wtorek, 24 marca 2015

Królik w sosie pomidorowym

Na Święta  tradycyjnie, królik musi być, w pasztecie i jako danie obiadowe.

Po raz pierwszy zrobiłam go w sosie pomidorowym, eksperyment udany, będą powtórki,  







tuszka królika około 1,40 kg 

przyprawa do mięs czerwona Knorr

masło klarowane

2 listki laurowe

3 kulki ziela angielskiego

łyżka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 

1 łyżka koncentratu pomidorowego

Wegeta domowa

pieprz czarny mielony i sól do smaku

kubek gęstej śmietany ( 180 ml)

1-2 łyżki skrobi kukurydzianej














Mięso królika  myję i dzielę na kawałki , każdy  nacieram obficie przyprawą do mięs. Odstawiam na parę godzin, minimum jedna.


Po tym czasie obsmażam kawałki  królika na maśle klarowanym. Dobrze obsmażone zalewam wrzątkiem, tak aby woda zakryła mięso. Dodaję przyprawy  i duszę 70 minut ( do miękkości mięsa)


Gotowe mięso wyciągam , do sosu dodaję koncentrat pomidorowy, mieszam, po czym zagęszczam skrobią wymieszaną w śmietanie.  Podaję z ziemniakami i korniszonami. 















2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...