Kolejna wariacja na temat skrzydełek i ryżu. To jedno z ulubionych dań mojego Zbysia.
Ryż jest tak smaczny, że znika jako pierwszy:)
Może nie jest to zdrowa potrawa, ale jaka pyszna, w końcu nie jemy tak codziennie, a od czasu do czasu można sobie "po-grzeszyć " kulinarnie:)
Skrzydełka w ryżu |
Danie podałam na talerzu ISTRIA od porcelana Bogucice
14 skrzydełek z kurczaka
przyprawa do kurczaka
zioła prowansalskie
papryka
oregano świeże
czosnek
domowa wegeta
olej z czosnkiem i bazylią
olej do smażenia
2 szklanki ryżu + 4 szklanki wody
Skrzydełka dokładnie myję i oczyszczam z piórek, przecinam
na połówki, lotki odkładam( można ich użyć do gotowania bulionu)
Mięsko przekładam do miski, doprawiam, ilość przypraw wg
gustu. Polewam aromatyzowanym olejem i mieszam.
Tak zamarynowane
odstawiam na co najmniej 2-3 godziny,
najlepiej na noc.
Po tym czasie skrzydełka
obsmażam na oleju, przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję gałązki
oregano. Wsypuję 2 szklanki ryżu i
całość zalewam 4 szklankami wody +
tłuszcz ze smażenia.
Naczynie ze skrzydełkami
( zakryte) wkładam do gorącego piekarnika 200 st C i zapiekam godzinę.
Wygląda to pysznie i domowo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńMadziu bardzo apetyczna propozycja obiadowa :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńsmakowity obiadek :)
OdpowiedzUsuńoj tak, dziekuje;)
UsuńPyszny obiadek :)
OdpowiedzUsuń