poniedziałek, 25 kwietnia 2016

Zupa krem z soczewicy

Kolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny. 


Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń,  żelazo, witamina D,  witamina B6, witamina B12,  magnez.


Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;) 



2 szklanki czerwonej soczewicy
1 duża kalarepka
2 marchewki
kawałek selera
4 szalotki
4 ząbki czosnku
3-4 cm korzenia imbiru
2 puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2)
olej kokosowy 
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
sól
biały pieprz
pieprz cytrynowy
papryka słodka
curry
lubczyk
szałwia
mieszanka syczuańska 
dodatkowo śmietanka 30 %
grzanki lub groszek ptysiowy



Warzywa ( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę.

Soczewicę przepłukuję pod bieżącą wodą.

Szalotki, czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym.

Następnie dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę obsmażam, aż puszczą sok. 

Wlewam pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody.

Dodaję przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut.

Po tym czasie zupę blenderuję na krem.

Podaję z kleksami śmietanki i grzankami.










2 komentarze:

Witaj. Miło że tutaj zaglądasz:) Jeżeli przygotowałaś/eś danie lub deser z mojego bloga, prześlij proszę fotkę na mojego maila takietampichcenie@gmail.com a ja opublikuję ją na Facebooku, w specjalnym albumie„ czytelnicy bloga pichcą :) Oczywiście podam autora:)

Tort Jamajka -tort motyl

Pyszne ciasto, zwane Jamajka, było inspiracją na zrobienie tego tortu.  Tort na 8 urodziny wnusi, przygotowany przez jej Mamę, smakował...