Takie pierniczki są miękkie i pyszne, trzeba je dobrze schować aby doczekały Świąt:)
1,25 kg mąki pszennej
20 dag masła
120 ml oleju
6 jajek
2 łyżki cukru
120 ml kwaśnej i gęstej śmietany
Szklanka miodu ( u mnie wielokwiatowy)
½ szklanki cukru na karmel
2 łyżeczki sody + 2 łyżeczki pr. do pieczenia
2 opakowania przyprawy do piernika ( u mnie Kamis)
Cukier ( ½ szklanki) rozpuszczam stale mieszając aż się karmelizuje.
Odstawiam i wlewam powoli szklankę gorącej wody, mieszam aby się ładnie połączyło, w razie potrzeby można delikatnie podgrzać. Następnie dokładam miód i mieszam.
Jajka ( 3 całe i 3 żółtka) miksuję z 2 łyżkami cukru.
Masło rozpuszczam i odstawiam do ostudzenia.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję sodę i proszek do pieczenia, mieszam. Wlewam ostudzone masło, olej , jajka, miód i śmietanę . Wyrabiam ciasto, nakrywam folią i odstawiam na 24 h w zimne miejsce.
Na drugi dzień ciasto dzielę , i wałkuję, teraz wystarczy wykrawać pierniczki dowolnymi foremkami.
Wycięte układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę około 10 minut w 160 st. C termo obieg.
Po upieczeniu studzą się . Można je od razu dekorować, są miękkie. Ja piekę je wcześniej i dekoruję tydzień przed Świętami. Przechowuję w metalowych puszkach. Zachowują świeżość i są mięciutkie;)
Ale kolorowo! Miałaś chyba sporo pracy ze zdobieniem :)
OdpowiedzUsuńPół dnia mi zeszło hahahaa, ale warto:)
Usuńtyle kolorów!:-)) coś wiem o tym, że pierniki trzeba dobrze chować, by doczekały świąt
OdpowiedzUsuńOj trzeba Asieja, trzeba:))
Usuńjakie piękne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Elfi:)
Usuńto masz z głowy zdobienie, a ja jutro zamierzam")
OdpowiedzUsuńAnula, miłej zabawy:))
UsuńTak właśnie szukałam i znalazłam ten przepis. Wyglądają smacznie, zaraz biorę się za wypieki. Wesołych świąt,.!:D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, smacznego:)
UsuńPięknie ozdobiłaś pierniczki...pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję , Ankawell:)
Usuńzaraz przetestuje :D
OdpowiedzUsuńSmacznego Marti;D
OdpowiedzUsuńja dzisiaj bedę robić pierniczki wg Pani przepisu ,wydają sie bardzo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego:)
OdpowiedzUsuńŚLICZNE!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńWspaniałe! Pięknie udekorowane :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję ślicznie;)
Usuńpiękne kolorowe:) nie wiem czy by u mnie dotrzymały tyle czasu:)
OdpowiedzUsuńTrzeba głęboko schować :)
Usuńale śliczne :) mogę je już teraz zrobić i na święta udekorować ?
OdpowiedzUsuńJasne, ja będę piekła w tym tygodniu, schowam do puszek, a przed świętami zabawa z dekorowaniem;)
Usuńdziękuję za odpowiedź :) też upiekę w tym tygodniu a przed świętami udekorujemy całą rodziną :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi bardzo miło, czekam na komentarz:)
UsuńSuper pierniczki, chyba w weekend też zrobię z dziećmi, kupiłam w lidlu fajne posypki do wypieków, mam jeszcze pisaki cukrowe, będzie zabawa przy dekorowaniu :)
OdpowiedzUsuńOj tak w Lidlu też się zaopatruję, a zabawa na 102 :)
Usuńw składnikach pisze o śmietanie,ale w sposobie wykonania o śmietanie ani słowa,kiedy i do czego dodaje się śmietanę?
OdpowiedzUsuńPrzepis interesujący,tez chcę go wyprubować,podejrzewam że ciasteczka wychodzą pyszne sądząc po składnikach
Dopisałam, dziękuję za zwrócenie uwagi:) Mąkę przesiewam do miski, dodaję sodę i proszek do pieczenia, mieszam. Wlewam ostudzone masło, olej , miód i śmietanę .
UsuńPozdrawiam:)
Przepraszam że tak zwracam uwagę ale przy przygotowywaniu produktów samo tak wyszło,jeszcze nie pisze co zrobić z jajkami ale się domyśliłam.
UsuńWłaśnie upiekłam pierniczki wg.Pani przepisu,są bardzo dobre i mięciutkie idealne,ja jeszcze sama od siebie dodałam bardzo drobno posiekane bakalie.
Przepis godny polecenia.
Bardzo dobrze, chyba za szybko pisałam, dziękuję, już poprawiam:) Cieszę się że pierniczki smakują:) Wesołych Świąt:)
UsuńWzajemnie Wesołych świąt :)
OdpowiedzUsuń