Zachęcam do spróbowania zupy z ogórków, cukinii i kalarepy, zmiksowana na krem , jest pysznym i sytym posiłkiem.
Warto gotować zupy krem, ponieważ to doskonały sposób na przemycenie "niejadkom" sporej ilości warzyw.
Moja zupa jest pikantna, wystarczy zmniejszyć ilość czosnku, imbiru i pieprzu, a zupka będzie bardziej delikatna i będzie smakowała dzieciakom.
2 ogórki
1 cukinia
1 kalarepa
3 cebule
4 ząbki czosnku
kawałek imbiru
olej kokosowy
serek topiony
pieprz cytrynowy
bulion warzywny 1,5 – 2 l
Przygotowuję warzywa, cebule, imbir i czosnek obieram, kroję w plasterki. Obraną kalarepę kroję w kostkę. Ogórków i cukinii nie obieram, tylko myję i kroję na mniejsze kawałki.
Na oleju kokosowym podsmażam cebule i czosnek. Do podsmażonych dodaję kalarepę i imbir, po chwili ogórki i cukinię. Warzywa duszę około 10 minut, często mieszając. Dodaję pieprz cytrynowy, około łyżeczki i zalewam gorącym bulionem.
Gotuję do miękkości. Pod koniec dodaję serek topiony, mieszam do jego rozpuszczenia, zupę ściągam z gazu i miksuję na krem.
Podaję z kleksami kwaśnej śmietany, zmieszanej z niewielką ilością mięty, lub z grzaneczkami czosnkowymi.
Akurat zupy krem z ogórka jeszcze nigdy nie jadłam i chętnie bym jej spróbowała, zwłaszcza, że twoja prezentuje się smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMadziu też przemycam różne warzywa czy nawet owoce w podobny sposób
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis:)
pozdrawiam
Dziękuję Reniu:)
UsuńMniam jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń