wtorek, 23 września 2014

Odwrócone ciasto ze śliwkami

Śliwki zalane puszystym ciastem, to doskonały dodatek do popołudniowej kawki lub herbaty. 

To bezstresowy wypiek , uda się każdemu i smakuje wszystkim. 

Puszyste , lekkie ciacho rozjaśni zimne i deszczowe jesienne dni :) Polecam :)





biszkopt ze śliwkami i lukrem


6 jajek
8 łyżek cukru
2 szklanki mąki pszennej
Łyżeczka proszku do pieczenia
Łyżeczka cukru z wanilią
6 łyżek oleju
15 -20 śliwek  ( zależy od wielkości)

Cukier puder i woda do przygotowania lukru








Blaszkę (32 x 22) wykładam papierem do pieczenia. Umyte i wypestkowane śliwki przecinam na połówki i układam na wysmarowanym margaryną papierze , cięciem w dół .


Następnie przygotowuję ciasto . Białka ubijam ze szczyptą soli na sztywno, dodaję cukry i po jednym żółtku nadal ubijam.


Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i mieszam łyżką , na koniec wlewam olej i delikatnie łączę całość.


Ciastem zalewam śliwki . Wstawiam do gorącego piekarnika, piekę 50 minut w temp. 170 st. C


Upieczone ciasto wykładam na deskę do góry śliwkami, ściągam ostrożnie papier do pieczenia.


Po wystudzeniu polewam lukrem i ozdabiam słodkimi perełkami.




6 komentarzy:

  1. białka z cukrem, ok, a kiedy żółtka? Ciasto z dodatkiem oleju to nie biszkopt, a ucierane :) poza tym -fajny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pysznie wykorzystałaś śliwki. Jesienne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)