środa, 18 kwietnia 2018

Kotlety po francusku

Pyszne, kolorowe, chrupiące placuszki z posiekanego mięsa z kurczaka. 
Z dodatkiem papryki i zielonej cebulki. 
Świetna alternatywa dla zwykłego kotleta! 
Szybkie, smaczne i łatwe danie, polecam!





Składniki na 12 sztuk 

Pierś z kurczaka ( cała ) 
Pęczek zielonej cebulki 
Płaska łyżeczka czosnku w granulkach 
Łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 
Pół łyżeczki białego pieprzu 
1/3 łyżeczki soli ( ostrożnie z solą dodajemy majonez) 
Pełna łyżeczka słodkiej papryki 
Szczypta chili 
2 pełne łyżki majonezu 
2 jajka (M) 
Po połowie papryk, czerwonej, zielonej i żółtej 
3-4 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej ( ew. mąka) 


Mięso dokładnie myję i kroję w kosteczkę. Zieloną cebulką po umyciu siekam, dodaję do miski z mięsem. Wsypuję przyprawy, i pokrojone w kostki, kolorowe papryki. 
Wbijam 2 jajka, mieszam wszystko z dwoma łyżkami majonezu, na koniec dodaję skrobię. 
Wszystkie składniki muszą się połączyć. 
Placuszki smażę na oleju, z obu stron na rumiano ( 2-3 minuty z każdej strony) 
Usmażone odsączam z nadmiaru tłuszczu, na ręczniku papierowym. 
Podaję gorące! 














2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...