czwartek, 24 kwietnia 2014

Makaronowe czosnkowe placuszki

Świetny pomysł na wykorzystanie nadwyżki ugotowanego makaronu. 
Moje żarłoki już się śmieją że będą go gotować za dużo :)





8 łyżek ugotowanego makaronu motylki  


4 plasterki sera żółtego 

4 plasterki szynki szwarcwaldzkiej lub innej wędzonej 

łyżka posiekanej, zielonej cebulki 

2 małe jajka lub 1 duże 

łyżka skrobi lub mąki 

sól czosnkowa   wg smaku 

łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią  

olej do smażenia 

sos czosnkowy i ketchup jako dodatek 






Ugotowany i wystudzony makaron ( można wykorzystać nadwyżkę po obiadową ) wsypuję do miski . 

Szynkę i ser żółty kroję w paseczki, następnie w kostki , dodaję do makaronu. 

 W garnuszka roztrzepuję jajka, dodaję skrobię, mieszam, przelewam do miski z makaronem, dodaję posiekaną cebulkę i przyprawy.

 Całość mieszam , nabieram porcje łyżką i smażę placuszki. 

Podaję z sosem czosnkowym i ketchupem.















8 komentarzy:

  1. bardzo ciekawy przepis -chyba zaserwuje je jutro moim żarłokom:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Reniu, podziel się proszę wrażeniami, fotka mile widziana:)

      Usuń
  2. z makaronem? genialny pomysł! zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten makaron jest superowy, jak domowy.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaki świetny pomysł! Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)