piątek, 19 września 2014

Zupa gulaszowa-węgierski gulyás

Jest to potrawa kuchni węgierskiej, węgierski gulyás , to właśnie zupa gulaszowa, nie popularny w Polsce gulasz. Gulasz węgierski to pörkölt lub tokań (tokány).  

Zupa gulaszowa, powinna być ostra i aromatyczna, moja właśnie taka jest, po prostu pyszna:) 

Dawno się przymierzałam do ugotowania zupy gulaszowej , przyprawy dobrałam wg własnego smaku i zapachu, wyszło rewelacyjnie,więc z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem :) 

węgierski gulyás 







60 dag mięsa wołowego ( pręga)

biały pieprz

chilli

papryka słodka

smalec

2 cebule

3-4 ząbki czosnku

2 papryki czerwone


pomidory z czosnkiem ( puszka 400 g)

majeranek

kminek

suszona włoszczyzna

sól

pieprz cytrynowy 



*ilość przypraw wg gustu, my lubimy ostro 






Mięso myję , kroje na małe kostki, dodaję papryki i biały pieprz, mieszam i odstawiam na co najmniej godzinę. 

W garnku rozpuszczam smalec  i obsmażam  na nim pokrojoną w piórka cebulę i plasterki czosnku. Dodaję mięso, kminek i majeranek, mieszam i chwilkę duszę.  Jak mięso puści sok dodaję włoszczyznę i sól do smaku,   zalewam wrzątkiem  , gotuję około 50 minut . 

Po tym czasie dodaję pokrojoną w paski paprykę, gotuję do miękkości mięsa.
Na koniec dodaję ketchup i doprawiam  pieprzem cytrynowym.

Podaję z ziemniaki, ugotowanymi osobno.






4 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)