czwartek, 20 grudnia 2012

Świąteczne pierniczki

Takie pierniczki są miękkie i pyszne, trzeba je dobrze schować aby doczekały Świąt:)





1,25 kg mąki pszennej

20 dag masła

120 ml oleju

6 jajek

2 łyżki cukru 

120 ml kwaśnej i gęstej śmietany 

Szklanka miodu ( u mnie wielokwiatowy) 

½ szklanki cukru na karmel

2 łyżeczki sody + 2 łyżeczki pr. do pieczenia 

2 opakowania przyprawy do piernika ( u mnie Kamis) 


Cukier ( ½ szklanki) rozpuszczam stale mieszając aż się karmelizuje. 
Odstawiam i wlewam powoli szklankę gorącej wody, mieszam aby się ładnie połączyło, w razie potrzeby można delikatnie podgrzać. Następnie dokładam miód i mieszam. 

Jajka ( 3 całe i 3 żółtka) miksuję z 2 łyżkami cukru.

Masło rozpuszczam i odstawiam do ostudzenia. 

Mąkę przesiewam do miski, dodaję sodę i proszek do pieczenia, mieszam. Wlewam ostudzone masło, olej , jajka, miód i śmietanę . Wyrabiam ciasto, nakrywam folią i odstawiam na 24 h w zimne miejsce. 

Na drugi dzień ciasto dzielę , i wałkuję, teraz wystarczy wykrawać pierniczki dowolnymi foremkami.  

Wycięte układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut w 160 st. C termo obieg. 

Po upieczeniu studzą się . Można je od razu dekorować, są miękkie. Ja piekę je wcześniej i dekoruję tydzień przed Świętami. Przechowuję w metalowych puszkach. Zachowują świeżość i są mięciutkie;)







Blogerzy wspierają Szlachetną PaczkęSmakowite Prezenty

33 komentarze:

  1. Ale kolorowo! Miałaś chyba sporo pracy ze zdobieniem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tyle kolorów!:-)) coś wiem o tym, że pierniki trzeba dobrze chować, by doczekały świąt

    OdpowiedzUsuń
  3. to masz z głowy zdobienie, a ja jutro zamierzam")

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak właśnie szukałam i znalazłam ten przepis. Wyglądają smacznie, zaraz biorę się za wypieki. Wesołych świąt,.!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie ozdobiłaś pierniczki...pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dzisiaj bedę robić pierniczki wg Pani przepisu ,wydają sie bardzo apetyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe! Pięknie udekorowane :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. piękne kolorowe:) nie wiem czy by u mnie dotrzymały tyle czasu:)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale śliczne :) mogę je już teraz zrobić i na święta udekorować ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, ja będę piekła w tym tygodniu, schowam do puszek, a przed świętami zabawa z dekorowaniem;)

      Usuń
  10. dziękuję za odpowiedź :) też upiekę w tym tygodniu a przed świętami udekorujemy całą rodziną :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pierniczki, chyba w weekend też zrobię z dziećmi, kupiłam w lidlu fajne posypki do wypieków, mam jeszcze pisaki cukrowe, będzie zabawa przy dekorowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak w Lidlu też się zaopatruję, a zabawa na 102 :)

      Usuń
  12. w składnikach pisze o śmietanie,ale w sposobie wykonania o śmietanie ani słowa,kiedy i do czego dodaje się śmietanę?

    Przepis interesujący,tez chcę go wyprubować,podejrzewam że ciasteczka wychodzą pyszne sądząc po składnikach

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dopisałam, dziękuję za zwrócenie uwagi:) Mąkę przesiewam do miski, dodaję sodę i proszek do pieczenia, mieszam. Wlewam ostudzone masło, olej , miód i śmietanę .
      Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. Przepraszam że tak zwracam uwagę ale przy przygotowywaniu produktów samo tak wyszło,jeszcze nie pisze co zrobić z jajkami ale się domyśliłam.

      Właśnie upiekłam pierniczki wg.Pani przepisu,są bardzo dobre i mięciutkie idealne,ja jeszcze sama od siebie dodałam bardzo drobno posiekane bakalie.

      Przepis godny polecenia.

      Usuń
    3. Bardzo dobrze, chyba za szybko pisałam, dziękuję, już poprawiam:) Cieszę się że pierniczki smakują:) Wesołych Świąt:)

      Usuń
  13. Wzajemnie Wesołych świąt :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...