Świetne filety w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych. Wcześniej "zamarynowane" w aromatycznych przyprawach. Doskonałe danie, polecam do tego surówkę z marchwi lub z selera.
Doskonale smakują też solo, jako przekąska , lub dodatek na kanapkę w towarzystwie zielonej sałaty i pomidora.
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
1 jajko + 20 ml wody
Przyprawy : sól, zmielona suszona włoszczyzna , biały pieprz i odrobina imbiru
płatki kukurydziane
olej
Mięso z piersi kurczaka myję i przekrawam wzdłuż , z 2
filetów mam 4 kotlety i 2 „polędwiczki”
W misce łączę z
pomocą rózgi, jajko , wodę i przyprawy ,
wkładam do niej filety, mieszam i odstawiam na co najmniej godzinę do lodówki.
Po tym czasie filety obtaczam w płatkach kukurydzianych i od razu smażę, z obu stron na rumiano.
Mmm ostatnio na takie kotlety to mam smaka :)
OdpowiedzUsuńPolecam :)
Usuń