Kolorowe ciasto, idealne na Kinderbal ,ale dorośli też go lubią :)
Można użyć dowolnych galaretek, tak aby był kontrast, kombinacji sporo :)
Pierwsze ciacho robiłyśmy dla przedszkolaków i ich dziadków , drugie, inne kolorki na Walentynki, na życzenie Zuzi:)
Polecam , bo dobre :)
Biszkopt :
6 jajek
10 łyżek mąki pszennej
3 łyżki maku
3/4 szklanki cukru
12 łyżek oleju
pełna łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
galaretka niebieska + 250 ml wody
galaretka rubinowa + 250 ml wody
2 śnieżki + 350 ml mleka
2 galaretki zielone ( miętowo jabłkowe )+ 350 ml wody
Na wierzch;
2 galaretki ametystowe + 750 ml wody
Galaretkę niebieską i rubinową , rozpuszczam w osobnych miseczkach, każda w szklance wody. Odstawiam do zastygnięcia. Następnie kroję w kostki.
Przygotowuje ciasto, białka ubijam ze szczyptą soli i cukrem na sztywno, dodaję po żółtku, mieszam na najwolniejszych obrotach miksera. Dodaje kolejno, porcjami olej, mąkę i proszek do pieczenia oraz mak, cały czas mieszając.
Piekę w blaszce (34 x 25 ) tylko dno wykładam papierem. 180 st. C około 35 minut. Studzę i przekrawam na dwa blaty.
Przygotowuję masę. Śnieżki ubijam w 350 ml mleka, pod koniec ubijania dodaję , lekko tężejącą galaretkę zieloną , miksuję aż ładnie się połączą, jeśli galaretka jest mocniej ścięta, zostają fajne kawałeczki w masie;)
Na pierwszy blat wykładam część masy, wsypuję kosteczki galaretek i resztę masy. Przykładam drugim blatem, lekko dociskam. Na wierzch wylewam zimną galaretkę ametystową. Odstawiam w zimne miejsce do zastygnięcia.
Przygotowuję masę. Śnieżki ubijam w 350 ml mleka, pod koniec ubijania dodaję , lekko tężejącą galaretkę zieloną , miksuję aż ładnie się połączą, jeśli galaretka jest mocniej ścięta, zostają fajne kawałeczki w masie;)
Na pierwszy blat wykładam część masy, wsypuję kosteczki galaretek i resztę masy. Przykładam drugim blatem, lekko dociskam. Na wierzch wylewam zimną galaretkę ametystową. Odstawiam w zimne miejsce do zastygnięcia.
tutaj druga wersja,inne kolory i smaki galaretek....o smaku coli, turkusowa , niebieska i truskawkowa.
Bardzo kolorowe ciasto.Przepis również zachęcający do skorzystania;)
OdpowiedzUsuńpiękne ciacho:)
OdpowiedzUsuńKolorowo, zawsze świetnie wygląda, a znając Twoje specjały to jest pyszne!
OdpowiedzUsuńAle kolorowo, super :)
OdpowiedzUsuńŁadnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuń