Pyszne pierogi z jagodami, czy jak ktoś woli borówkami.
Delikatne ciasto z dodatkiem śmietany, serdecznie polecam. Jest mięciutkie, smaczne i super w obróbce. Za sprawą jajek, pierożki są żółciutkie.
Smaczne, sezonowe danie na słodko, lub pyszny podwieczorek.
Dzieciaki, te duże i małe je uwielbiają.
Można polać stopionym masłem , lub podać z gęstą śmietaną.
Obie wersje pyszniutkie ;)
Ciasto na pierogi
70 dag mąki pszennej
2 jajka (L)
5 łyżek śmietany 18% ( gęsta)
3 pełne łyżki oleju
180 ml ciepłej wody
Nadzienie
½ l jagód
3 łyżki cukru trzcinowego
Dodatki:
śmietana
cukier
masło
Najpierw przygotowuję ciasto na pierogi, robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie.
Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej, śmietanę i ciut soli. Mieszam całość łyżką i wlewam powoli ciepłą wodę i wyrabiam ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką.
Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję, osuszam i mieszam z cukrem.
Z ciasta odrywam kawałek i wałkuję ( podsypuję mąką delikatnie) , resztę ciasta zostawiam nakryte, aby nie obsychało, wycinam foremką krążki, nakładam jagody i zlepiam pierogi.
Wrzucam na lekko osolony wrzątek i gotuję powoli 3 minutki ( na małym gazie, ma lekko pyrkać )
Ugotowane wyciągam łyżką cedzakową, układam n talerze.
SMACZNEGO!!!
Uśmiechają się do mnie te pierożki. nigdy nie dodawałam śmietany do ciasta. Zastanawiam się tylko czy to ma być słodka śmietana?
OdpowiedzUsuńHeniu, gęsta, ona zawsze jest kwaśna :)
UsuńMmm pyszności!
OdpowiedzUsuńI to jakie ;)
Usuńale bym zjadła takie pierogi :)
OdpowiedzUsuńpolecam Aniu )
UsuńIdę robić Twoje pierożki. Trzymaj za mnie kciuki! :)
OdpowiedzUsuńSmacznego Heniu :)
Usuń