Następna odsłona śledzika:))
Oczywiście wyszło pysznie, zachęcam do skorzystania z przepisu:)
Śledzie można podać w pucharkach lub miseczkach, świetna przystawka i ozdoba Wigilijnego stołu:)
_______________________________
4 -5 płatów śledzi
marynowanych
Cebula
Słoik marchew z groszkiem ( ½ l)
5-6 korniszonów
2 łyżki majonezu
Słoiczek chrzanu z żurawiną ( 180 g)
Sól, pieprz wg smaku
½ łyżeczki rozmarynu
Śledzie obieram ze skóry, i kroję w kostkę. Marchew z
groszkiem odcedzam z zalewy, przyprawiam
solą, pieprzem i rozmarynem, mieszam.
Obraną cebulę i
korniszony kroję w drobną kosteczkę.
Chrzan przekładam do miski , dodaję 2 łyżki majonezu (
Babuni) i mieszam.
W pucharkach układam warstwy , na spód daję łyżkę marchewki
i groszku, następnie cebulka i śledzie,
na to wykładam część sosu chrzanowego, następnie ogórki, marchew z groszkiem i
na górę śledzie, wierzch polewam sosem i dekoruję.
Smacznego;)
Czy można go przygotować w jednej większej misce dzień przed podaniem, czy lepiej podawać zaraz po przygotowaniu?
OdpowiedzUsuńJasne ze można, smaku to nie zmieni, ale w pucharkach ładniej się prezentuje :)
Usuń