Słyszeliście o zupie z rzodkiewek?
Rzodkiewki uwielbiam, ale zupę z nich jadłam po raz pierwszy. Znalazłam ją na wż, a że akurat miałam rzodkiewki, to zaryzykowałam zupkę ;)
Muszę Wam powiedzieć że dobrze zrobiłam, bo taka zupka będzie u nas często, zasmakowała wszystkim.
Pycha, polecam :)
Składniki:
2 pęczki rzodkiewek
1 cebula
olej lub masło klarowane
1 duży ziemniak
1 l odtłuszczonego bulionu drobiowego
50 ml śmietanki 30%
pieprz biały
sól
jajko na twardo
film krok po kroku, zupa z rzodkiewek :)
Rzodkiewki umyć, odkroić ogonki i pokroić w talarki. Ziemniaka umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, przełożyć na rozgrzane masło i delikatnie podsmażyć.
Do cebuli dodać rzodkiewki smażyć do momentu aż rzodkiewka straci biały kolor. Po tym czasie dodać ziemniaka, chwilkę razem podsmażyć i zalać gorącym rosołem.
Dodać białego pieprzu, wg smaku i gotować do miękkości warzyw, jakieś 25 minut.
Na koniec dodać śmietankę, doprawić do smaku, i zmiksować na krem.
Zupę podałam z tartym na tarce jajkiem.
smacznego !!! |
Na pewno ugotuję, ciekawa jestem jak smakuje. Ja gotowałam zupkę z liści rzodkiewki i była pyszna.
OdpowiedzUsuńPolecam:) Z liści, to nie jadłam :)
Usuńa ja myślałam, że wszystkie zupy z naszych warzyw próbowałam a o takiej pierwszy raz słyszę:)
OdpowiedzUsuńWow jaki ciekawy pomysł :) W życiu ybym na to nie wpadła! Super :)
OdpowiedzUsuńJest pyszna, warto zrobić ;)
Usuń