Mega łatwe i mega smaczne, ciasto jogurtowe ze śliwkami. Można oczywiście użyć dowolnych owoców.
Miarką jest tutaj kubek od jogurtu. Odmierzamy nim mąkę, olej, cukier i oczywiście jogurt.
Ciasto mieszamy łyżką, nie miksujemy, to bardzo ważne, chyba że lubimy zakalec :)
Więc do dzieła:)
Składniki:
kubeczek jogurtu naturalnego 200 ml
3 kubeczki (3x 200ml ) mąki pszennej
0,5 kubeczka cukru (100 ml)
1 kubeczek (200 ml) oleju roślinnego
3 jajka
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru z wanilią
Śliwki myję, wyciągam pestki i kroję na połówki, lub ćwiartki, jeśli są duże.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewam do miski, dodaję resztę składników.
Wszystko mieszam łyżką, powstanie gęsta masa. ( nie miksujemy, trzeba mieszać, inaczej wyjdzie zakalec )
Średniej wielkości blaszkę( 30 x 20) do pieczenia wykładam papierem do pieczenia, wykładam ciasto, na wierzchu układam śliwki.
Piekę 50 minut w 180 st. C
Zimne ciasto można oprószyć pudrem z wanilią.
Prosto i pysznie, czyli najlepiej:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńProste, ale pyszne :) lubię takie ciasta na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńJogurtowe ciacho jest najlepsze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa;)
OdpowiedzUsuńA ile śliwek ?
OdpowiedzUsuńOkoło 60 dag, prawdę mówiąc nigdy nie ważyłam, układam na ciasto ile wejdzie :)
UsuńDziękuję za odpowiedż powiedz mi jeszcze jaki konkretnie olej stosujesz do tego wypieku?
OdpowiedzUsuńNajczęściej słonecznikowy.
UsuńDziękuję
OdpowiedzUsuń