sobota, 17 października 2015

Złocisty i chrupiący kotlet z piersi kurczaka

Świetne filety w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Wcześniej "zamarynowane" w aromatycznych przyprawach. Doskonałe danie, polecam do tego surówkę z marchwi lub z selera.
Doskonale smakują też solo, jako przekąska , lub dodatek na kanapkę w towarzystwie zielonej sałaty i pomidora.  





















2 pojedyncze filety z piersi kurczaka 

1 jajko + 20 ml wody 

Przyprawy : sól, zmielona suszona włoszczyzna , biały pieprz i odrobina imbiru 

płatki kukurydziane 

olej


Mięso z piersi kurczaka myję i przekrawam wzdłuż , z 2 filetów mam 4 kotlety i 2 „polędwiczki”

W misce łączę  z pomocą rózgi,  jajko , wodę i przyprawy , wkładam do niej filety, mieszam i odstawiam na co najmniej godzinę do lodówki.

Po tym czasie filety obtaczam w płatkach  kukurydzianych  i od razu smażę,  z obu stron na rumiano. 

















2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...