Przepyszna zupa z ciecierzycy. Ugotowana na wędzonce, pachnąca czosnkiem, majerankiem i imbirem.
Doskonałym dodatkiem są grzanki czosnkowe.
50 dag ciecierzycy
50 dag wędzonki ( schab lub żeberka)
2 łyżki suszonej włoszczyzny
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
parę kulek pieprzu
4 ząbki czosnku
majeranek
chilli
imbir
pieprz czosnkowy
magi lub sól wg smaku
grzanki czosnkowe
natka pietruszki
Ciecierzycę przepłukuję , zalewam zimną wodą i zostawiam na noc, do namoczenia.
Na drugi dzień gotuję wywar z wędzonki , dodaję suszoną włoszczyznę, pieprz, listki laurowe, ziele angielskie, plasterki czosnku.
Jak mięso jest już na tyle miękkie że da się oddzielić od kości, wyciągam i studzę.
Do wywaru przekładam namoczoną ciecierzycę. Mięso obieram i dodaję do zupy. Dodaję resztę przypraw. Gotuję całość do miękkości.
Podaję z grzankami czosnkowymi , posypuje posiekaną natką.
Ciecierzyca to wyzwanie przede mną, za jakiś czas. Zupka wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńMadziu, nie zwlekaj, cos pysznego:)
UsuńTo jest to, czego mi teraz potrzeba, w te pierwsze przymrozki :) pokrzepiająca i sycąca zupka :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, rozgrzeje i "połechce" podniebienie ;)
UsuńSuper zupka,musi być pyszna:)
OdpowiedzUsuńBardzo :)
Usuń