Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Czekolady, więc trzeba uczcić dużą dawką tego przysmaku!
Polecam Kinder Country, pyszny, mega słodki deser, przypomina popularnego batonika :)
Polecam małym i dużym łasuchom!
Na masę białą:
200 ml śmietanki 30%
250 g mascarpone
2 białe czekolady ( 200 g)
3 szklanki płatków Kangus,
ja użyłam podróbek z Lidla
Na ciemniejszą masę:
150 ml śmietanki 30%
2 mleczne czekolady ( 200 g) jeśli damy gorzką czekoladę,
deser będzie mniej słodki
Dodatkowo:
herbatniki około 200 –
250 g
"filmik" krok po kroku
Blaszka jest kwestią wyboru, w mniejszej deser będzie wyższy, i taka polecam, w większej będzie niższy.
Moja blaszka ma wymiary 25 x 21 cm, należy ją wyłożyć folią lub papierem do pieczenia.
Najpierw rozpuszczam czekoladę białą, najlepiej zrobić to na parze. Odstawiam ja do ostudzenia, (aby przyspieszyć wkładam z naczyniem do zimnej wody i mieszam.)
Jak czekolada już prawie gotowa, ubijam kremówkę na sztywno, pod koniec ubijania dodaję porcjami, mascarpone, na koniec także porcjami, zimna czekolada, wsypuje chrupki ( kangusy) i mieszam całość.
Powstałą masę wykładam na ułożone w blaszce herbatniki. Na masie układam drugą warstwę herbatników.
Teraz masa ciemniejsza.
Czekolady mleczne także trzeba roztopić, robię to na parze, odstawiam do wystudzenia. Ubijam 150 ml śmietanki i dodaję powoli zimną czekoladę, mieszam aż się razem połączą.
Masę wykładam na drugą warstwę herbatników.
Wierzch deseru posypuję obficie chrupkami (kangusami)
Deser musi odstać swoje w lodówce, aby dobrze stężał.
Polecam podawać dobrze schłodzony, smakuje mega !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)