Kochamy serniki, to dla nas Królowie wypieków :)
Dzisiaj kuszę sernikiem w kratkę, pieczonym w biszkopcie. Ładnie się prezentuje i doskonale smakuje.
Jako polewy użyłam gotowej masy krówkowej, można też zrobić polewę czekoladową, lub posmarować np nutellą.
Warto go upiec nawet bez okazji.
Biszkopt:
7 jajek (L)
7 łyżek cukru
7 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 i ½ kg sera mielonego
8 jajek(L)
200 g masła
1 szklanka cukru
3 budynie waniliowe
Na wierzch masa krówkowa lub nutella
Najpierw piekę biszkopt, białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję po jednym żółtku, na koniec mieszam z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. Piekę około 40 minut w 180 st C ( blaszka 38x27)
Zimny biszkopt dzielę na paski (2 -3 cm)
Teraz przygotowuję masę serową:
Żółtka oddzielam od białek.
Masło ( temperatura pokojowa) ucieram z cukrem i żółtkami na puszystą masę, cukier ma się rozpuścić. Do masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek) . Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość.
Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca. Teraz wykładam resztę „pasków” na masie, tam gdzie były puste przestrzenie, całość zalewam masą serową.
Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę w 180 st.C
Wierzch ciasta smaruję masą krówkową, można też nutellą.
Smacznego :)
Kusisz Madziu kusisz strasznie:D
OdpowiedzUsuńteż kochamy serniki nade wszystkie wypieki, a ten wyglada bardzo atrakcyjnie:)
pozdrawiam cieplutko
Dziękuję Reniu za miłe słowa :) Pozdrawiam :)
UsuńJaki w kratę, bardzo pomysłowy :) Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńpolecam pyszny robie taki od dobrych 2 lat zawsze znika
OdpowiedzUsuń:)
Usuń