piątek, 18 grudnia 2015

Sernik na herbatnikach

Sernik to obowiązkowe ciasto na święta. Tym razem proponuję na herbatnikach. 

Można dodać bakalie i zrobić polewę, jak kto lubi. 

Sernik jest wilgotny i bardzo smaczny. 
Polecam :)


















1 kg mielonego twarogu  

6 jajek 

1 szklanka cukru 

15 dag miękkiego masła 

1 budyń waniliowy + 2 łyżki mąki pszennej+ łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka cukru z wanilią 

2 paczki herbatników ( 20 dag)




Składniki na sernik mają mieć taką samą temperaturę, wyciągam je z lodówki wcześniej.

Herbatniki wykładam na spód blaszki ( 23x28) , wyłożonej papierem do pieczenia.



Masło ubijam z cukrem i cukrem z wanilią, aż podwoi objętość. Dodaję po jednym żółtku, dalej ubijam, następnie nie przerywając ubijania dodaję porcjami ser, na koniec mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.

Osobno ubijam białka ze szczyptą soli, i dodaję do masy, mieszam całość i wylewam na herbatniki.

Piekłam godzinę, w 170 st. C, grzałka góra dół, na środkowym poziomie.

Sernik studzę w uchylonym piekarniku. Kroję schłodzony.


  

















4 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda ! Trochę z tej perspektywy przypomina mi flan :} Ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam serniki a twój Madziu wygląda smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)