piątek, 17 kwietnia 2015

Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem

Ciekawa sałatka, wymyśliłam ją z tego co było akurat w lodówce, ciecierzycę, zamoczyłam dzień wcześniej, ale można użyć konserwowej. 

Wyszło świetnie. Smaki doskonale się komponują. 

Śledzie, ciecierzyca, marynowane buraczki i marchew, jeszcze jajka , cebulka, majonez, pieprz i mamy pyszną, sytą sałatkę. 

Jako dodatek, proponuję świeże pieczywo :) 

Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem 




6 filetów śledziowych marynowanych 

cieciorka ugotowana około 300 g  

pęczek dymki 

buraczki marynowane wiórki ( 400 g) 

marchew wiórki marynowana ( 400 g) 

5 jajek ugotowanych na twardo 

majonez 400 g  

pieprz świeżo zmielony










Przygotowuję wszystkie składniki i układam w misce warstwami. 





Buraczki i marchew, należy dokładnie odsączyć na sitku.

 Na spód połowa śledzi, obranych ze skóry i pokrojonych na mniejsze kawałki. Śledzie smaruję majonezem, wykładam odsączoną marchew , posiekaną dymkę i cieciorkę, oprószam mielonym pieprzem i smaruję majonezem.

Wykładam resztę śledzi, buraczki , majonez , posypuję pieprzem. Na wierzch wykładam starte na grubych oczkach tarki jajka.

Sałatkę ozdabiam natką , podaję schłodzoną .














Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...

Etykiety