Ciekawa sałatka, wymyśliłam ją z tego co było akurat w lodówce, ciecierzycę, zamoczyłam dzień wcześniej, ale można użyć konserwowej.
Wyszło świetnie. Smaki doskonale się komponują.
Śledzie, ciecierzyca, marynowane buraczki i marchew, jeszcze jajka , cebulka, majonez, pieprz i mamy pyszną, sytą sałatkę.
Jako dodatek, proponuję świeże pieczywo :)
|
Sałatka warstwowa z ciecierzycą i śledziem
6 filetów śledziowych marynowanych
cieciorka ugotowana około 300 g
pęczek dymki
buraczki marynowane wiórki ( 400 g)
marchew wiórki marynowana ( 400 g)
5 jajek ugotowanych na twardo
majonez 400 g
pieprz świeżo zmielony
Przygotowuję wszystkie składniki i układam w misce warstwami.
Buraczki i marchew, należy dokładnie odsączyć na sitku.
Na spód połowa śledzi, obranych ze skóry i pokrojonych na mniejsze kawałki. Śledzie smaruję majonezem, wykładam odsączoną marchew , posiekaną dymkę i cieciorkę, oprószam mielonym pieprzem i smaruję majonezem.
Wykładam resztę śledzi, buraczki , majonez , posypuję pieprzem. Na wierzch wykładam starte na grubych oczkach tarki jajka.
Sałatkę ozdabiam natką , podaję schłodzoną .
|
Przepyszna napewno jest ! widze ze b. czesto ciecierzyca jest , kiedys tak nie bylo? ale to byly inne czasy , musze zobaczyc czy tutaj jest gdzie mieszkam , pozdrawiam ,.:)
OdpowiedzUsuńU nas jest prawie w kazdym sklepie;) Polecam sałatkę, jest pyszna :)
UsuńCiekawy jest Twoj pomysł na sałatkę. Ja dopiero od niedawna odkryłam ciecierzycę i muszę powiedzieć, że ciecierzyca z puszki jest wygodna i nie wymaga tyle zachodu, ale smak tej samodzielnie ugotowanej jest o wiele lepszy moim zdaniem.
OdpowiedzUsuńZależy do czego chcemy użyć, nam smakuje i gotowana i z puszki, jesteśmy jej wielkimi fanami:)
Usuń