czwartek, 3 września 2015

Kurczak z warzywami


Witam po wakacjach, przez dwa miesiące troszkę Was zaniedbałam, więc zaczynam to nadrabiać :) 

Na początek proponuję soczystą pierś z kurczaka, duszoną z warzywami.
 Polecam to danie, jest pyszne i zdrowe. Zasmakuje Wam na pewno. 


































2 piersi z kurczaka 

Marynata: 

*ilość przypraw dostosowana do własnych upodobań 

Przyprawa do kurczaka (złocista) 

Cebulka liofilizowana 

Czosnek granulki 

Imbir 

Chilli 

Zioła prowansalskie 

Pieprz bałkański 

Pieprz cytrynowy 

Olej smakowy-cytryna bazylia 

Sos sojowy ciemny 

Sos Worcester 

Warzywa mrożone (mieszanka chińska) (450 g)  




Z piersi kurczaka ściągam skórę, myję je i kroję na mniejsze kawałki. Przekładam do miski, dodaję przyprawy, sosy i olej, mieszam całość i odstawiam na godzinę. 



Po tym czasie mięso przekładam do woka i obsmażam, nie dodaje już żadnego tłuszczu.






Jak mięsko dobrze się obsmaży, wsypuję mieszankę chińską, mieszam, warzywa „puszczą” wodę, jeśli jest mało można dolać trochę wrzątku.




Duszę całość do miękkości warzyw.







                               
Osobno gotuję ryż, mięso z warzywami podaję w jego towarzystwie.






Kurczak z warzywami 

Kurczak z warzywami 

Kurczak z warzywami 

Kurczak z warzywami 

Kurczak z warzywami 





1 komentarz:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...