Konkurs z sosami Folwark-wyniki !!!
Kochani, na początku serdecznie dziękuję za udział w konkursie
i za smaczne propozycje z wykorzystaniem sosów Folwark.
Wybór był ciężki, nagrody trzy…..
Tak, więc…
Pierwszą nagrodę, kosz z sosami Folwark, dostanie Anna Kurzyna
Za przepis „Zapiekanka Gyros"
SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)
1 szkl suchego ryżu
50 dag piersi kurczaka
przyprawa do gyrosa
2 cebule
1 czerwona papryka
25 dag pieczarek
1/2 puszki kukurydzy
3 czubate łyżki keczupu standard ostrego FOLWARK
2 czubate łyżki majonezu kremowego FOLWARK
ser żółty do posypania
1. Ryż ugotować.
2. Mięso pokroić w kosteczkę, natrzeć przyprawą gyros (można odstawić na trochę
do lodówki żeby mięsko ładnie się zamarynowało, ale nie jest to konieczne) i
usmażyć.
3. Cebulę pokroić w piórka, paprykę w paseczki. Poddusić. Dorzucić pokrojone w
plasterki pieczarki i jeszcze chwilę dusić. Posolić do smaku.
4. Ryż wymieszać z keczupem i majonezem, dodać wszystkie warzywa i mięso,
wymieszać.
5. Zapiekać ok 25-30 min w 180°C. Ja naczeynie przykrywam folią aluminiową, ale
można też bez przykrycia. Po tym czasie posypać serem żółtym i zostawić całość
w piekarniku na ok 5 minut żeby ser się rozpuścił a całość
"odpoczęła".
Zamiast mieszać wszystkie składniki możemy ułożyć je warstwowo:
1) Ryż z majonezem i keczupem
2) Warzywa
3) Mięso
4) Ryż z majonezem i keczupem
5) Ser żółty
Nagroda druga- sosy
Folwark
Dla Barbary Wiśniewskiej
Za przepis "Sałatka zacierkowa z porem"
Składniki:
* 1 por
* puszka kukurydzy
* 25 dag szynki
* 2 pęczki natki pietruszki
* majonez Folwark (http://folwark.com.pl/produkty/majonez/)
* sól, pieprz
Zacierki:
* 40 dag mąki
* 4 jajka
* szczypta soli
Sposób przygotowania: Składniki na zacierki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Odrywamy małe kawałki i formujemy kluseczki. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Por kroimy w półplasterki, szynkę w podłużne paseczki. Natkę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki sałatki mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Nagroda trzecia- także sosy Folwark dla:
Elżbiety
Dziurkowskiej, za przepis na
Goloneczki w sosie keczupowym z suszonymi jabłkami.
10 pałek
2 łyżki masła
2 łyżki skórki otartej z cytryny
łyżka soku z cytryny
0,5 szklanki Keczup standard ostry Folwark
100 g suszonych jabłek
1/3 szklanki wody
sól do smaku
Marynata:
2 łyżki octu balsamicznego
łyżka miodu
3 łyżki sosu sojowego
łyżeczka ziaren kolendry
0,5 łyżeczki czerwonego pieprzu
Z pałek odcinamy dolny odcinek kości który pokryty jest
tylko skórą. Składniki na marynatę mieszamy razem, nacieramy suche ( takie
lepiej chłonie zapachy) mięso nacieramy marynatą, wkładamy do reszty płynu i
odstawiamy na co najmniej dwie godziny.
Na patelni rozgrzewamy masło, obsmażamy mięso z każdej
strony. Gdy jest rumiane podlewamy marynatą i dusimy do miękkości pod
przykryciem. Miękkie mięso wyjmujemy na talerz, a na patelnie wkładamy
wszystkie pozostałe składniki na sos i chwilę ( 5 - 7 min )razem gotujemy pod
przykrycie. Do tak powstałego sosu wkładamy goloneczki, dokładnie je w nim
obtaczamy i zostawiamy pod przykryciem na jakieś 10 minut.
Serdecznie gratuluję i czekam na dane do wysyłki, które przekażę sponsorowi :)
*jeśli do 7 - miu dni po ogłoszeniu wyników nie dotrą do mnie dane do wysyłki, wybiorę kolejną osobę która otrzyma nagrodę
Dziękuję bardzo, gratulacje dla Pań. :)
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuję ;) I gratuluję pozostałym zwycieżczyniom :)
OdpowiedzUsuńAdres wysłany. Dziękuję za II miejsce
OdpowiedzUsuńGratuluję :)
OdpowiedzUsuń