piątek, 17 czerwca 2016

Zupa jarzynowa niskokaloryczna

Lekka zupa warzywna, zasmakuje nie tylko wegetarianom. 

Mojemu mięsożernemu mężowi bardzo zasmakowała. 

Zupa jest małokaloryczna, można ją zajadać i zajadać :)

Zupa jarzynowa niskokaloryczna  




















¼ główki kapusty włoskiej

1 cebula

20 dag fasolki szparagowej

różyczki kalafiora

1 marchew

szklanka groszku zielonego

pomidory z puszki (400 g)

natka pietruszki

masło

sól

pieprz

zioła prowansalskie

suszone pomidory z czosnkiem i bazylią




Warzywa myję, obieram i dzielę na mniejsze kawałki.

W garnku rozpuszczam masło, wsypuję warzywa, delikatnie solę i przesmażam. 

Po chwili zalewam gorącą wodą, troszkę ponad wierzch warzyw, dodaję przyprawy. 

Pomidory, jeśli są całe kroję i dodaję do zupy. Gotuję do miękkości warzyw. 

Na koniec doprawiam.


Zupa jarzynowa niskokaloryczna  

Zupa jarzynowa niskokaloryczna  
Zupa jarzynowa niskokaloryczna  







3 komentarze:

  1. Madziu bardzo apetyczna zupka, bardzo takie lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Madziu a co Ciebie tak długo nie ma?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elusiu, dziękuję za pamięć, zdrówko troszkę szwankuje, ale wrócę powolutku :)

      Usuń

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...