Musicie go spróbować , jest pyszne.
Połączenie maku, sera i brzoskwiń, idealne.
Przepis autorski, udany i godny polecenia.
Można kombinować z masami i dodatkami. Polecam gorąco.
Wybierajcie ser, nie wyroby sero- podobne, polecam ser Pilos
|
Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami
Ciasto : 6 jajek
10 łyżek mąki
3 łyżki maku
3/4 szklanki cukru
12 łyżek oleju
pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
0,5 kg sera twarogowego z wiaderka
puszka brzoskwiń
2 galaretki brzoskwiniowe
Na wierzch
2 galaretki wieloowocowe lub brzoskwiniowe
reszta brzoskwiń
Żółtka oddzielam od białek. Biała ubijam ze szczyptą soli na
sztywno, dodaje porcjami cukier, następnie zmniejszam obroty miksera do minimum
i dodaję po jednym żółtku, teraz wlewam powoli olej, następnie wsypuję
porcjami przesianą mąkę z proszkiem do
pieczenia i suchy mak. Ciasto wylewam do blaszki ( 34 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę 35 minut w 180 st. C
Po wystudzeniu przekrawam
na dwa blaty, grubszy i cieńszy.
Brzoskwinie odsączam, sok zostawiam .
Cztery połówki brzoskwiń kroję w kosteczki . Ser przekładam
do miski i mieszam z pokrojonymi brzoskwiniami.
Syrop wlewam do rondelka , dopełniam wodą aby uzyskać pół
litra płynu, zagotowuje go i rozpuszczam w nim galaretki. Studzę, lekko
tężejącą wlewam do sera i mieszam na najmniejszych obrotach miksera,
masę wykładam na pierwszy blat , wyrównuje i nakrywam cieńszym blatem.
Galaretki wieloowocowe rozpuszczam w 750 ml gorącej
wody i miksuję z resztą brzoskwiń. Lekko
tężejącą wylewam na wierzch ciasta. Można udekorować , ja użyłam kolorowej
posypki.
Odstawiam do
całkowitego stężenia.
|
Super wygląda! Zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Madziu;)
UsuńTak na noc takie cudności widzę. Brzmi kusząco. "Zła" kobita jesteś, oj "zła"... Ty masz, a jak muszę się wzrokiem najeść ;).
OdpowiedzUsuńNie mam Elwirko, fotka została :P
UsuńJak fantastycznie się prezentuje. Super ciacho.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękne ciacho, a ja właśnie popijam kawę i nic do niej nie mam, porywam kawałek i znikam :)
OdpowiedzUsuńMadziu ciacho wygląda wybornie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Reniu, smakuje jeszcze lepiej :)
UsuńA u Madzi znowu pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Edytko;)
Usuń