je przechowywać w lodówce (ile dni?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo pyszne;) U nas znikają szybko, nie przechowywałam ich dłużej niż 5 dni Zazwyczaj przygotowuję 2 dnie przed konsumpcją.

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...