wtorek, 27 maja 2014

Torcik na zimno mega owocowy

Orzeźwiający torcik na zimno z dużą ilością owoców. Doskonały deser na upalne dni, smakuje dużym i małym łasuchom. Wykonany specjalnie na konkurs Winiary, przeprowadzany na Durszlaku.
Galaretki sprawdziły się doskonale;)


mała paczka biszkoptów( 19 sztuk)

Warstwa jagodowa:
3 galaretki jagodowe Winiary + 750 ml wody
25 dag borówek lub jagód

Warstwa arbuzowa
3 galaretki arbuzowe Winiary +750 ml wody
40 dag arbuza żółtego ( ważone bez skóry)

Warstwa truskawkowa
3 serki homogenizowane truskawkowe   ( 420 g)
2 galaretki truskawkowe Winiary + 650 ml wody
Około 40 dag truskawek

Dodatkowo
200 ml śmietany 30%
Śmietan Fix
Łyżka cukru pudru
Winogrona i truskawki  





Tortownicę ( 28 cm średnica) wykładam folią , układam biszkopty jeden obok drugiego.

Galaretki jagodowe  przygotowuję w 750 ml gorącej wody, dodaję borówki ( u mnie mrożone) odstawiam do wystudzenia . Zimną zalewam delikatnie biszkopty , resztę odstawiam i jak zacznie tężeć  miksuję  i wlewam  na biszkopty.   Wstawiam do lodówki do zastygnięcia.

Z arbuza odcinam  skóry, i kroję go w kostkę.  Galaretki arbuzowe rozpuszczam w 750 ml gorącej wody, odstawiam do wystudzenia.  Całkiem zimna i przelewam na  warstwę jagodową, wykładam kostki arbuza, i znowu zamykam w lodówce.

Galaretki truskawkowe mieszam w 650 ml gorącej wody, studzę i zupełnie zimną miksuję z serkami.
Wykładam na warstwę arbuzową, truskawki kroję na mniejsze kawałki i topię w masie. Całość ląduje do lodówki.

Śmietanę ubijam z śmietan fixem i łyżką cukru pudru.
Wierzch torcika dekoruję bitą śmietaną  i owocami. 






 

*S*M*A*C*Z*N*E*G*O*



Rozpocznij owocowy sezon z galaretkami WINIARY! Milion smaków truskawek

16 komentarzy:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)