Witam po małej przerwie z nowymi przepisami. Moje zdrówko trochę szwankuje i ciut Was zaniedbałam.
Moi Drodzy Czytelnicy, dziękuję za maile z pozdrowieniami, to bardzo miłe;)
Na początek zostawiam przepis na pyszne, mięciutkie knedle ziemniaczane z morelami. Do ciasta dodałam kisiel, nadał im ładnego koloru:)
Morele przed sklejeniem, można nadziać dżemem.
około 70 dkg ugotowanych ziemniaków
50 dkg mąki pszennej
1 kisiel wiśniowy
250 g białego sera
2 jajka
morele (ilość uzależniona od wielkości )
śmietana
cukier trzcinowy
Przestudzone ziemniaki rozgniatam , dodaję do nich zmielony biały ser. Wsypuję kisiel, mąkę, wbijam jajka i zagniatam miękkie ciasto.
Odrywam po kawałku, nakładam połówkę moreli, lub całą mniejszą i formuję kluski.
Wrzucam na wrzątek, gotuję około 4 minut od momentu wypłynięcia.
Podaję ze śmietaną i cukrem trzcinowym, można oprószyć cynamonem.
SMACZNEGO :)
w tym roku jeszcze nie robiłam, ale lubię, oj lubię bardzo:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny ten dodatek kisielu. dawno nie jadłam knedli.
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam ! Pysznie :)
OdpowiedzUsuń