Na zimne, jesienne dni i wieczory, polecam rozgrzewający, gorący gulasz. Taki z chudej szynki, odpowiednio doprawiony, zachwyci niejednego smakosza;)
Gulasz podaję na kolację z pieczywem, lub na obiad z kaszą gryczaną. Do tego ogórek kiszony... Pyszne danie, zasmakuje każdemu.
1 kg chudej szynki wieprzowej
Marynata:
Przyprawa czerwona do mięs
Olej smakowy -pomidor czosnek bazylia
Pomidory suszone z czosnkiem i bazylią
Czosnek granulki
Do duszenia:
Cebulka liofilizowana
Sól
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
parę kulek pieprzu czarnego
3- 4 gałązki świeżego oregano
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
Mięso myję, odcinam błonki i zbędny tłuszcz, kroję w większą
kostkę.
Mieszam ze składnikami marynaty
i odstawiam, na co najmniej godzinę, do lodówki.
Po tym czasie mięso podsmażam, dodaję resztę przypraw,
gałązki oregano i koncentrat pomidorowy, podlewam wrzątkiem i duszę do
miękkości.
Jeśli trzeba to dosalam.
Na koniec, zostawiam Wam gazetki z super ofertami, na pewno się przydadzą :)
Jak dla mnie jest to wspaniały przepis na taki typowy jesienny obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam gulasz wołowy i wieprzowy, twój jest super
OdpowiedzUsuń