Lubicie ryby? My bardzo, pod każdą postacią, marynowane, smażone, wędzone,
na parze, pieczone....
Tym razem podzielę się z Wami przepisem, na pysznego pstrąga pieczonego w
piekarniku, z masłem i koperkiem.
Użyjcie prawdziwego masła, pstrąg i masło to duet idealny:)
2 pstrągi tęczowe świeże
sok z cytryny
pieprz cytrynowy
sól
masło
koperek
Pstrągi ( moje były wypatroszone, mąż tylko usunął
oczka) oczyszczam z łusek, myję dokładnie i osuszam.
Ryby układam na folii aluminiowej ( matową stroną na
zewnątrz)
Nacinam skórę, skrapiam sokiem z cytryny. Następnie
nacieram solą i pieprzem cytrynowym.
Odstawiam na 10 minut,(ryba szybko ”łapie” smaki) po
czym do każdej rybki wkładam plastry masła i po dwie, trzy gałązki zielonego
koperku. Masło wykładam też na wierzchu.
Rybki piekę w 180 st.C 25
minut.
smacznego!!! |
Właśnie tak przyrządzoną rybe lubię najbardziej :) Prosto i smacznie :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
OdpowiedzUsuń