Przepyszne krokiety z pieczarkami i żółtym serem , polane sosem .........pieczarkowym.
Wyśmienite danie lub przystawka. Doskonałe na imprezy , spotkania rodzinne lub zupełnie bez okazji.
Krokiety przygotowane przez Marzenkę, moją Synową :)
Polecam, warto wypróbować , pyszności :)
-krokiety z pieczarkami |
2 ,5 kg pieczarek
2 cebule
listek laurowy
2 kulki ziela angielskiego
masło klarowane
sól i pieprz
około 60 dag sera żółtego w plasterkach
200 ml gęstej śmietany i skrobia do zagęszczenia sosu
naleśniki
naleśniki
jajka i bułka tarta do panierki
Pieczarki obieramy, zagotowujemy, odcedzamy i dzielimy na połowę, jedną kroimy w
plasterki ( do sosu) drugą trzemy na
tarce o grubszych oczkach ( do farszu).
W osobnych rondelkach
dusimy pieczarki, najlepiej na maśle
klarowanym, ale można też na oleju.
Cebulę obieramy i drobniutko siekamy, dodajemy razem z przyprawami do pieczarek przeznaczonych na sos, dusimy do
miękkości i odparowania wody, pod koniec doprawiamy do smaku pieprzem mielonym
i solą, wyciągamy listki i kulki ziela angielskiego, następnie zagęszczamy śmietaną i skrobią.
Pieczarki
przeznaczone na farsz także odparowujemy i doprawiamy. Studzimy.
Na każdego naleśnika kładziemy plaster sera, farsz
pieczarkowy i drugi plaster sera. Zawijamy krokiety.
Panierujemy w jajku i
bułce tartej, smażymy na maśle
klarowanym lub oleju.
Podajemy polane sosem pieczarkowym.
Przepis bardzo apetyczny, mam nadzieję, że uda mi się zrobić!
OdpowiedzUsuńZ świeżych pieczarek sos jest pyszny. Twoja propozycja wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Idealne dla mnie :)
OdpowiedzUsuń