wtorek, 24 marca 2015

Królik w sosie pomidorowym

Na Święta  tradycyjnie, królik musi być, w pasztecie i jako danie obiadowe.

Po raz pierwszy zrobiłam go w sosie pomidorowym, eksperyment udany, będą powtórki, Wam też polecam wypróbować , szczególnie teraz gdy jet w dobrej cenie KLIK:) 





tuszka królika  około 1,40 kg  (królik polski dobra cena  KLIK)
przyprawa do mięs czerwona Knorr
masło klarowane
2 listki laurowe
3 kulki ziela angielskiego
łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Wegeta domowa
pieprz  czarny mielony  i sól do smaku
kubek gęstej śmietany ( 180 ml)
1-2 łyżki skrobi kukurydzianej













Mięso królika  myję i dzielę na kawałki , każdy  nacieram obficie przyprawą do mięs. Odstawiam na parę godzin, minimum jedna.



Po tym czasie obsmażam kawałki  królika na maśle klarowanym. Dobrze obsmażone zalewam wrzątkiem, tak aby woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy  i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa)


Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie.  Podaję z ziemniakami i korniszonami. 














2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)