Coraz częściej przygotowuję własne szynki/ wędliny do chleba, nie mogłam pominąć pasztetu, dzisiaj z mięsa mieszanego tj królika , wieprzowego i drobiowego które pozostało z rosołu.
Warto go zrobić nie tylko od Święta:)
1,50 kg mięsa z królika ( comber, żeberka i przednie łapki)
2 udka z kurczaka( razem ze skórą) – z rosołu
2 skrzydła z indyka( ze skórą)- z rosołu
0.5 kg tłustego karczku
0.5 kg boczku
1 kg wątróbki z indyka + wątroba z królika
2 cebule
2 marchewki
pietruszka - korzeń
mały seler
2 łyżki smalcu
2 bułki pszenne
6 jajek
Przyprawy:
Liście laurowe ( 5-6)
Ziele angielskie( 7-8)
Pieprz czarny + zielony ( 15 kulek)
Czosnek ( 4 ząbki)
Jałowiec ( 10 kulek)
Majeranek ( 2 -3 łyżki)
Do smaku:
Sól
Pieprz mielony
Pierz ziołowy
Gałka muszkatołowa ½ lub wg smaku
Mięso z królika, karczek , boczek gotuję do miękkości z
przyprawami .Pod koniec gotowania dodaję warzywa.
Cebulę obieram, kroję w piórka i duszę na smalcu, do
zrumienienia.
Ugotowane mięso wyciągam, odkładam do wystudzenia, do wywaru
wkładam umyte wątroby i parzę około 20 minut. Następnie odcedzam i studzę. W
części ciepłego wywaru moczę bułki.
Udka i skrzydła obieram z kości. Tak samo postępuję z
wystudzonym mięsem królika i wieprzowym.
Zimne wątróbki kroję na kawałki. Mięsa, warzywa i cebulkę mielę w maszynce do mięsa, na koniec dodaję
do mielenia wyciśniętą z wywaru bułkę.
Do masy mięsnej wbijam jajka, wsypuję startą gałkę muszkatołową ,doprawiam
solą, pieprzem mielonym czarnym i ziołowym, mieszam dokładnie, najlepiej ręką. Wymieszaną masę przekładam do foremek,
zapiekam w piekarniku, 180 st. C około 2 godziny.
uwielbiam pasztet domowej roboty :) jest o wiele lepszy niż te sklepowe :)
OdpowiedzUsuńDokładnie Kasiu, i wiemy co jemy:)
Usuń