Dzisiaj zachęcam Was do wypróbowania świetnego przepisu, na kurczaka faszerowanego kaszą gryczaną białą. Jest delikatniejsza niż palona.
Do farszu dodałam pieczarki, doskonale wzbogaciły smak.
Szukajcie kurczaka dobrej jakości !
kurczak ( 1,80 - 2 kg)
olej
przyprawa złocista do kurczaka
czosnek w granulkach
szklanka kaszy gryczanej ( białej)
łyżka suszonej włoszczyzny
łyżeczka soli morskiej
30 dag pieczarek
duża cebula
masło klarowane
pęczek natki pietruszki
Dzień wcześniej, nacieram kurczaka olejem i przyprawami.
Odstawiam go do lodówki.
Na drugi dzień, w osolonej wodzie gotuję kaszę z włoszczyzną ( na szklankę kaszy, dwie szklanki wody) gotuję często mieszając, na maleńkim gazie, około 15 minut.
Pieczarki kroję w plasterki , obgotowuję, odcedzam i duszę z cebulą na maśle klarowanym, następnie łączę je z kaszą .
Dodaję posiekaną natkę , mieszam całość.
Kurczaka faszeruję przygotowanym farszem, zszywam, aby farsz nie wypłynął.
Piekę w naczyniu żaroodpornym około 2 godzin, 200 st C , ostatnie pół godziny bez przykrycia, temperaturę zmniejszam do 185 st.C
Wypasiony kurczak :)
OdpowiedzUsuńOj tak, dziekuje ;)
Usuń200 st C z termoobiegiem?
OdpowiedzUsuńBez , grzałka góra -dół :)
UsuńDziękuję :-)
OdpowiedzUsuń