niedziela, 6 kwietnia 2014

Kotleciki z dorsza i ryżu



Świetne połączenie ryby i ryżu z aromatycznymi przyprawami. Dobry pomysł na jarski obiad lub kolację.




50 dag fileta z dorsza 

2 woreczki ryżu

2-3 łyżki groszku konserwowego 

2 jajka

2 -3 gałązki świeżego tymianku

łyżeczka granulowanej cebuli

po łyżeczce szczypiorku i koperku

pół łyżeczki suszonej szałwii

łyżeczka pieprzu cytrynowego

pieprz kolorowy mielony

sól do smaku

bułka tarta do panierowania

olej dosmażenia







Fileta z dorsza myję i osuszam papierowym ręcznikiem, jeżeli ma skórę trzeba ją ściągnąć, następnie wyciągam ości. Kroję rybę na mniejsze kawałki .

Ryż gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i pozostawiam do wystudzenia.

Rozdrabniam blenderem rybę i połowę wystudzonego ryżu, dodaj posiekany tymianek. Przekładam do miski i łączę z pozostałym ryżem, jajkami i przyprawami. Następnie nabieram łyżką i formuję zgrabne kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę wolno na oleju.


Jako dodatek polecam marchewkę z groszkiem, lub surówkę z kiszonej kapusty.







2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)