Kolejna propozycja na syty i smaczny obiad. Zupa krem z soczewicą. Dodatek grzanek czosnkowych jest idealny.
Soczewica jest bardzo smaczna, i co najważniejsze ma sporo składników odżywczych, takich jak: sód, potas, witamina A , kwas askorbinowy, wapń, żelazo, witamina D, witamina B6, witamina B12, magnez.
Zachęcam do pichcenia z soczewicą w roli głównej;)
2
szklanki czerwonej soczewicy
1 duża
kalarepka
2
marchewki
kawałek
selera
4
szalotki
4
ząbki czosnku
3-4 cm
korzenia imbiru
2
puszki pomidorów z bazylią ( 420 x 2)
olej
kokosowy
1 litr
bulionu warzywnego lub drobiowego
sól
biały
pieprz
pieprz
cytrynowy
papryka
słodka
curry
lubczyk
szałwia
mieszanka syczuańska
dodatkowo
śmietanka 30 %
grzanki
lub groszek ptysiowy
Warzywa
( kalarepa, seler, marchewka) obieram, myję i kroję w dużą kostkę.
Soczewicę
przepłukuję pod bieżącą wodą.
Szalotki,
czosnek i imbir obieram, kroję na plasterki i obsmażam delikatnie na oleju kokosowym.
Następnie
dodaję warzywa, całość mieszam i chwilę obsmażam, aż puszczą sok.
Wlewam
pomidory z puszki i dodaję soczewicę, wlewam około l, 5 – 2 l wody.
Dodaję
przyprawy i gotuję do miękkości warzyw, około 20 minut.
Po tym
czasie zupę blenderuję na krem.
Podaję
z kleksami śmietanki i grzankami.
pyszna i treściwa zupka :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :)
Usuń