Knedle pierogowe ze śliwkami- to pyszna odmiana knedli lepionych jak pierogi.
Do ciasta dodałam przyprawę z imbirem i skórką pomarańczową, nadała ona daniu super smaczku, polecam:)
Knedle pierogowe ze śliwkami |
500 g ugotowanych ziemniaków
300 g mąki pszennej + na podsypanie
½ łyżeczki przyprawy z przyprawy Deluxe z imbirem i skórką pomarańczową
po szczypcie soli i cukru
2 jajka
śliwki
cukier trzcinowy
Knedle pierogowe ze śliwkami |
Ziemniaki mielę w maszynce do mięsa, przekładam do miski, wbijam jajka, dodaję resztę składników.
Zagniatam ciasto, odstawiam na 15 minut i ponownie wyrabiam podsypując mąką.
Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje na kawałki.
Z ciasta odrywam po kawałku, delikatnie wałkuję( nie cienko) , nakładam śliwkę i zlepiam jak pierogi.
Gotowe wrzucam na gotującą się wodę, od zagotowania gotuję jakieś 5-7 minut, (na małym gazie)
Podaję oprószone cukrem trzcinowym, można polać topionym masłem, lub śmietanką.
Śliwki myję, osuszam i wyciągam pestki, jeśli są duże kroje na kawałki.
Z ciasta odrywam po kawałku, delikatnie wałkuję( nie cienko) , nakładam śliwkę i zlepiam jak pierogi.
Gotowe wrzucam na gotującą się wodę, od zagotowania gotuję jakieś 5-7 minut, (na małym gazie)
Podaję oprószone cukrem trzcinowym, można polać topionym masłem, lub śmietanką.
Knedle pierogowe ze śliwkami |
Knedle pierogowe ze śliwkami |
Bardzo lubię knedle ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńPysznie :) Tez już zrobiłam takie knedliki i pomroziłam na zimę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam knedle, te ze śliwkami są dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuń