Świetne połączenie ryby i ryżu z aromatycznymi przyprawami. Dobry pomysł na jarski obiad lub kolację.
50 dag fileta z dorsza
2 woreczki ryżu
2-3 łyżki groszku konserwowego
2 jajka
2 -3 gałązki świeżego tymianku
łyżeczka granulowanej cebuli
po łyżeczce szczypiorku i koperku
pół łyżeczki suszonej szałwii
łyżeczka pieprzu cytrynowego
pieprz kolorowy mielony
sól do smaku
bułka tarta do panierowania
olej dosmażenia
Fileta z dorsza myję i osuszam papierowym ręcznikiem, jeżeli ma skórę trzeba ją ściągnąć, następnie wyciągam ości. Kroję rybę na mniejsze kawałki .
Ryż gotuję w osolonej wodzie, odcedzam i pozostawiam do wystudzenia.
Rozdrabniam blenderem rybę i połowę wystudzonego ryżu, dodaj posiekany tymianek. Przekładam do miski i łączę z pozostałym ryżem, jajkami i przyprawami. Następnie nabieram łyżką i formuję zgrabne kotleciki, obtaczam je w bułce tartej i smażę wolno na oleju.
Jako dodatek polecam marchewkę z groszkiem, lub surówkę z kiszonej kapusty.
takie kotleciki musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń